A szlovák lepipálja a demjéni barlangfürdőt?

2015. 03. 17. 20:41

Fürdőzés
Szlovákiában is működik egy barlangfürdő, ami egészen más jellegű, mint a demjéni és a miskolctapolcai, inkább a gyógyászati jelleg dominál - írja a Termál Online.
Február óta már két barlangfürdő is működik az országban. Miskolctapolcán a barlangfürdő nagy múltra tekint vissza, hiszen 1959-ben alakították ki, így idén lesz 56 éves. A demjéni földalatti fürdő építése során számos technikai nehézség felmerült, háromszor kellett áttervezni a létesítményt. Sőt, egy beomlás is nehezítette a munkát. Végül megoldották a problémákat, viszont a 2013 év végi átadás 2015 januárjának utolsó napjára csúszott.
Nemcsak Magyarországon, hanem északi szomszédunknál is működik barlangfürdő, ráadásul viszonylag közel a határhoz. A Szklenófürdő (szlovákul Sklené Teplice) nevű falu a Selmeci-hegységben, Selmecbánya közelében található, az északi államhatártól nagyjából 70 kilométerre, Budapesttől 156 kilométerre.
Régóta gyógyulnak itt
A Szklenófürdő területén lévő termálforrások régóta ismertek. Olyannyira, hogy a 16. századtól kezdődően már gyógyászati célokra is használták az itteni gyógyvizet, aminek jelentős a kén-, a magnézium- és a kalciumtartalma. A víz mozgásszervi, idegrendszeri betegségek kezelésére alkalmas, de gerincfájdalmak, csontritkulás esetén is hatásos. Ezeken felül még operációk utókezelése során is használják.
Szklenófürdőn hagyományos fedett medencés létesítmény és strandfürdő is működik, az igazi különlegességnek viszont a barlangfürdő számít. Ezt egyébként Parenyicának hívják, mint a sajtot. A különlegességét az adja, hogy egy természetes barlangrészben lehet fürdeni, amit közvetlenül a termálforrás táplál.
A víz hőfoka 42 Celsius-fokos. Ilyen meleg víz már erősen megterhelheti a szervezetet, ezért itt külön figyelmet fordítanak a 20 perces fürdési idő betartására. A barlangfürdőt 12 év alattiak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint kezeletlen magas vérnyomású betegek nem használhatják.
Forrás: Termál Online