Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő

2015. 02. 27. 07:40

Fürdőzés
Lassan, de biztosan elindult a pusztulás útján a csodálatosan felújított és restaurált Rác fürdő. A lassan öt éve üresen porosodó épületbe az Idegenvezetők Világnapja alkalmából sikerült bejutunk.
A Rác fürdőről nem lehet tudni, hogy pontosan mikor épült, azonban az biztos, hogy az egyik legrégebbi - ha nem a legrégebbi budai fürdő - kezdte az idegenvezetést Dévényi Tamás a fürdő építésze. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a Király és a Rudas építését befejező Szokollu Musztafa budai pasa a Rácot már csak megvásárolni tudta.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
 
A török alapítású fürdőépületről azt biztosan tudni, hogy ólomfedésű fürdő volt, a nyolcszögletű kupolacsarnok a 16. századból származik. A fürdő nem a Balkánon jellemzőbb hamamként, hanem ilidzsaként, azaz gyógyfürdőként üzemelt már akkoriban is. Az egyébként kisebbek közé tartozó fürdő sértetlenül vészelte át Buda visszavételét, utána azonban sokáig nem tudta ellátni eredeti funkcióját, mivel a törökök kiűzése után hanyatlásnak indult a fürdőkultúra hazánkban -, a fürdőkből gyakran raktár vagy lóistálló lett. A Rác tíz éven át kallódott a császári kamaránál, mígnem Lipót császár nyugdíj helyett Pergassi Károly nyugalomba vonuló belgrádi kapitánynak adományozta.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
Török fürdő
 
2002 óta zárva
A Rác életében a következő nagyobb változás a 19. században érkezett el, 1860-ban Heinrich Nepomuk János tulajdonába került. 1864-1865 között a Heinrich család Ybl Miklós tervei alapján felújíttatta, majd 1869-1870 között kibővíttette az épületet romantikus és neoreneszánsz stílusban.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
Ybl tervei alapján
 
A II. világháborút már nem úszta meg olyan szerencsésen a fürdő. A komoly károk következtében 1963-ig ideiglenes felújítással működött, majd renoválás céljából két évre bezárták. A felújítás során számos épületrészt elbontottak - ebben közrejátszott az Erzsébet híd építése is. A nyolcvanas évektől folyamatosan romlott a fürdő állapota, mígnem végül 2002-ben bezárt és a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a rekonstrukció és a hozzá kapcsolódó szállodaépítés terveit, a felújítás 2010 körül 8 milliárd forintból elkészült, a fürdő és a szálloda azóta sem nyitott ki újra.
A cél a lehető leghitelesebb állapot bemutatása volt
A felújítás során az egyik elsődleges szempont az volt, hogy minden épületrészt abban az állapotában hozzanak rendbe, melyről a lehető legtöbbet tudják, és leghitelesebb állapotot mutassák be - mondta el Dévényi Tamás. A török időkben a talaj szintje körülbelül három méterrel lejjebb volt a jelenleginél, így a török rész most is a föld szintje alatt helyezkedik el - akárcsak a Rudasban vagy a Királyban -; a fürdő lefedése is az eredeti megoldáshoz hasonlóan ólommal lett megoldva.
Az autentikusság jegyében világítás sincs a török részen, a tervek szerint a fürdőzők egy hordozható lámpával világíthatnak majd a sötétben. A fűtést - akárcsak a török korban - a termálvíz segítségével oldották meg. Az ólomkeretes ablakokat nem lehet kinyitni, a levegő a kupola tetején található "lukon" távozik. Ennek az a varázsa is megvan, hogy télen a forró vízben ejtőzve élvezhetjük majd, amint a medencébe is behullik a hó. A török fürdőnek még a bejárata is ott helyezkedik el, ahol hajdanán volt.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
A hordozható lámpa
 
Az ilidzsa számos meglepetést rejt: a pihenőtérben áttetsző műanyagon keresztül nézhetjük, amint a fürdő alatt csörgedezik a gyógyvíz, a medencék valódi török kövekből készültek, a vízköpők is eredetiek és még egy Mátyás korabeli faragvány is helyet kapott a falon. A fürdőnek ezen a részén azonban már meglátszanak az ötéves pusztulás - egészen konkrétan az elmúlt évek árvizeinek - nyomai. Az eredeti török vakolatnak nincs baja, mivel ők téglaport kevertek a habarcsba, azonban az új vakolat kevésbé bírja a strapát.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
Török köveken
 
Az Ybl tervezet részek nagy része elpusztult
A Rác fürdő romantikus és neoreneszánsz részeinek csupán 30-40 százaléka maradt fenn. Ennek eredményeképpen az Ybl tervezte romantikus fürdőcsarnok és zuhanycsarnok a korabeli rézkarcok, leírások, rajzok, és későbbi bontási dokumentumok, illetve a jelen feltárások leletei alapján épült fel - tökéletesen hűen tükrözve az eredetit.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
Romantikus fürdőcsarnok
 
A Rác fürdőt a Nagy- és a Mátyás-forrás látta el gyógyvízzel. A kalciumot, magnéziumot, hidrogén-karbonátot, szulfát-kloridot, illetve nátrium- és fluorid-iont is tartalmazó, minősített gyógyvíz hatásos ízületi bántalmak, gerincmegbetegedések, porckorong sérülések, idegzsába, keringési zavarok, illetve asztmás megbetegedések esetén. Sajnos a kiváló minőségű gyógyvíz öt éve kihasználatlanul folyik a fürdőn keresztül a Dunába.
Így pusztul el a milliárdokból felújított Rác fürdő
 
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...