Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Öt dolog, amit biztosan nem tudott a banánról

2015. 01. 11. 17:53

Wellness
Télen igencsak kevés gyümölcs közül válogathatunk, amivel feltölthetjük egyre csak merülő vitaminkészletünket. Ilyenkor különösen jó szolgálatot tehet a közkedvelt és egyben egészséges banán, nézzük miért érdemes a majmok kedvenc eledelét nekünk is fogyasztani.
Mint az köztudott, a banán tele van káliummal - egy közepes méretű egyedben is 422 milligramm bújik meg ebből az ásványi anyagból - vagyis az ajánlott napi bevitel körülbelül 12 százaléka. Van benne még 3 gramm rost, illetve az ajánlott napi C- és B6-vitamin 20 százaléka, tehát remek alapanyag egy ízletes, egészséges turmixhoz. Ha ez sem volna elég, az alábbiakban bemutatjuk a banán még öt jótékony hatását.
1. Helyettesíthetjük vele a sportitalokat
A banán áldásos hatásai erőteljesen kétségbe vonják a sportitalok valódi értékét. Egy, a PLoS ONE-ban publikált vizsgálat során 14 képzett kerékpáros vérmintáit elemezték, és arra jutottak, hogy azok, akik egy 2,5-3 órás verseny alatt minden 15 percben egy fél banánt kaptak egy pohár sportital helyett, ugyanazt a teljesítményt tudták nyújtani, sőt a banánnak egyéb pozitív hatásai is érvényesültek. A gyümölcsben több a tápanyag, valamint egészségesebb a keveréke a természetes cukornak és az antioxidánsoknak. Ha kevés olyan elektrolit található a szervezetünkben, mint a kálium - ami segít szabályozni az ideg- és izomműködést -, könnyebben görcsölnek be az izmaink. Vagyis alapvetően nem rossz ötlet, ha a sportitalt inkább banánra cseréljük.
2. Fokozza az anyagcserét, így fogyhatunk is tőle
A banán kiváló ellenálló keményítő forrás, ez a keményítő olyan szénhidrátban gazdag ételekben lelhető fel, melyek segíthetnek a karcsúsodásban is. Szervezetünk az ellenálló keményítőt lassabban emészti meg (szó szerint "ellenáll" a procedúrának), ezért egyfajta természetes étvágycsökkentőként viselkedik, egyszerűen tovább érezzük jóllakottnak magunkat tőle. Az ellenálló keményítő egyben arra buzdítja a májunkat, hogy zsírégető üzemmódba kapcsoljon.
3. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomásunkat
Egy másik előnye a magas káliumtartalomnak, hogy segít szabályozni a vérnyomást. Minél több káliumot fogyasztunk, annál több nátrium hagyja el a szervezetünket. Ez annak köszönhető, hogy az ásványi anyag természetes vízhajtóként működik, segít vesénknek megszabadulni a nátriumtól és a folyadéktól. Az alacsonyabb vérnyomás a szívünknek is jót tesz, az izomnak kevesebbet kell pumpálnia ahhoz, hogy a vér keresztüláramoljon a testünkön. A káliumban gazdag étrend 21 százalékkal csökkenti a stroke esélyét, és szívbetegségek is nagyobb valószínűséggel kerülnek majd el.
4. A bélflórának is jót tesz
Mindenki hallott már a probiotikumokról, a "jó" baktériumokról, melyek segítik az emésztést, és egyebek között a joghurtban is fellelhetőek. Vannak azonban úgynevezett prebiotikumok is, amiket bőséggel tartalmaz a banán. A prebiotikumok valójában olyan szénhidrátok, amiket szervezetünk nem tud feldolgozni, mégis fontos szerepet játszanak az egészséges bélműködés fenntartásában. A prebiotikumok biztosítják az élelmet a probiotikumoknak, vagyis segítik növelni a "jó" baktériumok számát. A banán természetesen nem az egyetlen élelmiszer, melyben prebiotikumokat találunk, a mazsola, a spárga, a vörös- és fokhagyma is bőséggel tartalmaz ilyeneket.
5. Könnyíthet a gyomorpanaszokon
A banán több pocakproblémán is tud segíteni. A gyümölcsben található rost két különböző típusra oszlik: vízben oldódó és nem oldódó rostokra, amik könnyítik az emésztést, enyhítik a székrekedést. A banán segítheti a hasmenést követő felgyógyulást, hiszen pótolja a sok folyadékkal elvesztett káliumot. Továbbá semlegesíti a gyomor savasságát és csökkenti a bélirritációt. Így vélhetően a gyomorfekély és a gyomorégés kezelésére is alkalmas - természetesen az orvos utasításainak betartása mellett.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem