Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Ezen a helyen csak szeretkezni és aludni érdemes

2014. 11. 16. 19:28

Wellness
A XXI. század egyik jelensége, betegsége, hogy az emberek egyre rosszabbul alszanak. Életünk igen jelentős részét töltjük ágyban, ezért épp itt az ideje, hogy odafigyeljünk az alvás minőségére.
Annak ellenére, hogy életünk egyharmadát ágyban töltjük meglehetősen keveset foglalkozunk alvási körülményeinkkel. Ezt mi sem illusztrálja jobban, mint az alvástudomány fiatalsága, mindössze 30-50 éve foglalkoznak ezzel orvosi szempontból - tudtuk meg G. Németh Györgytől, a Budapesti Alvásközpont igazgatójától a Jövő gyógyító technikái konferencián.
A XXI. század nagy élettani kihívása az éjszaka visszahódítása és hogy ismét jól tudjunk aludni. Körülbelül 120 különböző fajta alvászavarról lehet beszélni, a legismertebbek talán az alvajárás, a beszéd alvás közben, a fogcsikorgatás és az apnoe horkolás. Ezek hátterében ritkább esetben valódi alvásbetegség, máskor a stressz, zaklatott életritmus, rendszertelen életmód, negatív családi élethelyzet, de számtalan egyéb indok is állhat.
G. Németh György azonban azt is megosztotta velünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy minél jobban aludjunk. A World Association of Sleep Medicine tizenegy aranyszabálya segíthet abban, hogy nyugodt és pihentető éjszakánk legyen.
1. Akkor aludjon, ha elálmosodott. Ezért természetesen mi is tehetünk: ha lefekszünk, alap esetben húsz percen belül jönnie kell az álmosságnak, ha egészségesek vagyunk.
2. Ne szundítson napközben, kivéve hétvégén és hatvan év felett, de akkor se aludjon 45 percnél többet.
3. Mozogjon hetente háromszor minimum húsz percet, de ne elalvás előtt.
4. Az utolsó étkezést négy órával elalvás előtt fejezze be. Ne egyen nehezet vagy cukrosat este.
5. Alvás előtt hat órával ne fogyasszon koffeint: se kávét, se csokit.
6. Délutántól ne igyon alkoholt, kivéve egy pohár bort este.
7. A tévét és a mobilt egy órával alvás előtt kapcsolja ki a környezetéből.
8. Az ágyban csak aludjon és szeretkezzen.
9. Ha rendszeresen nem jön álom a szemére húsz perccel lefekvés után, akkor kezdjen foglalkozni a problémával.
10. A hálószobában legyen kellemes a hőmérséklet - 18-20 fok. Továbbá elalvás előtt szellőztessünk ki.
11. Vegye ki a látóköréből az órát, mert az csak feszültségforrás.
Szép álmokat!
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem