Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Várandósként fürdőbe menni - veszélyes vagy biztonságos?

2016. 03. 01. 18:32
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Éljen egészségesen, lehetőségeihez képest mozogjon sokat, érezze jól magát! – ilyen és ehhez hasonló biztatásokat kap a kismama, várandóssága első pillanatától. A legkézenfekvőbb megoldás az úszás, mégis gyötörhetik kétségek: lehet ilyenkor a víznek bármiféle veszélye?
Úszni, lebegni, élvezni a súlytalanságot csodálatos érzés. Így még a dereka sem fáj, nem érzi a lába dagadását… Egyszerűen felemelő élmény. Az orvosok egy része azonban inkább a víz közelébe sem engedné a kismamákat a fertőzésveszély miatt. Utánajártunk, mi is az igazság…

Az élet kezdete

A víz természetes közegünk, ebbe „születünk” bele, és állandó környezetünket alkotja 9 hónapig. Földünk felszínének 71%-át borítja óceán, és akkor még nem beszéltünk a tavakról, folyókról. Földi létünk alap- és őseleme a víz.
Ambivalens anyag: egymagában tud megnyugtatni és felkorbácsolni: gondoljon csak a relaxációra és a szökőárra!
Mégis, a vizet inkább a megnyugvással, a lebegéssel kapcsoljuk össze, ezért fontos elgondolkodni rajta: hogyan használható kismama-korban?

Csak lebegni!

A gravitáció nagyban befolyásolja mozgásunkat, újszülöttkorunkban, várandósságunk idején, esetleges mozgásszervi panaszok esetén vagy idősebb korunkban ez még sokkal nyilvánvalóbbá válik. A víz kézenfekvő megoldás minden ilyen korszakban, hiszen a felhajtóerő dolgozik, így Ön szinte súlytalannak érezheti magát. Nem fáj a válla, a háta… A csecsemők nem érzik a szülés pillanataiban egyszerre rájuk nehezedő terhet, amit a Föld vonzása okoz, hisz addig megszokták a szabad mozgást, még akkor is, ha a kilencedik hónap végén már nem volt túl sok helyük.

Mennyire veszélyes?

A szakemberek egy része kifejezetten ajánlja, a másik fele tiltja a kismamáknak az úszást nyilvános helyeken. Persze jobb félni, mint megijedni, de erre hivatkozva akár át lehetne térni a fényevésre, persze lehetőleg UV-szűrt fényre. A félelem oka a fertőzésveszély, hisz egy picinyke magzat nem tud úgy megbirkózni vele, mint a kifejlett immunrendszerrel rendelkező, erős felnőtt. Ha Ön hajlamos a fertőzésekre, inkább eressze tele otthon a kádat, és abban lebegjen!

Fertőzésre hajlamosító tényezők:
– vannak „érzékenyebb” nők
– lehet a hüvelyflóra rendellenessége
– lelki, pszichés okok is közrejátszhatnak.
Gondoljon csak arra, mikor a legfogékonyabb a betegségekre!? Persze hogy akkor, amikor rossz a kedve, valami bántja, depressziós hangulatban van, vagy épp csak nem bírja a ronda szürke, esős hétköznapokat! Bár a várandósság csodás állapot, sokfélék vagyunk és a hormonális változások okozhatnak furcsa dolgokat…

Tó és tenger

A bányatavak és egyáltalán a tavak nyár elején még tökéletesen alkalmasak a fürdésre, fertőzésveszéllyel nem kell számolni. Ám, ha a nyár nagyon forró és sokan látogatják az adott helyet, a víz öntisztulása már nem elégséges. A tenger bármikor biztonságos, de azért nem bárhol. Nézze meg a part környékét, ha nem túl bizalomkeltő, keressen inkább másik helyet! Egy szennyezett partszakasznál nem is annyira a víztől kell tartani, inkább a homokban megbújó kórokozóktól.

Hogyan válasszon uszodát?

Ma már csak a víz-visszaforgatásos medencéket engedélyezi az ÁNTSZ ez azt jelenti, hogy a szivattyúk a nap minden órájában forgatják a szűrőrendszeren át a vizet, és minden medencénél kötelező a napi vízfrissítés, vízpótlás is!
Nem elhanyagolható szempont a választásnál a víz vegyszerezése sem: ha túl klóros a víz, nemcsak a szeme, a bőre, hanem az immunrendszere is bánhatja. (Az aktuális értékeket az úszómester tudja. Várandósan semmiképp se menjen be „1 egészes” klórszint fölötti vegyszerezésű vízbe (kisbabák számára a 0,3–0,5 értéket javasolják és engedélyezik a szakemberek).

A termálvizet, illetve a 30-32 Celsius-foknál melegebb vizeket kerülje el! A baktériumok ugyanis 28-30 Celsius-fok fölött már hatványozottabban szaporodnak – tehát sokkal több kórokozót kell hatástalanítaniuk a vegyszereknek, így ezekből magasabb hőmérsékleten lényegesen többet is kell használni. A meleg víz ezenkívül alhasi vérbőséget és áttételesen vetélést is okozhat. Tágítja az ereket, ezért növelheti visszeres problémákat, valamint megzavarja a lepény keringését is.

Jó cégér, ha az uszodában van engedéllyel rendelkező babaúszás vagy speciális, kismamáknak szóló foglalkozás, itt valószínűleg jobban odafigyelnek a vízminőségre. Ahol sokan vannak, különösen a népszerű víziparkokban és wellnessközpontokban, főleg ünnepek idején vagy hétvégén, ott a kismamákra több veszély leselkedik. Érdeklődjön a személyzetnél, mikor vannak kevesebben, vagy ha teheti, menjen oda nyitásra! Úszás után mihamarabb vegye le a vizes fürdőruhát, hogy elkerülje a felfázást, a fertőzésveszélyt.

Vigyázat, csúszik!

Nem szabad elfelejteni, hogy a vizes környezet minden esetben csúszik! A kismamának egy esetleges baleset hatalmas kockázatot jelent. Kerülje az ugráló gyerekeket (vagy felnőtteket), és lehetőleg ne lubickoljon vízicsúszda közelében se! Olyan papucsot hordjon, amelyiknek recés gumi a talpa, és a talppal érintkező felületén sem csúszkál a lábfeje!

A babára hangolódva

Bár Öné a végső döntés, úszik-e vagy sem, ha a 9 hónap alatt megbízik a nőgyógyászában, érdemes ebben a kérdésben is meghallgatnia a tanácsát. Az első három hónapban azonban inkább kerülje a közfürdőket, nyitott méhszáj esetén pedig a teljes terhesség ideje alatt maradjon távol a vizektől!

A hüvelyflóra megerősítésére – ha az orvosa is egyetért, ezzel –, használhat tejsavas hüvelykúpot (irrigálni a terhesség idején nem tanácsos!). Több szakember az olívaolajjal átitatott tampont is javasolja azok számára, akik hajlamosabbak a fertőzésre. Kereshet kifejezetten kismamáknak szóló vízifoglalkozást, hihetetlenül jó élmény, érdemes kipróbálni. Adja át magát az élvezeteknek: lebegjen, merüljön, lassú mozdulatokkal mozogjon a vízben, így megtapasztalhatja, miként is érzi magát a pocakjában a pici. A hihetetlenül nyugtató testi-lelki élményen keresztül talán még kapcsolatot is teremthet vele.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem