Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Téli álom vár a világsikerre pályázó magyar innovációra

2014. 10. 30. 20:51

Fürdőzés
Tűzcsapból inni? Igen, lehet egy új innováció segítségével! Egy pályázatra készült az a különleges átalakító betét, mely lehetővé teszi, hogy a piros, városi tűzcsapokból inni tudjunk. Ha belegondolunk, mennyire nincsenek köztéri csapok a fővárosban, rögtön felértékelődik az eredeti ötlet, mely már valósággá is vált. Az első 11 fecskét - azaz átalakító betétet - a tél közeledtével, október végén azonban leszerelték, ám tavasszal még több tűzcsapon találkozhatunk majd az újítással.
Végre egy megvalósult pályázat
A remek elképzelés - mely egy élő budapesti problémára adott ötletes választ - első díjat nyert kategóriájában a Smart City Lab pályázaton. Ezt májusban írták ki olyan fővárosi cégek támogatásával, mint a Fővárosi Vízművek, a Budapesti Közlekedési Központ és a Főkert Zrt. Az ő anyagi segítségükkel sikerült egy olyan pályázatot tető alá hozni, mely az eredményhirdetésnél nem zárul le, hanem mintegy 6 millió forintból garantálja a három kategórianyertes pályamunka megvalósulását.
Négy huszonéves ötlete
A három kategória pedig a víz, a városi zöld környezet és a közlekedés volt. Mindháromban olyan újításokat, kreatív, eredeti ötleteket vártak, melyek megkönnyítik a városi ember dolgát, vagy éppen valamilyen közterületi problémára kínálnak hathatós megoldást.
A Víz kategória nyertese az Ivócsap Projekt és a Hosszúlépés. Járunk? közös pályázata lett. A négy műszaki egyetemista lány - Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia - ötlete első hallásra kicsiségnek tűnik, ám aki keresett már ivókutat, csapot a forró nyári Budapesten, tudja, hogy nem az.
Hogy ne csak palackozva jussunk vízhez...
Az ivásra alkalmassá tett tűzcsap természetesen megtartja eredeti funkcióját is, ám nyomás alá helyezik, és feltesznek rá egy mintegy 20 centiméter átmérőjű, 10 centiméter magas tárcsát. A gondosan megtervezett betéttel lehetővé válik, hogy tavasztól őszig vizet vegyünk a tűzcsapokból! Így nem az lesz az egyetlen lehetőség a kánikulában, hogy palackos ásványvizet vegyünk a boltban - mellyel mellesleg környezetünk műanyagterhelését növeljük.
Ívásra alkalmas!
Valójában kézenfekvő megoldás a "minden utcasarkon" fellelhető piros tűzcsapokkal megoldani a főváros problémáját, hiszen bennük ugyanaz az ivóvíz csörgedezik, mint ami otthonainkba érkezik. A fővárosban ugyanis egyetlen vízhálózat létezik. Felröppent ugyan, hogy a tűzcsapok pangó vizet tartalmaznak, mely fogyasztásra alkalmatlan, ám ezt a problémát a betétek felszerelésével egyidejűleg cáfolták.
A tűzoltóságnak nem gond
Az ivócsapok egyikét október elején működés közben is teszteltem, vizét kóstoltam, mikor a Hosszúlépés úgynevezett Vízfakasztó sétáján vettem részt. Ihatónak tűnt, noha nem ízlett úgy mintha Eviani ásványvíz lenne. A sétán azt is megtudhattuk, hogy tűz esetén a tűzoltóság munkáját sem igen hátráltatná ez a kis készülék, hiszen a tűzcsapokon eleve két csap található, de egy tűzoltó számára a betét is 10 másodperc alatt leszerelhető.
Világsiker lehet
A projekt célja, hogy az elkövetkező 1-2 évben a fővárosban található több ezer csapból minél többet szereljenek fel ezzel a kis átalakítóval, és az újítás még a peremkerületekbe is kigyűrűzzön. A tervek szerint művészeti csoportokat kérnek majd fel különböző dizájncsapok megtervezésére, melyek egy-egy kerület önálló arculatához is hozzájárulnak majd, így erősítve a közösségi öntudatot. Végsősoron az utcabútorokhoz hasónlóan alakítják majd szabadtéri tereinket, sőt mintát adnak a világ más nagyvárosainak is!
 
Teo Wassermann
(fotók: facebook.com/IvocsapProject)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem