Dávodi Gyógy- és Strandfürdő

Dél-Alföld, Bács-Kiskun megye
Dávod, Püspökpuszta Béke tér 1.
30/488-2471
Típus: strandfürdő termálfürdő gyógyfürdő

Bemutatkozás

Medencék száma: 5
Csúszdák száma: 3

Medencék

Típus Jelleg Hőfok Szám
élménymedence nyitott 28 1
gyermekmedence nyitott 28-32 2
gyógymedence nyitott 35-38 1
úszómedence 33 m nyitott 28 1

Egy varázslatos parkban fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Dávodra utaznak üdülni. A dávodi fürdő és kemping Dávod-Püspökpusztán található, Bajától 25 km-re délre, az 51-es főút mentén. A park kilenchektáros területén, az idelátogatókat két termál medence, a sportolni vágyókat úszómedence, a gyermekeket pedig gyerekmedence várja.

A fürdőhöz tartozó kemping területe füves, árnyas. A lakókocsiknak elektromos csatlakozási lehetoség biztosított. A közösségi épületben főző, mosogató helyek, zuhanyzók, WC-k találhatók. A fürdő területén strandröplabda pálya, fejelőpálya található, büfék bizosítják az étkezést a strandolóknak.

Gyógyvíz

A termálvizes kutak mélysége eltérő, de vizüket azonos rétegből nyerik, így hőmérsékletük egyezően 38-39 °C-os, összteljesítményük 800 liter/perc. A vegyelemzés szerint a kalciummagnézium tartalmú, alkáli-kalcium-hidrogénkarbonátos, kloridos, fluoridos, radioaktív gyógyvizek csoportjához tartozik. Az összes oldott ásványi anyag tartalma: 1,6 g/liter.

Nőgyógyászati és mozgásszervi megbetegedések, lágyrész-reumatizmus, csont- és ízületek kopásos (degeneratív) betegségei (reumás fájdalmak, gerincbántalmak), emésztőrendszeri és epebántalmak, anyagcserezavarok, bőrbetegségek gyógyítására, sérülések utókezelésére alkalmas.

Gyógyászati ellenjavallatok: szívbetegségek, keringési zavarok, magas vérnyomás. Ivókúra formájában, vagy ivóvízként fogyasztva fogínykezelésre, fogszuvasodás megelőzésére, és emésztőrendszeri betegségek kezelésére is ajánlott.

 Medencék

Gyógyvizes medencék: töltő-ürítős rendszerű, egyenként 250 m3 víztömegű, 35-38 oC-os ikermedence

Gyermek medencék: egy vízforgatós pancsoló medence, 60 m3 víztömegű, 28-32 oC-os, két gyermekcsúszdával, vízgombával és spriccelő élményelemekkel; egy vízforgatós kalandmedence, 35 m3 víztömegű, 28 oC-os, kalózhajóval, vízisünnel, csúszdával és élményelemekkel

Úszómedence: vízvisszaforgatós, 33,3 m x 13,5 m-es, 1,4-1,8 m mélységű, 28 oC-os feszített víztükrű medence

Élménymedence: vízvisszaforgatós, 28 oC-os, többszörösen tagolt medence 8 féle élményelemmel: ülő- és állómasszázsok, buzgárok, pezsgőágyak, nyakzuhanyok, vízesés, sodrófolyosó

Csúszdapark: egy négypályás 22 méteres családi multislide csúszda, egy 60 méteres narancs rafting csúszda és egy 51 méteres citrom compact csúszda, melyek, natúran, vagy csúszószőnyeggel vagy csúszógumival is használhatóak

 Sportolás

 A fürdőzés és a pihenés mellett a sport szerelmesei is megtalálják a szórakozási lehetőségeket. A komplexum területén füves focipályák, strandfoci-, és strandröplabda pálya, pingpong-asztal, salakos teniszpálya és játszótér várja őket. Bérelhető sportszerek: teniszütő, tollas ütő, focilabda, pingpong-ütő és a strandon röplabda.

