Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Fájdalomcsillapítás elektroterápiával

2008. 08. 08. 16:55

Fürdőzés
A fájdalomcsillapításnak több természetes módszere létezik. Az elektromosságot erre a célra már az ókorban is használták. Elektromos kisüléseket kibocsátó halakat tettek azokba a kádakba, medencékbe, ahol a páciens tartózkodott. Napjainkban erre a célra modern készülékek szolgálnak, amelyeket többek között a gyógyfürdők fizioterápiás részlegeiben vehetünk igénybe.
A fájdalmat nem csak azért kell csillapítani, mert a betegnek szenvedést okoz, de az újabb kutatások szerint a hosszan tartó, vagy gyakran visszatérő fájdalom esetén az idegsejt egész reakcióképessége megváltozik. Az állandó fájdalom jelenléte a sejtekben olyan fehérjék és peptidek termelődését váltja ki, melyek a szervezetre negatív hatással vannak, és káros láncreakciót indíthatnak el. (Lecsökken a szervezet ellenálló képessége, fizikai szellemi aktivitása, depresszió alakulhat ki.) A fájdalom megszüntetése után bizonyos idő kell, míg a szervezet normális működése újra visszaáll. Ezért fontos a fájdalomcsillapítás.

A fájdalmak csillapítására különböző módszerek léteznek. A mai gyógyító tudomány egyre inkább arra törekszik, hogy a fájdalomcsillapító módszerek közül - különösen a hosszan tartó, krónikus fájdalmak esetében - azokat részesíti előnyben, amelyek hatékonyak, ugyanakkor biztonságosan, mellékhatások nélkül alkalmazhatóak. Ezért terjedt el az utóbbi években az orvosok által TENS módszernek nevezett elektroterápia. A TENS mozaikszó: transcutaneuos elektrical nerve stimulation angol elnevezésből, ami bőrön át történő idegi ingerlést jelent.

Az elektroterápiát már az ókorban is alkalmazták. Rájöttek, hogy az elektromos halak bizonyos betegségeket gyógyítanak. Fürdőmedencébe elektromos harcsát, zsibbasztó ráját vagy elektromos angolnát helyeztek, ebbe fektették be a betegeket. Mivel ezeknek a halaknak a villamos ütése nem egyforma (a rája elektromos feszültsége 10-17 volt, az elektromos angolna 300-400 volt feszültség előállítására is képes) eszerint választották ki, hogy milyen betegséget melyik hallal kezeljék. A bénulásos eseteket az erősebb, a fejfájásokat, reumatikus fájdalmakat az enyhébb ütéssel rendelkező halakkal kezelték. A villamosság felfedezése után az 1800-as években ismerték fel, hogy az elektromos áram energiáját miként lehet gyógykezelésre alkalmazni.

A TENS módszert a hatvanas években két angol orvostudós - Melzack és Wall - dolgozta ki. Lényege: szervezetünkben különböző idegrostok futnak. A fájdalom az agyban tudatosul. A fájdalomingerek az idegrostokon, nagyon bonyolult áttéteken keresztül jutnak el az agyba. A két angol orvos megállapította, hogy ha a gerincvelő hátsó szarvában lévő vastag idegrostokat - amelyek feladata az ingereket az agyba továbbítani - elektromos árammal ingerlik, egy "telítettségi" állapotba kerülnek, nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket, ezáltal megszűnik a fájdalomérzet.

A módszer alkalmazására ma már rendelkezésre állnak komputervezérlésű, miniatürizált TENS készülékek, amelyekkel mozgásszervi megbetegedéseket, gerinc- és izomfájdalmakat, izomgörcsöket lehet kezelni, de alkalmas sportsérülések gyógyulásának gyorsítására, érszűkület kezelésére, daganatos betegek fájdalmainak csillapítására, agyvérzés utáni bénulások hatékony kezelésére. Speciális elektróda használatával még a vizelet inkontinencia (vizeletelcsepegés) esetében is jó hatásfokkal alkalmazható. A szakma mintegy hatvanféle betegség, probléma kezelésére ajánlja akár kizárólagos, akár kiegészítő terápiaként. A készülékeket gyógyfürdőkben, rehabilitációs intézményekben használják.

Kapcsolódó témák:
Elektroterápia
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem