Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Top 10: ezek 2014 kedvenc termálfürdős települései

2015. 02. 19. 17:33

Fürdőzés
A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján továbbra is Hévíz a legnépszerűbb termálfürdős település. A külföldről érkező turisták körében szinte behozhatatlan előnnyel vezet, a belföldi vendégek körében viszont Hajdúszoboszló az első, és  még Zalakaros pedig megelőzte Hévízt.
A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) ismét publikálta a településszintű turisztikai adatsorát. Ez alapján a Termál Online elkészítette a termálfürdős települések toplistáját a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján.
A "termálfürdős település" kategóriába azok a községek és városok kerültek be, amelyek fő turisztikai attrakcióját a termálvíz jelenti. Magyarán az oda látogató és ott vendégéjszakát eltöltő turisták többsége számára ez jelenti az adott helyen az első számú vonzerőt.
Az összesített adatok szerint a top 10 település sorrendje ugyanaz volt 2014-ben, mint 2013-ban, azonban a vendégszámok tekintetében történtek változások. Tavaly az egymilliós vendégéjszaka-szint alá került Hévíz, de így is jelentős előnnyel vezetik a termálos üdülőhelyek toplistáját. A korábbi évihez képest növekvő forgalmat tudott 2014-ben felmutatni: Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Zalakaros, Gyula, Visegrád, Egerszalók és Cserkeszőlő. Sárvár és Harkány esetében pedig stagnálását látni.
A növekedésen belül is vannak különbségek, ebből a szempontból jól teljesített a 10 százalék körüli bővülést produkáló Hajdúszoboszló és Gyula. Utóbbinál sokat nyomhatott a latban az AquaPalota élményfürdő átadása. Egerszalók esetén pedig a növekedés eléri a 15 százalékot. Ez nagyon szép eredmény attól a településtől, ahol néhány évvel ezelőtt még csak egy egyszerűbb "fapados" termálfürdő működött.
Belföldön Hajdúszoboszló az úr
A korábbi években már megszokhattuk, hogy amennyiben az adatokat szétbontjuk belföldi és külföldi vendégéjszakákra, akkor egészen más sorrendet kapunk, idén sincs ez másként. Ahogy az összesített adatoknál őrzi első helyét Hévíz, úgy a belföldi vendégek körében továbbra is utcahosszal vezet Hajdúszoboszló, ráadásul növekedett is a forgalmuk a korábbi évhez képest.
A toplista további helyein 2013-ban Hévíz, Zalakaros volt a sorrend, tavaly azonban helycsere történt a két zalai fürdőhely között, azaz Zalakaros előrelépett a második helyre. Ehhez az kellett, hogy Hévíz vendégéjszakáinak száma kissé csökkenjen, de Zalakaros akkor is előzött volna, ha a tófürdős üdülőhely megtartja a tavalyi eredményét, ugyanis a karosi forgalom több mint 30 ezer belföldi vendégéjszakával bővült.
Még egy helycserét láthatunk a korábbi évhez képest, méghozzá a lista végén. A 2013-ban 9. helyezett Harkány ugyanis a tavalyi adatok alapján egy hellyel hátrébb lépet, Cserkeszőlő pedig a 10. helyről egyet előre. Harkány egyébként kissé még javította is a pozícióit a belföldi vendégek körében, viszont Cserkeszőlő több mint 10 ezer új vendégéjszakát zsebelt be, ami elegendő volt az előrelépéshez.
Külföldön nem lehet megingatni Hévízt
A külföldi vendégéjszakák terén megingathatatlannak tűnik Hévíz első helye. Jól mutatja ezt, hogy bár a tófürdős üdülőhely forgalma csökkent, a második helyezett Bükfürdőé pedig nőtt, a kettejük közötti differencia még így is 256 ezer vendégéjszaka. A harmadik helyezett Hajdúszoboszló 295 ezer vendégéjszakájának pedig több mint a dupláját hozta Hévíz. Hajdúszoboszló eredménye egyébként több mint 40 ezres növekedést jelent a korábbi évhez képest, így 2014-ben megelőzték Sárvárt.
Továbbra is van három olyan termálfürdős település, amelyek sokkal népszerűbbek a külföldi, mint a belföldi vendégek körében. Közülük is kiemelkedik Hegykő a maga 79 ezres vendégéjszakájával, amivel Zalakaros mögött, a "külföldi toplista" hatodik helyén állnak. Ebbe a körbe tartozik még: a hetedik Mosonmagyaróvár és a tízedik helyre befutó Alsópáhok. Nem sokon múlt, hogy Egerszalók is bejusson a top 10-be.
Forrás: Termál Online
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem