Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Boldogabb és szebb is lesz, ha ezeket eszi

2015. 03. 29. 09:01

Wellness
Bár az emberek többsége azért kezd el egészségesen táplálkozni, hogy lefogyjon, előbb-utóbb mind megtapasztalják, mennyi egyéb pozitív hozadéka van a tudatos étkezésnek.
A British Journal of Health Psychology nem régiben publikált egy tanulmányt arról, hogy azok a fiatalok, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, boldogabbak, kreatívabbak és kíváncsibbak is. Íme még öt jótékony hatás, ami miatt érdemes egészségesebben étkezni.
Jobb kedvünk lesz
Egy Új-Zélandi tanulmányban arra jutottak, a hangulatunkra is jelentős hatással van az egészséges táplálkozás. A vizsgálat során 300 fiatal felnőttnek vették górcső alá az étkezési szokásait három héten át, miközben a lelki állapotukat és hangulatukat is figyelték. A kutatók arra jutottak, hogy több gyümölcs és zöldség fogyasztása több energiához, nyugalomhoz és általánosan jobb közérzethez vezet. Az is kiderült, a pozitív hatás nemcsak aznap, hanem a következő napon is észrevehető.
Egy a Social Indicators Research folyóiratban publikált tanulmányban - mely során 80 ezer felnőttet vizsgáltak -, is arra jutottak, több gyümölcs és zöldség fogyasztása javítja a mentális jólétet, ehhez elegendő, ha étkezésünk felét teszik ki zöldségek és gyümölcsök.
Mélyebb alvás
Számtalan tanulmány mutatott már rá az általánosan jó közérzet és az alvás összefüggéseire, és egyre több kutatásból derül ki, hogy a megfelelő ételek is segíthetnek. Tajvani tudósok arra jutottak, hogy az alvási nehézségekkel küszködő nők és férfiak, ha megettek két kivit egy órával elalvás előtt, négy héten át, 35 százalékkal könnyebben szenderedtek el, mélyebben aludtak és 13 százalékkal tovább szundítottak reggel.
A pennsylvaniai és rochesteri egyetemen azt állapították meg, hogy a meggylé is hatásos "altató" lehet. A kutatás során az önkéntesek egyik csoportjának mindennap körülbelül fél deciliter meggylevet kellett fogyasztaniuk, míg a többiek placebót kaptak. Akik meggylevet fogyasztottak, 25 perc alvásidő növekedést tapasztaltak és az alvás hatékonysága, illetve minősége is javult 5-6 százalékkal. Egyéb egészséges élelmiszerek fogyasztása is köthető a jó alváshoz, ilyenek a hal, a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, zöld káposztafélék. Vagyis összefoglalva, a helyes táplálkozás jobb alváshoz vezet.
Jobb edzés
Az utóbbi években számos egészséges élelmiszerről derült ki, hogy segíti az izomépítést, gyorsítja a regenerálódást, vagy fejleszti az állóképességet. Például a Journal of Applied Physiology-ban nemrégiben adtak ki egy tanulmányt, melyben arra jutottak, hogy hat napon át napi fél liter céklalé fogyasztásának köszönhetően a férfi sportolók 16 százalékkal többet tudtak kerékpározni, mint azok a társaik, akik placebót kaptak - ezt a hatást szakértők szerint szimplán edzéssel nem tudták volna elérni.
Ragyogó bőr
Az egészséges étkezés természetes ragyogást kölcsönöz bőrünknek - vagy legalábbis erre jutottak a University of Nottingham tudósai, ugyanis kísérletük azzal a tanulsággal zárult, hogy az egészségesen táplálkozó emberekről készült fényképeket vonzóbbnak találták, mint azokét, akik lebarnultak a napon. A University of St. Andrews kutatása is hasonló eredményre jutott, a tesztalanyok vonzóbbnak találták azokat, akiknek körülbelül megháromszorozták a napi gyümölcs- és zöldségbevitelét hat héten keresztül. Tehát a tanulság az, hogy tényleg azok vagyunk, amit megeszünk.
Jobb agyműködés
Már egy jó ideje a mediterrán étrendet tekintik a legoptimálisabbnak egészségi állapotunk szempontjából. Ennek sarokkövei a sok gyümölcs és zöldség, hal, babfélék, teljes kiőrlésű gabonák, extra szűz olívaolaj, avokádó, diófélék és magok, mérsékelt mennyiségű bor és kevés zsíros hús, tejtermék és cukor. A National Institutes által nemrégiben készített tanulmány kimutatta, a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek el agyi infarktust.
A kutatók azt is megállapították, hogy a mediterrán étrendet követők hat év alatt 36 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek el agykárosodást, mint azok akik ettől típusú étrendtől jelentősen eltérően étkeztek.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem