Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Eláruljuk, mikor a legártalmasabb a stressz

2015. 05. 02. 18:34

Wellness
Nem mindegy, hogy a stressz a megfelelő helyen van-e jelen a mindennapjainkban - derült ki Vada Gergely előadásából a III. Orvosi Wellness Konferencián.
Ahhoz, hogy tartalmas életet tudjunk élni, meg kell találni a munka és a magánélet egyensúlyát. Meg kell tanulni megfelelően kezelni a stresszt és képesnek kell lenni a feltöltődésre, regenerálódásra. Vada Gergely a konferencián bemutatta testszenzorral támogatott, pulzusvariancián alapuló mérési módszerét, mely ennek az egyensúlynak a megteremtésében segíthet. A program lényege, hogy a páciensen méréseket végeznek három, öt, vagy hét napos időszakon keresztül. A vizsgálat lényeges eleme, hogy az egyén a mérés időszakában naplót vezessen arról, mi történik vele. A vizsgálat segítségével könnyen meg lehet válaszolni olyan kérdéseket, mint hogy az illető képes-e feltöltődni, hatékony-e az alvása, melyek napjainak stresszorai, mikor és mennyit lenne érdemes sportolnia, hol vannak a fizikai és mentális terhelésének határai és fenyegeti-e a burn out szindróma.
Ezek a kérdések sajnos meglehetősen relevánsnak tűnnek annak fényében, hogy a program körülbelül ezer fős mintája szerint, a magyarok 66 százaléka fáradt és kimerült, az átlagos alvásidejük csupán hét óra, és ennek csak 60 százaléka tekinthető hatékonynak. Ehhez társul az a szintén riasztó adat, hogy a mozgással töltött idő átlagosan kevesebb, mint napi húsz perc.
El kell engedni
Akkor tudunk jól aludni, ha a stresszt megfelelő módon el tudjuk engedni, éppen ezért nem mindegy, hogyan fekszünk le. A késői edzés, az esti munka és az alkohol mind jelentősen rontják az alvás minőségét. Mivel fiziológiást stresszt okoznak, gyakorlatilag nem töltődünk fel miattuk alvás közben.
A vizsgálat során elkészítik a páciens napi stressz- és feltöltődés profilját, ami segíthet abban, hogy az illető megtalálja a személyre szabott módszert arra, hogyan kezelje a stresszt, hogyan töltődhet fel napközben is és mit tehet a hatékonyabb alvás érdekében.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...