Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Dél-Dunántúl, Baranya megye
Harkány, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.
72/580-880
Típus: gyógyfürdő strandfürdő élményfürdő termálfürdő

Bemutatkozás

Medencék száma: 15

Medencék

Típus Jelleg Hőfok Szám
csúszdamedence nyitott 24-26 1
gyermekmedence nyitott 34-35 1
gyógymedence részben fedett 34-36 1
gyógymedence fedett 36-38 1
gyógymedence nyitott 36-38 1
jacuzzi fedett 34-36 2
merülőmedence (szaunánál) fedett 20-22 1
pezsgőmedence fedett 34-36 1
pezsgőmedence nyitott 33-35 1
strandmedence nyitott 33-35 1
strandmedence nyitott 26-28 1
strandmedence nyitott 30-32 1
termál ülőmedence fedett 34-36 1
úszómedence nyitott 24-26 1

Harkány, a gyógyító ölelés

Harkány az ország déli részén, Baranya megyében, Pécstől 25, a horvát-magyar határtól 8 km-re, a Tenkes hegy lábánál megbúvó, kis fürdőváros, amelyet különleges gyógyvíze tett híressé. A jó természeti adottságok, a gyógyvíz, a mediterrán klíma, nem csak gyógyítja, hanem feltölti és ellazítja a hozzánk érkezőket. Dél-Baranyában jellemző a szubmediterrán klíma, és ez az itteni időjárást egyedivé teszi. Harkányban a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000-t, a tavasz korán beköszönt, ősszel pedig gyakori a "vénasszonyok nyara". A vendégek tavasztól őszig sokszor hetekig zavartalanul élvezhetik a napsütést.

A fürdő mai területét a régi térképek, "Büdösrét" -nek nevezik, ezzel is utalva a területen található melegvizű kénes forrásokra. A Siklósi Uradalom irataiban ezt a környéket, gazdálkodás szempontjából, használhatatlan elmocsarasodott területnek jelzik. 1823-ban a mocsaras terület lecsapolási munkálatai közben, a források felfedezését így írta le Török József: "...Batthyány Antal a Harkány melletti mocsárok lecsapolása és kiszárítása végett csatornákat ásatott. A munkások közt volt egy Pogány János nevű gyűdi lakos, akinek lába térdtől talpig dagadt volt és szaggató fájdalmaktól kínoztatott elannyira, hogy csak bot segélyével volt képes járni. Ezen munkás érezvén az árokból felbuzgó meleg víz jótékony hatását bántalmas lábára, egész nap áztatta azt az árokban dolgozva, s másnap bámulva tapasztalta, hogy lábdaganata annyira elapadt, miként csizmát is képes volt arra felhúzni. Ezen tapasztalatai után lába fürösztését ismételve folytatta, s alig egy hónap múlva 1823. október havában bajától szerencsésen és tökéletesen megszabadult..." 1824 nyara az első fürdőévadnak tekinthető, amely a Batthyány családot dicséri, akik fáradhatatlan munkával, kitisztítatták a forrás torkolatát és "egy lesüllyesztett    Kád által egybefogadtatott".

Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 fokos hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyagtartalma literenként közel 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén - gázzá, amely jellegzetes szagát adja. 1 l gyógyvízben 12 mg körüli mennyiségben található. Ezt a vegyületet a kémia korábban nem ismerte, 1868-ban Than Károly a pesti egyetem elismert kémia tanára, a harkányi gyógyvíz kémiai elemzésekor (széndioxid szulfidot) fedezte fel.

Az év minden napján látogatható gyógyfürdő, és a szezonálisan működő strandfürdő, a város központjában, 13,5 ha -s virágos ősparkban helyezkedik el. A fürdő három gyógymedencével, különböző hőfokú strandmedencékkel, gyermekmedencével, uszodával, szaunákkal, pezsgőmedencékkel, nyaranta csúszdával, játszóterekkel és számtalan vendéglátó egységgel várja vendégeit.

A hét minden napján, napi két alkalommal gyógytornász által vezényelt vízitornán vehetnek részt gyógyfürdős vendégeink. Ez a díjtalanul igénybe vehető szolgáltatás igen kedvelt vendégeink körében.

A fürdő gondoskodik a vendégek egyéb szórakoztatásáról is: Majális, Pünkösdi Fesztivál (A termékenység, gyermekáldás hete), Fürdőfesztivál, Hosszúhétvége, Sportnapok, koncertek és egyéb rendezvények várják a hozzánk érkezőket.

A gyógyfürdő önálló, magas színvonalú gyógyászati részleggel és megfelelően képzett szakemberekkel rendelkezik.

Gyógyfürdőnkben TB által támogatott gyógyfürdő kezeléseket vehetnek igénybe az érvényes biztosítási (TAJ) kártyával rendelkező betegek.

Reumatológus szakorvosunk háziorvosi beutaló nélkül is jogosult felírni a kezeléseket. Az orvosi vizsgálat térítésmentes.
Rendelési idő 9 - 15 ig , vizsgálatra jelentkezés 14,30-ig
Várólista nincs!

A fürdő gondoskodik a vendégek egyéb szórakoztatásáról is: Majális, Pünkösdi Fesztivál (A termékenység, gyermekáldás hete), Fürdőfesztivál, Hosszúhétvége, Sportnapok, koncertek és egyéb rendezvények várják a hozzánk érkezőket.

 

 

Keszthely - Zala megye
Játékos Halloween mulatság a Balaton partján: töklámpás faragás, fáklyás felvonulás, kézműves foglalkozások és versenyek. Ráadásul most egy gyermek 12 éves korig ingyenes!
Halloween csomag különleges ízekkel a pókhálóba öltöztetett szállodában. A gyerekeket animáció, vámpír party, tökfaragó verseny és lurkó mozi várja. November 1-én Halloween party Gáspár Lacival!
Mezőkövesd - Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Töltse az őszi szünetet Mezőkövesden, ahol animációval, filmvetítéssel és egri városnézéssel várják az egész családot, a Zsóry Fürdő szomszédságában.
Amíg a szülők a Harmónia és Spa részlegen kényeztetik magukat, addig a gyerekek szórakoztatásáról a "Dinók nyomában" interaktív játszópark gondoskodik, 25-én és 31-én pedig sztárfellépő színesíti az estét.
Karácsonyi ajánlatok

Meghitt karácsonyi varázslat
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár***superior

Ünnepi feltöltődés
Hotel Szieszta

Szenteste Miskolctapolcán
Calimbra Wellness és Konferencia Hotel****
Szilveszteri ajánlatok

Szilveszter
Hunguest Hotel Répce***

Szilveszteri ajánlatok
Boglárka Panzió & Apartmanházak