Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Miért egészséges az úszás?

2016. 02. 28. 15:28
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Az úszás nem csupán egy sport-, de szabadidős tevékenység is, továbbá az egészség megőrzése céljából is sokan úsznak. Mivel szinte az összes izomcsoportot egyszerre mozgatja meg, az egyik leghatékonyabb mozgásformának tarthatjuk! Emellett kicsi a sérülés és a túlterhelés veszélye is, tehát bátran elkezdhetik azok is, akik amúgy nincsenek edzésben.
Az úszás a legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja, az erőt, az állóképességet és a rugalmasságot is fejleszti. Ám nem csak testünk izomzatát dolgoztatja meg, de szervezetünkre is pozitív hatást gyakorol. Oxigénfelvételünk és annak felhasználása az úszás során egyensúlyban van. Ezáltal javul a tüdő-szív-keringési rendszer teljesítőképessége.
A víz ellenállása miatt úszás közben intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. Mindemellett ez kevéssé megterhelő a szervezetre, mert a vízben könnyebb a hőleadás és kevesebb az izzadás. A felhajtóerő pedig csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az izületeket - éppen ezért kicsi  a sérülésveszély. Túlsúlyos illetve mozgássérült személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb terhet rak.
Az úszással nem csak a kondiciót, de a koordinációs képességet is fejleszthetjük. Fontos szerepe van a testtartás javításában (gyógyúszás kamaszkori gerincferdülés esetén), ezért nemcsak a rekreáció, hanem a rehabilitáció területén is hasznos a vízben való mozgás. Így a csont, ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, gerincdeformitások és balesetek, műtétek utáni terápiára is alkalmas. Tehát főleg gerincbántalmakban szenvedőknek, illetve baleseti rehabilitációban részesülő pácienseknek szokták javasolni egészségügyi célból.
Sokan pedig idegnyugtatás céljából úsznak. A lelki nyugalom különösen csendes, természetes álló- illetve folyóvízekben érhető el.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem