Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Dél-Dunántúl, Baranya megye
Harkány, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.
72/580-880
Típus: gyógyfürdő strandfürdő élményfürdő termálfürdő

Bemutatkozás

Medencék száma: 15

Medencék

Típus Jelleg Hőfok Szám
csúszdamedence nyitott 24-26 1
gyermekmedence nyitott 34-35 1
gyógymedence részben fedett 34-36 1
gyógymedence fedett 36-38 1
gyógymedence nyitott 36-38 1
jacuzzi fedett 34-36 2
merülőmedence (szaunánál) fedett 20-22 1
pezsgőmedence fedett 34-36 1
pezsgőmedence nyitott 33-35 1
strandmedence nyitott 33-35 1
strandmedence nyitott 26-28 1
strandmedence nyitott 30-32 1
termál ülőmedence fedett 34-36 1
úszómedence nyitott 24-26 1

Harkány, a gyógyító ölelés

Harkány az ország déli részén, Baranya megyében, Pécstől 25, a horvát-magyar határtól 8 km-re, a Tenkes hegy lábánál megbúvó, kis fürdőváros, amelyet különleges gyógyvíze tett híressé. A jó természeti adottságok, a gyógyvíz, a mediterrán klíma, nem csak gyógyítja, hanem feltölti és ellazítja a hozzánk érkezőket. Dél-Baranyában jellemző a szubmediterrán klíma, és ez az itteni időjárást egyedivé teszi. Harkányban a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000-t, a tavasz korán beköszönt, ősszel pedig gyakori a "vénasszonyok nyara". A vendégek tavasztól őszig sokszor hetekig zavartalanul élvezhetik a napsütést.

A fürdő mai területét a régi térképek, "Büdösrét" -nek nevezik, ezzel is utalva a területen található melegvizű kénes forrásokra. A Siklósi Uradalom irataiban ezt a környéket, gazdálkodás szempontjából, használhatatlan elmocsarasodott területnek jelzik. 1823-ban a mocsaras terület lecsapolási munkálatai közben, a források felfedezését így írta le Török József: "...Batthyány Antal a Harkány melletti mocsárok lecsapolása és kiszárítása végett csatornákat ásatott. A munkások közt volt egy Pogány János nevű gyűdi lakos, akinek lába térdtől talpig dagadt volt és szaggató fájdalmaktól kínoztatott elannyira, hogy csak bot segélyével volt képes járni. Ezen munkás érezvén az árokból felbuzgó meleg víz jótékony hatását bántalmas lábára, egész nap áztatta azt az árokban dolgozva, s másnap bámulva tapasztalta, hogy lábdaganata annyira elapadt, miként csizmát is képes volt arra felhúzni. Ezen tapasztalatai után lába fürösztését ismételve folytatta, s alig egy hónap múlva 1823. október havában bajától szerencsésen és tökéletesen megszabadult..." 1824 nyara az első fürdőévadnak tekinthető, amely a Batthyány családot dicséri, akik fáradhatatlan munkával, kitisztítatták a forrás torkolatát és "egy lesüllyesztett    Kád által egybefogadtatott".

Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 fokos hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyagtartalma literenként közel 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén - gázzá, amely jellegzetes szagát adja. 1 l gyógyvízben 12 mg körüli mennyiségben található. Ezt a vegyületet a kémia korábban nem ismerte, 1868-ban Than Károly a pesti egyetem elismert kémia tanára, a harkányi gyógyvíz kémiai elemzésekor (széndioxid szulfidot) fedezte fel.

Az év minden napján látogatható gyógyfürdő, és a szezonálisan működő strandfürdő, a város központjában, 13,5 ha -s virágos ősparkban helyezkedik el. A fürdő három gyógymedencével, különböző hőfokú strandmedencékkel, gyermekmedencével, uszodával, szaunákkal, pezsgőmedencékkel, nyaranta csúszdával, játszóterekkel és számtalan vendéglátó egységgel várja vendégeit.

A hét minden napján, napi két alkalommal gyógytornász által vezényelt vízitornán vehetnek részt gyógyfürdős vendégeink. Ez a díjtalanul igénybe vehető szolgáltatás igen kedvelt vendégeink körében.

A fürdő gondoskodik a vendégek egyéb szórakoztatásáról is: Majális, Pünkösdi Fesztivál (A termékenység, gyermekáldás hete), Fürdőfesztivál, Hosszúhétvége, Sportnapok, koncertek és egyéb rendezvények várják a hozzánk érkezőket.

A gyógyfürdő önálló, magas színvonalú gyógyászati részleggel és megfelelően képzett szakemberekkel rendelkezik.

Gyógyfürdőnkben TB által támogatott gyógyfürdő kezeléseket vehetnek igénybe az érvényes biztosítási (TAJ) kártyával rendelkező betegek.

Reumatológus szakorvosunk háziorvosi beutaló nélkül is jogosult felírni a kezeléseket. Az orvosi vizsgálat térítésmentes.
Rendelési idő 9 - 15 ig , vizsgálatra jelentkezés 14,30-ig
Várólista nincs!

A fürdő gondoskodik a vendégek egyéb szórakoztatásáról is: Majális, Pünkösdi Fesztivál (A termékenység, gyermekáldás hete), Fürdőfesztivál, Hosszúhétvége, Sportnapok, koncertek és egyéb rendezvények várják a hozzánk érkezőket.

 

 

Luxus stílusban berendezett szobák, ínyenc étkezések, különleges szauna és wellness világ, közvetlen átjárás az Egri Fürdőbe - mindez most last minute áron!
Mosonmagyaróvár - Győr-Moson-Sopron megye

Nyári pihenés a romantikus Mosonmagyaróváron - a nyári hónapokban kedvezményesen! Pozsony mindössze 30, Bécs pedig 60 km, így egy városnéző szomszédolós kiránduláshoz is kiváló kiindulópont a hotel.

Nyári ajánlatok

Nyári pihenés 3 éj
Apart Júlia Villa

Vincellér csomag
Hotel Korona Eger ****/*** Wellness, Rendezvény és Borszálloda

Augusztus 20-i akció 3=4
Hotel Corvus Aqua****
Augusztus 20-i ajánlatok

Augusztus 20. Akció
Hotel Járja***

Augusztus 20.
Calimbra Wellness és Konferencia Hotel****

Augusztus 20-i akció 3=4
Hotel Corvus Aqua****