Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Ez Magyarország rejtett tartaléka

2015. 05. 03. 08:52

Fürdőzés
Az egészségturizmus a turizmus egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő ága, ami ezer szálon kapcsolódik, mégsem azonos az egészségügyi turizmussal - vezette fel előadását Dr. Várhelyi Tamás a III. Orvosi Wellness Konferencián.
A gyógyturizmus gyógyvízre, hosszú kúrákra és egészségügyi kezelésekre alapozott klasszikus formája Közép-Európában alakult ki a XIX. században természeti erőforrásokra, termálvízre és a magashegységek tiszta levegőjére alapozva. Ekkor az egészségturizmus és az egészségügyi turizmus még egy és ugyanaz volt, azonban mára a helyzet megváltozott - állítja a professzor.
Ennek alátámasztására Várhelyi azt hozta fel példaként, hogy az iparág jelenlegi legsikeresebb szereplői nem kötődnek ismert fürdővárosokhoz. Ettől függetlenül még a magán klinikákon is van igény spára a professzionális kezelések mellett. Ugyanakkor a rendszeresen wellnessezők sem az egzotikumot keresik már, az ő esetükben is az az elsődleges szempont, hogy a kezelések valóban hatásosak legyen, így egyre fontosabbá válik az úgynevezett evidence-based wellness, vagyis hogy orvosi tudás álljon a wellness mögött is.
Magyarországnak vannak lehetőségei
Várhelyi szerint Magyarországnak volna esélye rá, hogy újrapozícionálja magát a világ egészségturisztikai palettáján, mivel hazánk alacsonyabb árszinten viszonylag jó szakmai színvonalat biztosít. Ehhez azonban nem árt tudatosítani olyan világtrendeket, miszerint az egészségturizmus már nem a termálvízre, hanem a kezelésekre épül, a profit meghatározó része eszekből származik.
Európában kifejezetten jellemző - hívta fel rá a figyelmet a professzor -, hogy a nagy gyógyturisztikai központok professzionális gyógyító tevékenységet is végeznek, de anno fürdővárosként szereztek ismertséget. Ilyen a német Baden Baden, Bad Kissingen, vagy a svájci Bad Ragaz, az osztrák Bad Gastein, az olasz Abano, de ide sorolható a csehországi Marienbad és a szlovákiai Pöstyén is. Hazánkban ennek kiemelkedő példája Sárvár és Hévíz, ez utóbbi a professzor szerint Magyarország legerősebb spa brandje jelenleg. Várhelyi negatívumként említette meg, hogy a budapesti műemlékfürdők nincsenek igazán összekötve az egészségturizmussal, nem jellemező, hogy gyógyturisták érkeznének fővárosunkba.
A professzor tanulságképpen leszögezte, Magyarország csak akkor lehet újra sikeres az egészségturizmus területén, ha megérti a világtrendeket, újraértékeli az iparág természeti és társadalmi-gazdasági hatásait, újraépíti az egykor erős nemzetközi kapcsolatait. Várhelyi azt is hangsúlyozta, hogy a pozitív országkép kialakításához rendbe kell tenni az alulfinanszírozott, romló színvonalú egészségügyi ellátó rendszerünket, illetve a népegészségügyet prevenciós és életmód programok segítségével, hiszen addig nem lehetünk hitelesek a piacon, amíg az ország ennyire rossz a morbiditási és mortalitási mutatókkal rendelkezik.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem