Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Nem csak vízben, víz alatt is nagyhatalomnak számítunk

2014. 10. 24. 18:56

Fürdőzés
Termálvizeink bősége nemzetközi összehasonlításban is különleges, úszósportunk pedig már évtizedek óta bizonyítja erejét az olimpiákon és világversenyeken. Ám arról a legtöbben nem tudnak, hogy búvárúszásban is a világ legjobbjai között vagyunk.
Nyílt vizekben és uszodában is
A búvárúszás két válfaja: az uszodában zajló uszonyos úszás, és a szabad vizekben folytatott tájékozódási búvárúszás sem olimpiai sportág, noha a régmúltban a búvárkodáshoz kapcsolódó versenyszámok szerepeltek már olimpián. 1900-ban Párizsban a 60 méteres búvárúszás, 1904-ben, St. Luisban a fejesugrás távolba.
Új sportágnak számít
Ám a maihoz hasonló búvárúszás csak az uszony felfedezésével, az 1920-as években jött létre. A sportág nemzetközi szervezete, a CMAS rendezi a kontinens- és világbajnokságokat. Európa-bajnokságot 1967, világbajnokságot 1976 óta, kétévente rendeznek. A sportág hazánkban az 1960-as években terjedt el. A CMAS tavalyi tisztújító közgyűlésén a haza tagszervezet, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke is az elnökjelöltek között volt. Nem véletlen, hiszen a búvárúszás mindkét szakágában a világ legjobbjai között vagyunk.
Magyar EB volt idén
Az idei Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságot éppen hazánkban, Gyékényesen, vagyis a Balaton vízében rendezték, melyen három arany-, két ezüst- és négy bronzérmet nyert a magyar válogatott. Különösen Balázs Péter volt elemében, akinek minden éremből kijutott. A tájékozódási búvárúszás tavakban, tengerben űzhető, a búvárnak a búvárpalackra szerelt tájoló, métermérő és mélységmérő segítségével kell megtalálnia a víz alatt a pályát alkotó bójákat. A versenyszámokban egyéni és csoportos gyakorlatok is szerepelnek, nők és férfiak egyaránt űzik. A verseny lényege: minél gyorsabbnak és minél pontosabbnak lenni.
Az úszás Forma 1-e
A sportág uszodai változatában a versenyző mindkét lábát egy, speciális uszonyba dugja, és delfinúszásban, egyszerre mozgatja őket. Ez az úszósportok Forma 1-je, hiszen csak úgy száguldanak a búvárok a medence két vége között. Egyes versenyszámokat a vízfelszín alatt, pipával rendeznek meg, másokat búvárpalackkal.
Magyar világcsúcsok
Hazánkfiai az uszoda vize alatt is remekelnek. Az idei Európa-bajnokság uszodai szakágát Olaszországban rendezték, ahol Senánszky Petra 3 aranyérmével az egész női mezőny legeredményesebb versenyzője lett! Emellett világcsúcsot is úszott, ahogy Kosina Gergő is. A magyar válogatott 4 arany-, és 1 ezüstéremmel az éremtáblázat második helyén végzett.
Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem