Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Elég forró, de nem elég meleg

2014. 10. 22. 19:04

Fürdőzés
Mármint a Rudas új wellness részlegének vize. Azaz, van elég forró, 42 C°-os hévizük, ám utána már csak 36 fokosban merülhetünk. Abból azonban kettő is van.
Az extrém meleg víz a Rudas szép hagyománya
A Rudas majd ötszáz éves törökfürdőjének legjobb hagyományait követik az újonnan megnyitott wellness részlegben is azzal, hogy egy kis, 42 C°-os ülőpados medencét is üzembe állítottak a fürdővendégeknek. Közvetlenül mellette pedig egy a helyszínen12-14 C°-ra, a fürdő weboldalán 11-re taksált, hideg merülő áll az extrém hideg-meleg váltófürdő kedvelőinek rendelkezésére. Hallatlan élmény ahogy forróból a hidegbe ereszkedve milliónyi tűvel szurkálnak, ám felhevült testünk mégsem érzi különösebben hidegnek a vizet.  Nem utolsó sorban keringési rendszerünknek, érfalaink rugalmasságának megőrzésében is hasznos.
A termálországban ritka a forró víz...
Igazán ritkaságszámba megy, hogy egy wellness fürdőben, ahol manapság az élményelemeken nem látunk túl, a hideg és a meleg váltakozására épülő autentikus fürdőkultúra ilyen hangsúllyal jelenik meg. Brávó! A 42 C°-os víz eleve ritka mint a fehér holló - még termálfürdőkben is. Talán attól félnek, hogy a fürdővendég beájul, de tény, 60-70 C°-kal felszínre érkező hévizeinket szinte minden esetben 36, legfeljebb 38 C°-ra hűtik vissza, már a 40 C° is ritkaságszámba megy, és örülni kell neki, ha találkozunk vele. Ezt a koncepciót tévesnek, és érthetetlennek tartom.
A török
A váltófürdő egészségünkre gyakorolt hatásait így korántsem tudjuk teljes spektrumában kiaknázni. A Rudas kellemes kivételnek számított mindig, hiszen törökfürdőjében is 16 C°-ról indul a móka, a szaunákhoz tartozó csobbanómedencében. A kupola alatti nagy medencében 36 C°-os, körötte a négy sarokban a fürdő adatbázisa szerint 28-30-32-42 fokos vízzel találkozunk. Bár, ha jól emlékszem, a gyakorlatban, ez nem pontosan így van. Lényeg, hogy a két hidegvizes medence közt túl nagy a különbség, és nagyon hiányzik egy 38 C°-os víz is! Az ideális szerintem egy 16-22-30-34-36-38-42-es sorozat lenne! Mármint a törökfürdőben.
A wellness
Bár a wellness részben varázslatos élmény a forró és hideg medence közti 30 fok körüli különbség, a másik három medence hőfoka viszont már megkérdőjelezhető. Van egy 32 C°-osnak jelzett, ennél talán egy pöttyet melegebb, illetve két 36 °C-os medence. Szerencsésebb lenne az egyiket, mondjuk a tetőtéri panorámamedencét 38 C°-ra temperálni, mert már a hűvös októberi szélben fáztunk benne. A fürdőbejárók, tudják, ezen a hőfokon mit jelent az a két fok. Annál is inkább, mert a középen, a mozaikokról lefolyó hévíz ősszel már inkább hűti, mint fűti ezt a 36 (vagy már 35) fokot,  - noha a vízpótló, befolyó vizeket mindig a hőmérséklet stabilizálására használják.
Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...