Fürdőtörténet

Az első artézi kutat már 1914-ben megfúrták, amelyből tisztavizű 37oC hőmérsékletű hévíz tört fel a felszín fölé. A falu lakossága télen nyáron a szabadon folyó kútra járt ivóvízért.
Elsőként Dr Bruszt Pál bajai fogszakorvos figyelt fel arra a tényre, hogy Püspökpusztán szinte nincs rossz fogú ember. Ezt a hatást a jó ivóvíznek tulajdonította, amiről a harmincas években több fórumon közzé adott, sőt: tudományos cikkeket írt róla. Hangoztatta a víz jótékony hatását, és elsőként tett javaslatot arra, hogy erre a vízbázisra alapozva gyógyfürdőt létesítsenek.
A mai fürdő ősének az ötvenes években társadalmi munkával épült két kis medence tekinthető. Néhány évig használták, de mivel a fenntartásával nem sokat törődtek, az elhanyagolt fürdőt egyre kevesebben látogatták. Mivel sok beteg ember tulajdonította gyógyulását a pár évig működő kezdetleges fürdőnek, addig szorgalmazták a felújítását, hogy végül a község vezetősége tervbe vette azt, és az esetleges fejlesztést a vegyelemzéstől tette függővé. A víz vizsgálatát 1957-ben végezték el, és az összetétel igazolta a feltételezett gyógyhatást.
A község ismét kezelésbe vette a fürdőt, és rendbe hozta a környezettel együtt. A tervezett bővítéshez viszont több víz kellett, ezért 1967-ben fúrtak egy második nagyobb hozamú kutat, mely ma a fürdő területén belül, a főbejárat mellett található. A bő vízhozam alapján megindult a fürdőfejlesztés, és a gyulai várfürdő ikermedencéjének mintájára készült két ülőpados, középen is tagolt gyógymedence, valamint egy gyerekmedence. Az öltözővel együtt 1970-ben már ismét használhatta a fürdőt a nagyközönség sőt újabb kutat is fúrtak a fellendülő forgalmat megtapasztalva, és elkészült, majd megvalósult a környék rendezési terve is: kimértek 100 üdülőtelket.
A 2007 július végére készült el a 3. hévízkút 610 m-es talpmélységgel, ahonnan ugyancsak hévíz tör a felszínre, mintegy 400-450 liter/perces kapacitással. A tervek szerint ez lesz a bázisa a Fortuna hotel saját fürdőjének, valamint a 2008-as megvalósítású 250 fő befogadású téli-nyári élményfürdőnek


A legjobb évindító akciók
Örömteli pihenés Sopron zöld szívében teljes ellátással és számos kedvezménnyel. Szökjön el a szürke hétköznapokból és töltődjön fel a Hotel Fagusban!
Visegrád - Pest megye
A Dunakanyar gyönyörű környezetében várja Önöket az egyedülálló panorámával rendelkező szálloda. A tökéletes elvonuláshoz a Romantikus Erdei Wellness Terasz szolgáltatásai privát használatra is igénybe vehetőek.
Pihenjen luxus környezetben, ahol minden a felnőtt vendégekről szól - gourmet étkezések, igényes wellness részleg és közvetlen átjárás az Egri Termálfürdőbe.
Hajdúszoboszló - Hajdú-Bihar megye
Februári buli a fürdőváros egyik legnagyobb wellness- és gyógyszállodájában. Sztárvendég a Dupla KáVé, a jó hangulatról pedig a Silver Cool Band gondoskodik.
Téli ajánlatok

Delux Csomag
Hotel Eger & Park****

Téli hétköznapok
Hotel Aqua Eger***

Hétköznapi szieszta
Batthyány Kastélyszálló****
Valentin napi romantika

Valentin napok
Hotel Kitty***+

Valentin nap
Aqua Hotel*** Kistelek

Valentin napi luxus romantika
Abacus Business & Wellness Hotel****

WEBBeteg