Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

A víz gyógyító ereje

2008. 08. 30. 16:55
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A gyógyvizek hatása a szervezetre rendkívül összetett. A felhajtó erő csökkenti a gerincre és az ízületekre nehezedő gravitációs nyomást, a víz áramlása gyengéden masszírozza a bőrt, az ásványi anyagok pedig a bőrön keresztül a szervezetbe kerülve fejtik ki pozitív hatásukat.
A víz gyógyító hatásának fontos szerepe volt számos kultúra tradicionális orvoslásában. Mind a kínaiak, mind az amerikai indiánok ismerték a forró és jeges források gyógyító erejét. A görögök a gyógyítás istenének Aszklépiosznak a templomait a gyógyforrások közelébe építették. A rómaiak szintén hittek a forrásvíz jótékony hatásaiban és sok európai fürdőváros alapítása fűződik a nevükhöz.
Az ötvenes évek végén és a hatvanas években Nyugat-Európában és Amerikában a gyógyszertan és a sebészet óriási ütemű fejlődése miatt mindenki azt jósolta, hogy a gyógyfürdők szép lassan elveszítik jelentőségüket. Mára azonban nem várt mértékben fejlődnek az egész világon.
Honlapunk a magyarországi fürdőket mutatja be, azonban meg kell említeni, hogy más európai országokban, mindenekelőtt Németországban szintén jelentős kutúrája van a gyógyfürdőknek, hiszen az ottani 150 fürdő is több millió vendéget fogad évente. Említést érdemel Japán és az Egyesült Államok is.


A víz gyógyító erejét fizikai és kémiai hatásai révén fejti ki testünkre. A felhajtó erő csökkenti a gerincre és az ízületekre nehezedő gravitációs nyomást, a víz áramlása jótékonyan masszírozza a bőr alatti izmokat; a meleg kitágítja az ereket, a gyógyvizekben található ásványi anyagok pedig a bőrön keresztül felszívódva fejtenek ki pozitív hatást. A vizek hatását ásványianyag- és gáztartalma, hőmérséklete alapján szokták vizsgálni.
Emellett a pszichénkre is hatást gyakorol a víz. Az orvosok a fürdők gyógyító hatásában fontos szerepet tulajdonítanak a kikapcsolódásnak, a környezetváltozásnak is. A színterapeuták azt tartják, hogy a kék és a türkiz környezete megnyugtat. Fürdőt és nedves pakolást pszichiáterek és pszichoterapeuták is alkalmaznak, az úszásterápia pedig hatékonynak bizonyult az autista gyerekek gyógyításában, mivel segíti társas beilleszkedésüket.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ősz Kehidán!

Meneküljön el a nagyvárosok nyüzsgésétől, egy teljes testi-lelki felfrissülésre, a Zalai dombok ölelésében, a gyógyvíz megújító erejével! Megnézem