Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Komárom: nem csak fürdőváros, UNESCO Világörökség!

2008. 01. 15. 12:33

Fürdőzés
Világörökségi listára kerülhet a komáromi erődrendszer, hiszen jelölését az UNESCO már elfogadta. A fürdőváros eredetileg Fort Sandberg névre keresztelt erődjét osztrák hadmérnökök tervezték a XVIII. században, a kor legmodernebb építészeti és hadászati elvei alapján. A korabeli Európában a Duna Gibraltárjának tartották.
Ha minden jól megy, akkor a Világörökség Bizottság az idén nyári, Québec-i ülésén a világörökség részévé nyilváníthatja az erődrendszert. Tavaly 45 pályázatból végül 22 lett eredményes - a 2006-os 18-cal szemben. Jelenleg összesen 851, világörökségként védett hely létezik, ezek közül 660 kulturális jellegű, 166 természeti környezet, 25 pedig vegyes. A lista történetében tavaly fordult elő először, hogy egy korábbi helyszínt töröltek. Az arab nyársas antilop Ománban lévő védett területét azért fosztották meg a világörökségi címtől, mert az ország 90 százalékkal csökkentette a védett területet. A komáromiak nagy reményeket fűznek a jelentkezéshez. A tavaly száztízezer látogatót vonzó Monostori erődben már most is működik múzeum, de újabb tárlatokat szeretnének nyitni. Ágyú- és lőfegyvergyűjteménynek keresnek helyet, tűzszerészeti kiállítást terveznek, hadtörténeti kutatóbázist szeretnének kialakítani. A regionális operatív programból egy tavalyi év végi döntés szerint 1,8 milliárd forinthoz jutottak, ebből a pénzből két év alatt jönne létre a külső látogatóközpont, ami a gyakorlatban két laktanyaépület felújítását, információs központ és olcsó szálláshely kialakítását jelenti. Átgondolt fejlesztésekkel a teljes erődrendszer - tehát a szlovák résszel együtt - 2015-re akár félmillió látogatót fogadhatna.
Népszabadság
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...