Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Fürödjük ki a stresszt!

2016. 03. 02. 18:26
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Mindenki tudja, hogy a fürdők és a wellness hotelek szolgáltatásai: a különféle masszázsok, gyógy-, és wellness kezelések sok betegségre jelentenek gyógyírt, még többet pedig megelőznek. Kevesebbekben tudatosul ugyanakkor, hogy a termálvíz, a szauna és a gőzfürdő talán még ennél is hatékonyabbak a stresszoldásban!
Thalész, az ókori görög filozófus úgy gondolta, hogy minden anyag alapja a víz. Ha végiggondoljuk hogy az emberi test 75%-át víz alkotja, a Föld felszínének 70%-át pedig víz borítja, rájövünk, hogy bizonyos értelemben nem is járt nagyon messze az igazságtól.
Az emberiség régóta keresi a víz gyógyító erejében rejlő lehetőségeket, és ez a trend napjainkban is megfigyelhető. A Nemzetközi Fürdőszövetség felmérése szerint az USA-ban a gyógyfürdők látogatóinak a száma tíz év alatt 60%-kal nőtt. A három vezető ok között – a mozgásszervi betegségek kúrálása és a kellemes masszázs lehetősége mellett  - ott szerepelt a stresszoldás is.

Ellazul a test és a lélek

A vízcsobogás hangjának nyugtató hatása ősidők óta ismert. A buddhizmus néhány ágában a meditációban való elmélyülésre is használják. A meleg vízben a hő és a víz simogatásának hatására kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás, felgyorsul a vérkeringés. Az oxigén és a sejtek regenerálódásához szükséges egyéb anyagok áramlása is felgyorsul. A felhajtóerő csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást így az izmok is ellazulhatnak. Ezek együttes hatására az izomfeszültség megszűnik, a nap végére elfáradt tagok szinte új életre kelnek.

Mi köze van ennek a stresszhez?

Sokan hajlamosak az elmét és a testet külön kezelni, holott a kettő között nagyon is szoros a kapcsolat. Edison szerint „A nagy gondolatok az izmokból erednek”. A német pszichoanalitikus, Wilhelm Reich úgy vélte, hogy sokan úgy védekeznek az őket érő megrázkódtatások, stressz és kellemetlen érzések ellen, hogy egyfajta „testpáncélt” fejlesztenek, aminek a fizikai megjelenése az izmaik megfeszítése. Azonban ezen a páncélon a kedvező hatások sem jutnak keresztül. Az izmok ellazításával, az idegrendszerünk, a lelkünk is ellazult állapotba kerülhet, így visszanyerjük lelki egyensúlyunkat és kreativitásunkat. A fürdőknél kevés dolog lazítja el jobban a testet. Az ellazult test pedig ellazult idegeket eredményez.

Szabaduljunk meg a mérgező anyagoktól!

Szervezetünkbe nap, mint nap számtalan mérgező anyag jut a levegőből és az ételekből. A levegőben lévő ólomtól kezdve a vegyszereken át a sor sokáig folytatható. Ezeknek az anyagoknak az elsődleges „célpontja” az idegrendszer és az agy. Ez befolyásolja a gondolkodásunkat, az érzékelésünket, hangulatunkat és viselkedésünket egyaránt. A mérgező anyagoktól talán leghatékonyabban egy gőzfürdőben vagy a szaunában szabadulhatunk meg. Itt ugyanis a meleg hatására kitágulnak a pórusok és az izzadsággal a káros anyagoknak akár a 30%-a is távozhat. Ennek nagyobb érzelmi stabilitás, tisztább gondolatok és nem utolsósorban a közérzet általános javulása az eredménye.
Egy amerikai tanulmány szerint a gőzfürdő és a szauna az alvászavarok kezelésében is hatékony lehet, ha elalvás előtt másfél-két órával látogatjuk meg.
Összefoglalva: a fürdőkben minden mást takarékra teszünk. Legalábbis egy időre, ami azonban elég lehet a kikapcsolódáshoz. Bár vannak próbálkozások, nehéz a medencében vagy a szaunában ülve a számítógépen pötyögni.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ősz Kehidán!

Meneküljön el a nagyvárosok nyüzsgésétől, egy teljes testi-lelki felfrissülésre, a Zalai dombok ölelésében, a gyógyvíz megújító erejével! Megnézem