Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Vajon hogy került a drog a fürdőkbe?

2015. 02. 23. 07:43

Wellness
Marihuána a fürdőben, luxus újragondolva, "erdei fürdőzés" és kékgalléros wellness, 2015-ben számos nem várt, ám annál izgalmasabb wellness trend készül erőre kapni.
1. "Erdei fürdőzés", vagyis amikor a tudatosság és a természet találkozik
A japán "erdei fürdőzés" ("shinrin-Yoku") koncepciójának semmi köze a vízhez. Ennek a megtévesztően egyszerűnek tűnő gyakorlatnak a lényege, hogy csak csendben sétálunk az erdőben, kihegyezve elménket a hangokra, illatokra, színekre, vagyis "érezzük" az erdőt. Amellett, hogy ez roppant költőien hangzik, valódi egészségügyi haszna is van, és ennek köszönhető, hogy globális trenddé kezd válni. A fák által kibocsátott vegyi anyagok (fitoncidok) hosszú távú hatást képesek gyakorolni az emberek immunrendszerére. A jövőben valószínűleg egyre több terápiás erdei sétát, erdei fürdőzést ajánlanak majd a wellness szállodákban, de az is megeshet, hogy majd az orvos írja elő ezt a fajta kezelést.
Vajon hogy került a drog a fürdőkbe?
 
2. Cannabis: új spa és wellness kapcsolatok
Éppen most söpör végig az Egyesült Államokon az orvosi vagy rekreációs marihuána legalizálásának hulláma - nemzetközi szinten pedig Uruguay lesz az első, aki 2015-ben engedélyezi a marihuána használatát. Ahogy kezd berobbanni a "cannabiznisz", a piac úgy próbálja egyre inkább előkelő helyre pozicionálni ezt az ősi, gyógyító növényt. A marihuánával összekötött új spa és wellness szolgáltatások látványosan terjedőben vannak. Egyre több spa és hotel ajánl luxus marihuánás kezeléseket, sőt kifejezetten cannabis brandes helyek nyílnak, és egyre több fürdőben próbálják kiaknázni a növény fájdalomcsillapító és szépségápoló hatásait.
3. Wellness hagyományok az iszlám világból: túl a hammamon és az argánolajon
A világ ez idáig feltűnően vaknak bizonyult azon wellness tradíciók esetében, amiket az iszlám világ kínál a Közel-Kelettől Afrikáig és Ázsiáig, annak ellenére, hogy ezeken a helyeken ezer éven át finomítgatták a természetes anyagokon és módszereken alapuló szépségápolást, illetve gyógyítást. A trendriport szerint azonban 2015-től egyre több ember fogja keresni ezeket a komoly hagyományokra építő módszereket. Ezzel egyidejűleg várhatóan egyre több fürdőben kezdenek majd olyan kezeléseket végezni, melyekben a közel-keleti és afrikai fűszereké, magoké és gyümölcsöké lesz a főszerep, nem is szólva a tevetejről, az iszapkezelésekről és a homokfürdőről.
Vajon hogy került a drog a fürdőkbe?
 
4. Ipari forradalom: kékgalléros wellness
Ingyenes masszázs szünetek a ruhagyári munkásoknak, okostelefonos applikációk bekötve a központi rendszerbe, melyek egészséges ebéd vagy vacsora opciókat ajánlanak a kamionsofőröknek... Ez egyelőre még csak jövőkép. A munkahelyi wellness programok első körben az irodai dolgozókat és a menedzsmentet vették célba. Azonban az olyan problémák, mint a krónikus betegségek, az elhízás, a mozgásszervi és mentális betegségek legalább annyira, ha nem jobban érintik a "kékgalléros dolgozókat" is. Ebből kifolyólag valószínűleg egyre több nekik szóló munkahelyi wellness program is indul majd.
5. Wellness otthon, közösség és város
Most hogy végre kilábalunk a világgazdasági válságból, a wellness ismét továbbviheti az egészséges otthon koncepcióját. Az USA-ban a Delos Signature Homes otthonaiba számos wellness elemet építettek be: a lég- és víztisztító rendszertől a cirkadián ritmusú világításig. Egész városok épülnek a mindent átfogó wellness koncepció jegyében és annak érdekében, hogy épített környezetünk is segítse egészségünk megőrzését és a fenntarthatóságot - és ez nemcsak otthonainkra, hanem az iskolákra, irodákra és kórházakra is vonatkozik.
6. Az én fitneszem, az én törzsem, az én életem: ultraszociális fitnesz
Egyre több embernek válik a második otthonává az edzőterem, ahova jár. A szociális fitnesz meghatározza ki vagy, mit viselsz és hova utazol, még azt is, hogyan neveled a gyerekeidet. Valójában ezt a "járványt" az általános magány táplálja, amit az urbanizáció, a hosszú munkaórák és a széthullott családok okoznak.
Vajon hogy került a drog a fürdőkbe?
 
7. Spa érkezéskor és útközben: az új utazási rituálé
Anno egy spa kezelés a nyaralás vagy az üzleti út luxus megkoronázása volt, mostanra azonban inkább már "csak" egy új utazási rituálé. Megtehetjük, hogy rögtön érkezéskor kezeléssel indítunk, vagy akár útközben, a reptéren masszíroztatunk egyet, hogy könnyebb legyen leküzdeni az időeltolódás fáradalmait. Egyre több reptéren jelennek meg spák és wellness létesítmények, sőt vannak olyan szállodák, ahol a check-in mellé ingyen masszázs jár, továbbá különböző applikációkkal teszik egyszerűbbé a masszázsok és órák lefoglalását. A spák egyre korábban nyitnak, sőt arra is van példa, hogy éjjel-nappal működnek.
8. Szuperszemélyes szépség: a testre szabás egyre fontosabb lesz
Már nem csupán fogyasztók, hanem közreműködők is vagyunk. 2015-ben készülhetünk a változásra, melynek következtében az "ez a szín jól néz ki rajtam"-ot az "ezt a színt nekem készítették" mondat váltja fel, és az "ez a legmegfelelőbb hidratáló a bőrömnek?" kérdés helyett az "ezt a hidratálót tökéletesen rám szabták" kijelentés hangzik majd el. A szépségápolás minden szegletében új lehetőségek nyílnak meg a testre szabott termékek és az öngondoskodás jegyében. Egyre több boltban találkozunk majd olyan számítógépes megoldásokkal, melyek segítségével helyben állíthatjuk össze a nekünk legmegfelelőbb készítményt, szaporodnak a bőrápolást oktató online "tanfolyamok", és a fürdőkezeléseket is igyekeznek egyre jobban személyre szabottá tenni.
Vajon hogy került a drog a fürdőkbe?
 
9. Fókuszban az emésztés
Bármilyen furcsán hangzik, 2015 egyik legmenőbb trendje a beleink és az emésztés körül forog. Az utóbbi időben egyre több tudományos kutatás foglalkozik az emésztőrendszerrel és próbálja bebizonyítani, hogy az úgynevezett mikrobiomban történő változtatásokkal a szépség és az egészség új szintjeire juthatunk el. Javíthatjuk az immunrendszerünket, ellenálló képességünket, csökkenthetjük az elhízás esélyét, sőt még a lelki egészségünket is segítheti. Egyre több vizsgálat foglalkozik az emésztésünk és a kinézetünk, közérzetünk közötti összefüggésekkel. A probiotikumok "osztódással szaporodva" jelennek meg az ételeinkben, italainkban és a kozmetikai termékekben.
10. Túl a csillagokon: luxus újragondolva
A jómód, az újra és másra való éhség, a folyamatos dokumentálási láz, illetve a magány és csend utáni vágy egy új trendet hívott életre, ez pedig a "túl a csillagokon" típusú élmények kutatása. Ez alatt azt kell érteni, hogy a könnyű levegő és a lélegző szoba az új luxus, továbbá az autentikus és eredeti desztinációk lesznek az utazás Szent Gráljai. Ennek az új trendnek köszönhetően a luxus iparnak saját magát kell felülmúlnia még látványosabb és csillogóbb ajánlatokkal.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...