Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Meglepő felfedezés: a génekre is hat a meditáció

2014. 11. 25. 07:28

Wellness
Kimutatták, hogy gyors változást hoz létre a génkifejeződésben a mindfulness meditáció gyakorlata.
A University of Wisconsin-Madison kutatói francia és spanyol kollégáikkal közösen azt vizsgálták, van-e látható, kimutatható, objektív eredménye a mindfulness meditációnak. (A mindfulness meditáció során az ember mindent megfigyel, kritika nélkül.) "Tudomásunk szerint ez az első eredmény, amely kimutatja, hogy gyors változást hoz létre a génexpresszióban (génkifejeződésben) a mindfulness meditáció gyakorlata" - mondja a szerző, Richard J. Davidson.
"Ami még ennél is érdekesebb, hogy olyan gének voltak érintve a meditációban, amelyek a gyulladás gátló és a fájdalomcsillapító gyógyszerek célpontjai" - fűzte hozzá Perla Kaliman (Institute of Biomedical Research of Barcelona).
A kutatás során kiderült, hogy egy csoport gyakorlott meditáló, miután nyolc órán keresztül meditált, egy sor genetikai és molekuláris változást produkált. Ebbe - egyebek között - beletartozott a génszabályozás mechanizmusa és a gyulladáskeltő gének szintjének csökkenése. A meditálók hamarabb képesek egy stressz keltő esemény (rögtönzött beszéd és fejben számolást kívánó feladat publikum és videokamera előtt) után fizikailag regenerálódni, mint soha nem meditáló társaik.
Elménk nyugodtsága befolyásolja a génkifejeződést
A kutatók állítják, hogy nem volt különbség a két csoport génjei között a kutatás indításakor. A megfigyelt hatásokat kizárólag a mindfulness meditáció gyakorlása után vették észre a meditálóknál. Sőt, több más gén sem mutatott különbséget a meditáló és a nem meditáló, csak csendes tevékenységgel foglalkozó csoport között, amiből arra lehetett következtetni, hogy a mindfulness meditáció bizonyos szabályozó jelutakat érint és epigenetikai változásokhoz vezet a génkészletben.
Korábbi kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy az állatok - és az emberek - fizikális (stressz, táplálkozás, testedzés) stimulusokra már néhány órán belül epigenetikai válaszokat adnak. "A génjeink elég dinamikusak, ami a kifejeződésüket illeti, ezekből az eredményekből mi arra következtetünk, hogy az elménk nyugodtsága befolyásolja a génkifejeződést" - magyarázza Davidson.
"A hiszton deacetiláz szabályozása (ami a krónikus fájdalom csillapításában játszik szerepet), illetve a gyulladáskeltő jelútnak a szabályozása olyan mechanizmusok, amelyek a mindfulness alapú kezelést fontossá teszik. A krónikus gyulladásos betegségek kezeléséhez kutatásunk lerakta az alapokat a meditációs stratégiával" - mondta Kaliman.
A tanulmányt a Psychoneuroimmunology című tudományos folyóirat publikálta.
Forrás: Fájdalomportál.hu
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...