Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kneipp – az egészség védjegye

2007. 10. 11. 16:50

Wellness
A wellness atyjának is nevezett német katolikus pap, Sebastian Kneipp (1821-1897) módszere saját korában annyira ismert és népszerű volt, hogy nagyanyáink jótanácsaival szívtuk magunkba őket. Most végre megérkeztek hozzánk a száz éve Kneipp márkanévvel forgalmazott kozmetikai és fürdőkultúra termékek: testápolók, tusfürdők, masszázs- szauna- és fürdőolajok, pezsgőfürdő-tabletták, fürdőkristályok is!
Miért tartják a német természetgyógyászt a wellness atyjának?
A rómaiak után újra felfedezte a vizet, mint természetes gyógymódot. Ám nem csak fürdőkúrákkal, de gyógynövényekkel is gyógyított. Máig fennmaradtak receptjei, melyek alapján teákat, élelmiszereket, krémeket, kozmetikumokat készítenek. Kneipp az egészséges étkezést is propagálta pácienseinek: a természetes alapanyagokat részesítette előnyben, a teljes kiőrlésű kenyeret, tejtermékeket, vitaminokat. Mindezeken túl tisztán látta, hogy az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen a mozgás is. Az úszás és gimnasztika mellett a prűd XIX. században sokáig erkölcstelennek bélyegzett, ám a századvégre már rendkívül divatossá vált kerékpározást ajánlotta. Úgy tartotta, a mozgás nem csak testi, de szellemi teljesítőképességünket is javítja, lelki békénket is megteremti.
Kneipp úgy vélte, az ember testét és lelkét egységében lehet csak gyógyítani. Felismerte ugyanis, hogy csak akkor ér el tartós eredményt pácienseinél, ha lelki egészségüket is segít visszaállítani. A tiszteletes szerint ki kell alakítani egy olyan aktív, kiegyensúlyozott, egészséges biológiai ritmust, amely jó közérzetet, életvidám hétköznapokat biztosít számunkra. Ahol a pihenésnek, a kikapcsolódásnak, olykor rövid semmittevésnek is meg van a maga helye, hogy pszichénk törékeny egyensúlya fennmaradjon.
Kneipp – az egészség védjegye

