Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Makó: 3,5 milliárdos fürdőberuházás

2008. 03. 31. 11:43

Fürdőzés
Grandiózus vízesés, nyolc méter magasban lévő medenceterasz, kupolák: Makó eddigi legnagyobb, 3,5 milliárdba kerülő turisztikai fejlesztésének ígérkezik a fürdő bővítése. A terveket Makovecz Imre, a népi-organikus építészet apostola készítette.
Makovecz Imre legújabb makói tervére uniós pénzt vár a város
Teljesen átrajzolja majd a makói Szent János és a Marczibányi tér arculatát, hangulatát a város új fürdője, hiszen Makovecz Imre – a kivitelezés terveinek elkészítésével megbízott Makona iroda vezetője – grandiózus épülettel teremt új településközpontot. Jelenleg csupán a fürdőhöz nyílik innen bejárat, ám a városvezetés által elfogadott koncepció egy új közösségi teret kapcsolna a fitnesz, wellness és gyógyfunkciót is ellátó intézményhez.
Makó: 3,5 milliárdos fürdőberuházás

A Makovecz-látvány
A jelenlegi szocreál stílusú, elhanyagolt állapotban lévő épületegyüttes helyébe teljesen új épülettömeg kerül – mondta Makovecz Imre. – Szerencsés, hogy a létesítmény a város központjában áll, hiszen a környező tereket közösségi találkozóhelyekké lehet alakítani, a fürdőt a közterülettel összekötő szakaszon egy zeneházat, hangversenytermet is tervezünk, hogy a pihenés, sportolás és gyógyulás intézménye még élénkebben kapcsolódhasson a város vérkeringéséhez. A főbejáratból elérhető az egészségügyi központ, és a wellness-részleg, valamint a medencék tere.
Ez az épület kívülről úgy néz ki, mintha a földből bugyogna fel a termálvíz, ezt a hatást kupolák érzékeltetik. A feltörő vizet szökőkutak, vízesések is szimbolizálják. A központi kupola alatt egy közel tíz méternél is magasabb, hatalmas oszlopból ömlik majd a víz a termálmedencébe, amit nyolcméteres magasságban egy terasz határol majd el, itt fürödni is lehet majd, az oszlop közepén, lépcsőn lehet majd ide feljutni – tekintette át a legjelentősebb építészeti elemeket Makovecz Imre. Az építész kiemelte: a kupolás megoldás a térségünkre egykor jellemző török fürdők jellegét idézi.

A vázlatterveket az önkormányzat tavalyi, utolsó testületi ülésén elfogadta, az iroda pedig azóta elkészítette az engedélyes építési terveket. A projekt megkezdéséhez így a pályázati támogatásra van szükség, a kiírás pontos időpontját egyelőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy a projekt nettó költsége 3,5 milliárd forint, amiből vissza nem térítendő támogatás gyanánt a DAOP-program keretében 1,75 milliárd forintot terveztek. AZ 50 százalékos támogatás mellett az összeg másik felét a település büdzséjének kell állnia. Ennek érdekében kötvénykibocsátásról döntött, szintén tavaly, a város képviselő-testülete.
A fejlesztés koncepciójáról a városvezetés előtt négy alternatíva állt – a képviselők tavaly nyáron az egyik legkevésbé költséges megoldás mellett voksoltak. A koncepcióba azonban így nem fér be egy fedett, 50 méteres uszodaszakasz. Mivel a koncepció megvalósításához fel kell számolni a jelenlegi 50 méteres medencét is – az úszósportot űzőknek be kell érniük majd egy 25 méteressel, ami azonban alkalmas lesz akár nemzetközi versenyek megrendezésére is.

Kockázatos, de megtérülhet

A beruházás koncepcióját Vörös Imre, a Pannon Spa Consult Kft. igazgatója dolgozta ki, aki a megtérülés kockázatai mellett jelentős gazdaságélénkítő szereppel is számolt. A város így – a felhasznált kötvényrész törlesztése mellett – bevételekkel számolhat a kapcsolódó szolgáltatások adójából. Több tucat álláshelyet is generál a létesítmény, hiszen szükségszerű, hogy egy legkevesebb 4 csillagos hotel is kapcsolódjon a térség egyedülálló fürdőjéhez.
Makó: 3,5 milliárdos fürdőberuházás
A makói gyógyiszap
A makói fürdőben a bővítés nyomán nyílik egy új részleg, amely a már eddig is ismert marosi gyógyiszapot még szélesebb körben használja. Emellett kutatás indul, amely az iszapból készülő kozmetikai készítmények hasznát vizsgálja.
Nem csak a látványos, teraszos vízeséstoronnyal, a törökfürdő-szerűen elrendezett, ötletes medencékkel, és a merész, kupolás épülettömeggel, hanem egy teljesen új wellness-szárnyával is egyedülálló kezdeményezés a makói fürdő leendő szárnya. Megépítése már csak a pályázati források megszerzésétől függ, hiszen az engedélyes tervek is elkészültek. – A hazai és a külföldi vendégeket a város gyógyiszapjára épülő új szolgáltatások is vonzhatják majd – mondta Széll Sára, a makói kórház reumatológus főorvosa.

Lehet, hogy sokan nem is tudják: hazánkban a hajdúszoboszlói iszapot követően másodikként ismerték el hivatalosan a marosi hordalékból származó anyagok gyógyító erejét, még 1968-ban.

A makói iszapot jelenleg mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati betegségek kezelésére, és sérülések utógondozására használják eredményesen, ám az új fürdőben a kor kihívásainak megfelelő hasznosításra is lehetőség nyílik.
– Hazánkban egyedülálló szolgáltatásként medencés iszapfürdőnek is helyt ad a létesítmény, ennek az engedélyeztetése még folyamatban van. Részletesen szabályozni kell: milyen gyakran kell cserélni a sűrű anyagot, és milyen egyéb kockázatai vannak ennek a fürdőtípusnak. A tervek szerint egy kétszer háromméteres medencét töltünk majd fel marosi iszappal, amibe bárki beleléphet – összegezte a főorvos.

Megtudtuk: a marosi iszap nemcsak a mozgásszervi bántalmakra, hanem kozmetikai problémák kezelésére is alkalmas – bár ennek tudományos bizonyítása még csak most kezdődik. Széll Sára szerint többen már most is ráncaik kisimítására, bőrük regenerálására használják a magas ásványianyag-tartalmú Maros-iszapot. A fürdőberuházás elkészüléséig így valószínű, hogy az új szépészeti termékcsalád is engedélyt kap – krém és kenőcs formájában lehet majd megvásárolni. A kezeléseket természetesen a fürdő területén lehet majd igénybe venni.

Vörös Imre, a beruházás hatékonyságát vizsgáló PannonSpa Consult igazgatója elmondta: az eredményes működtetéshez mindenképpen szükség van a hagyományos fürdőelemek mellett igazi vonzerőt jelentő egyéb szolgáltatásokra is. A gyógyászat önmagában nem tartaná el a több mint három és fél milliárd forintos beruházást, ám az ehhez kapcsolódó wellness részleg a kor igényeinek is megfelel. Itt, az elkülönített masszázsszobákban lehetőség lesz az iszappakolásra is, illetve kozmetikai vállalkozások is szalont nyithatnak majd a kupolák alatt.
Makó: 3,5 milliárdos fürdőberuházás

Városkép-terv
Fürdőajánló
Hagymatikum
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...