Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Csúszik a budapesti fürdők felújítása

2007. 07. 15. 00:00

Fürdőzés
Az idén várhatóan három budapesti műemlékfürdő felújítása is befejeződik. Kérdés: mikor. Áprilisban lejárt a fürdők átadásának határideje. A Gellért férfi részlegének átadásán résztvevő Demszky Gábor szerint előbb-utóbb az összes műemléki gyógyfürdő és strand felújítására sor kerül. Mi megelégednénk most azzal is, ha végre befejeznék a Gellértet, a Széchenyit és a Lukácsot...
A Gellért felújított férfi részlegét április közepén adták át. Vagyis végre a már korábban felújított női termál részleg után a férfi is régi fényében pompázik, s megszűnhet a kényszerű koedukáltság - jöhetnek a kötények! Marad ugyanis a jól bevált tradíció! A Széchenyi és a Lukács fürdő felújításának 3. üteme ezzel egyidőben viszont nem fejeződött be, és még ma is folyik. A fürdők az elhúzódó munkálatok ideje alatt is  látogathatók, igaz, megváltozott rendben.
A Gellért
Ferenci Tibor a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója a felújított fürdő megnyitóján – a Turizmus Online információi szerint – elmondta: a korábban csapvízzel hűtött 41 °C-os gyógyvizet a modern gépészeti berendezéseknek köszönhetően hőcserével hűtik a jövőben. Így nem csak száz százalékban gyógyhatású vízben fürödhetnek majd a vendégek, hanem a meleg vizet a ház fűtésére is felhasználják. A korábban felújított női termál részleg után a férfi is régi fényében pompázik, a renoválás során a Zsolnay pirogránit csempék is megújultak. A jövőben a szolgáltatások köre is változik.
– Mivel az idők során változnak a fürdőkkel szemben támasztott igények, felszabadulnak helyiségek, amelyeket a kor követelményeinek megfelelően lehet hasznosítani – mondta Ferenci Tibor. Leszögezte azonban: a Gellértben nem változnak a „kötényes” tradíciók, továbbra is külön női és férfi részleg lesz.
Csúszik a budapesti fürdők felújítása
A Szent Gellért Gyógyfürdő felújítása 2007. január elején kezdődött. A rekonstrukció  első ütemében a női termálfürdőt és az uszoda nyitható tetejét újították fel, a fürdőt akadálymentesítették. Ebben a szakaszban került sor az előcsarnok és kupolatér tetőrekonstrukciójára is. Ez alatt a férfi termálfürdő üzemelt ún. társas fürdőruhás rendszerben, azaz férfiak és nők egyszerre használhatták. A második ütemben a férfi termálfürdő és az alagsori öltözők felújítására került sor. 
A most lezárult rekonstrukciót 1,5 milliárd forintból készült el, amibe a fővárosi önkormányzat 570 millióval szállt be, a többit pedig pályázaton nyerték. A további felújítások anyagi fedezetét remélhetőleg megkapják, így októberre teljesen megújulhat a műemlékfürdő.
Csúszik a budapesti fürdők felújítása
Sokak számára ez furcsán hangzik, azonban néhány budapesti fürdőben hagyományosan az a rendszer, hogy a férfiak és a nők elkülönülten – vagy külön napokon vagy külön területen – fürdőruha nélkül, a fürdő által biztosított fürdőkötény és fürdőlepedő használatával fürdenek. Ennek a kényelmes viselet mellett további előnye, hogy munkába menet vagy onnan jövet nem kell a fürdéshez szükséges fürdőruhát és törülközőt magunkkal vinni. Nem utolsó szempont az sem, hogy az ellenkező neműek vizslató pillantásaitól sem kell tartanunk a nem tökéletes testünk miatt. Így a fürdő betöltheti azt a szerepet, amelyre eredetileg szánták: tökéletes kikapcsolódást nyújt.
A munkaterületeken kieső szolgáltatásokat – korlátozásokkal – a működő osztályokon biztosítja a fürdő. A női termálfürdő felújítása alatt a férfi termál osztály vegyes fürdőruhás használata során a földszinti és emeleti öltözők csak férfiak, az alagsori öltözők összevontan csak hölgy vendégek számára állnak rendelkezésre. A súlyfürdő, a medencefürdő fürdőruhában vegyes használattaláll rendelkezésre. Az orvosi masszírozást a férfiak az eddigi súlyfürdő helyiséghez kapcsolódó területen, a hölgyek az alagsori öltözőhöz nyitott iszap osztályon, illetve medencefürdő nélkül, továbbra is a kád osztályokon vehetik igénybe. A lepedőszolgáltatás megszűnik, csak a szakszolgáltatások helyszínén, ahhoz tartozóan biztosítja a fürdő. Az uszoda és a korházi osztályok, valamint a további orvosi szolgáltatások a megszokott rend szerint vehetők igénybe.
A Szecska
Széchenyi Gyógyfürdőben társaihoz hasonlóan 2008 áprilisáig tartott volna a felújtás, ám ez némileg csúszik. A felújított gőzfürdő átadása még nem történt meg.
A 2007 első félévében zajlott első ütemben a következő részek felújítása történt meg (zárójelben az ábrán jelölt terület számával és színével): a nappali kórház súlyfürdő medence, (1. piros), az uszodai szekrényes öltözők (férfi és női oldal) és az alagsor 2. sötétkékés 5 világoskék) valamint az uszodai tetőnapozók (3. sárga).
Csúszik a budapesti fürdők felújítása
A 2007. második félévében lezajlott második ütemben a Társas-termál osztály (volt női termálfürdő része) és a hozzá tartozó uszodai bejárat kiképzése történt meg (4. zöld)
2007. második félévében és 2008. első negyedévében került volna sor a még be nem fejezett harmadik ütemre, amelynek keretében a társas-gőz osztály és oktogon medencetér átalakítása és a hozzá tartozó uszodai bejárat kiképzése (6. bordó), a társas-gőz osztály szekrényes öltözőjének átalakítása (7. lila) és a társas-gőz osztályon új kezelőhelyiségek kialakítása (8. zöldessárga) történik majd.
A munkaterületeken kieső szolgáltatásokat – korlátozásokkal – a működő osztályokon biztosítja a fürdő.  A nappali kórház a felújítás alatt részlegesen működik.
A Lukács
A Szent Lukács Gyógyfürdő felújítása sajnos még szintén nem fejeződött be teljesen, a régi termál részleg felújítása azonban már megtörtént. A felújítás során az első ütemben a gőzfürdő medencék, a nappali kórház, az uszodai tetőnapozók és az iszapcsarnok felújítása zajlott, valamint sor került az akadálymenteítésre.
A medencehidraulikai felújítása is befejeződött.
A 2007 második felében kezdődött második ütemben az iszapkezelők, a súlyfürdő és az utcai homlokzatok felújítása történik.
Ezzel párhuzamosan bővülni fognak a szolgáltatások, mivel nappali kórházi pihenők, tornaterem, kezelők, új szauna, büféé s merülőmedence épül.
A gőzosztály zárva tartása alatt az orvosi masszírozást az uszodai hátsó szekrényes öltöző területén, az iszapszolgáltatást a kád osztályon tudja biztosítani a fürdő. A nappali kórházi ellátás, valamint a súlyfürdő szolgáltatás – annak rekonstrukciója idején – részlegesen szünetel.
Rövidesen új szauna és wellness blokkal bővül az uszoda szolgáltatása, megszépül a Frankel Leó utcai és Zsigmond közi homlokzat, felújítják a nappali kórházat, a súly- és iszapfürdőt, és a hozzá kapcsolódó előcsarnokot.
A szolgáltatásokra vonatkozó beutalási, igénybevételi rend mindhárom fürdőben érvényben marad.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...