Fürdőkúrájának elve beépült a közép-európai köztudatba
Ki gondolta volna, hogy a nagyszüleinktől, dédszüleinktől látott-hallott hideg-melegvizes lábfürdő atyja sem más, mint Sebastian Kneipp, a XIX. századi német természetgyógyász? 1886-ban megjelent könyvét a nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis nemcsak Németországban adták ki újra meg újra, hanem már a századvégen megjelent magyar nyelven is. Sőt országos Kneipp Társaság is létrejött hazánkban, amely még folyóiratot is adott ki. Egészséges életmódot népszerűsítő előadásaival Budapestre is eljutott, s látogatását a gyógykezeltjei közt számon tartott József Nádor főherceg viszonozta is!
A Kneipp- módszer alapja a közel 300 receptből, gyógymódból álló vízkúra, amely a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett ingerek elvén alapul. A váltott hőmérsékletű fürdőkön kívül borogatásokat, pakolásokat és gőzfürdőt is alkalmaz; mindent, ami serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert. A bizonyított egészségjavító hatáson kívül a Kneipp-kúra kiváló közérzetet biztosít
Elmondhatjuk, hát hogy ismertsége-elismertsége folytán már a boldog békeidőkben beépültek elvei, módszerei a magyar népi gyógyászat körébe is. Tőle tudták már az előző generációk, hogy az egyszerű lábfürdő (váltogatva hideg- és melegvízbe tesszük lábunkat) élénkít, jó hatással van az egészségre!
A Kneipp taposó pedig – mely ennek dinamikusabb változata – még inkább jótékony hatású. Itt a fürdőtálat nagyobb lapos medence helyettesíti, mely 10-15 °C-os hideg vízzel van feltöltve. A legömbölyített felületű kövekkel és kavicsokkal borított medencében a bokáig érő vízben (ma már többnyire rozsdamentes korlátokkal segítve) körbe-köbe járunk. A lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A kövek közben enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit. Miközben a masszázs javítja a láb vérkeringését a láb tartóizmai is erősödnek az egyenetlen felületen való lépdelés által. Hangsúlyozni kell, hogy a kezelés hosszú távon is maradandó hatásokat kúraszerű alkalmazásnál fejt ki. A kúra lehet néhány hetes vagy akár több hónapos is – minél hosszabb annál inkább a javunkra, egészségünkre válik.
A Kneipp név 1891-től az egészség biztosítéka
Még Kneipp életében, a XIX. Század végén létrejött Würzburgban az első patika tisztaságú üzem, ahol a tiszteletes receptjei alapján az egészséges táplálkozásnak megfelelő termékeket kezdtek gyártani. A termékek kiváló minősége az eltelt száz év alatt mit sem változott. Ám miközben ma már csúcstechnológiával, folyamatos tudományos kutatások mellett állítják elő a kiváló minőségű krémeket, kozmetikumokat, táplálék-kiegészítőket, gyógyteákat, gyümölcsleveket, egyvalami változatlan maradt: a Kneipp márkanév.
Kneipp – az egészség védjegye
Bőrünket, testünk külvilággal közvetlenül érintkező védőköpenyét a XXI. századi környezeti ártalmak, UVB-sugárzás és az erős tisztálkodószerek nagy kihívások elé állítják. Erre reagálva fejlesztette ki a Kneipp cég mandulavirágos bőrápolóit. A mandulavirág kivonatának érzéki illata nemcsak a testre, hanem minden érzékszervünkre pozitív hatással van. A hidegen préselt mandulaolaj vitaminokban gazdag, bőrtápláló hatású, könnyen felszívódó növényi olaj, melynek jótékony hatását jojoba és avokádó olajok fokozzák. A jojobaolajnak nevezett növényi viasz magas vitamintartalmával a bőr rugalmasságát biztosítja és szerepet játszik annak regenerálódásában is. Az avokádó, magas olaj- és lanolin tartalmának következtében könnyen felszívódik, sok benne a vitamin és az ásványi só, és hatékony védelmet nyújt az ibolyán túli sugarakkal szemben. A mandulavirágos arckrém, testápoló, tusfürdő, krémszappan mellett a kínálatban megtalálható különleges bőrápoló olaj könnyen eloszlatható és hamar felszívódik, anélkül, hogy kellemetlen zsírréteget hagyna maga után.
A Kneipp fürdőolajak hatásukat már nem kizárólag a bőr védelmére fejtik ki, hanem rokonságot mutatnak a Kneipp fürdősókkal és pezsgőfürdő tablettákkal is, hiszen ezek a termál sókristályból készült termékek szintén a meleg vízben, részben aromaterápiaként fejtik ki jótékony hatásukat.
Kneipp – az egészség védjegye
A fürdőolajok illatélménye az olaj fajtájától függően sokféle lehet: eukaliptusz, citromfű, narancs-hárs, kamilla, boróka, fenyő, szalmavirág, rozmaring, ám bizonyos, hogy mindegyikük lazítóan, a vérkeringést serkenően és élénkítően hat. Egy kellemesen meleg, ápoló, olajos fürdőzés alkalmával gyorsan levezethetjük mindennapi feszültségeinket, megszabadulhatunk lelki problémáinktól és helyreállíthatjuk belső egyensúlyunkat.
A több százmillió éves ásványi sókat tartalmazó Kneipp fürdősó szintén bőrműködésünket élénkíti, bőrünket ápolja, a vérkeringést fokozza, miközben a kristályokat bevonó eukaliptusz, citromfű, narancs-hárs, fenyő, boróka, rozmaring illóolajok a fürdőolajokhoz hasonlóan nyugtatólag hatnak pszichénkre, oldják a stresszt, serkentik légzésünket, összességében pihentetően hatnak testünkre-lelkünkre.
Kneipp – az egészség védjegye
Ahhoz, hogy a fürdősók, pezsgőtabletták, fürdőolajok egész testre és lélekre való hatása kibontakozhasson, ajánlatos legalább 20-25 percet szánni a fürdőzésre. Az ajánlott vízhőmérséklet 36-38 °C, a kívánt illatintenzitás pedig a fürdőadalékok megfelelő adagolásával érhető el.
A Kneipp termékek egyik legnagyobb különlegessége, hogy semmiféle tartósítószert, mesterséges színezőanyagot nem tartalmaznak, ennek ellenére a gyártástól számítva 18 hónapig felhasználhatók. A bőrgyógyászok által tesztelt, allergiamentes kozmetikumok pedig bőrsemleges PH értékkel rendelkeznek.
Mi már kipróbáltuk, próbálja ki Ön is!
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...