Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Amit még az ÁNTSZ sem ellenőriz

2014. 10. 31. 09:17

Fürdőzés
Fürdőben járva sokszor találkozhatunk egy úgynevezett előfürdőre figyelmeztető táblával, felirattal, ám - mivel a fürdők ezt nemigen kérik számon rajtunk - a felhívás többnyire csak pusztába kiáltott szó marad. Lehet, hogy csak Teo-t érdekli?
Ez a legalapvetőbb szabály a fürdőben
Előfürdő alatt egy szappannal vagy tusfürdővel végzett tisztasági mosdást értünk, melyet a medencék igénybevétele előtt kell megejtenünk. Többnyire még a fürdők házirendje is tartalmazza, gyakran információs táblák is felhívják rá figyelmünket. Egy ilyenen láttam egy fővárosi fürdőben, hogy ezt valójában az ÁNTSZ követeli meg.
500 éve ez nem volt probléma
A fürdőzés előtti tisztálkodás már a török fürdőkultúra része volt. A Rudasnak, a Királynak és a többi törökfürdőnknek csupán a központi magja, a kupola alatti része maradt meg, ám ezt anno ugyanúgy termek, helyiségek vették körül, mint mai fürdőink medencetereit. A töröknek is kellett valahol öltöznie-vetkeznie, a kupola alá pedig falikutakkal felszerelt tisztálkodó, és szőrtelenítő helyiségeken keresztül vezetett az út. Kétlem, hogy ebbe az általuk teremtett spirituális térbe a mélyen vallásos muzulmánoknak volt bátorságuk tisztálkodás nélkül belépni. Nem is bátorság, lelkiség kérdése ez...
Sokan nem is tudnak róla
Más a helyzet ma. Az élményfürdő nem spirituális tér, és belőlünk is hiányzik az a hozzáállás, hogy szentnek tartsuk a vízhez kötődő dolgokat, például egy fürdőt. Ennek következményeként azt tapasztalom, hogy a többség inkább fürdőzés után zuhanyzik, nem előtt. Amolyan csak össze ne szedjek valamit alapon.
A fürdők felelelőssége
Jómagam befelé szoktam zuhanyozni, ahogy az ÁNTSZ kéri. Szappannal, mert a tusfürdőt nehezebb kimosni pórusainkból, és persze fürdőruha nélkül. Soha senki nem figyelmeztetett rá fürdőben, hogy el ne mulasszam... Vagyis nem csak az ÁNTSZ, de a fürdők sem ellenőrzik ennek az egyik legalapvetőbb - hiszen víztisztaságra vonatkozó - szabálynak a betartását.
 
Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...