Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Budapest - víz mindenütt

2014. 10. 13. 19:26

Útitárs
Néhány lelkes fiatal néhány éve sétát szervezett a nyócker szépségeinek, érdekességeinek bemutatására. A fővárost egyedi szempontok alapján bemutató séták mára igen népszerűek lettek. A múlt héten egy különleges tematika is szerepelt a programban: a Vízfakasztó séta.
A Bartha Dorka történész hallgató által vezetett séta a Rákóczi térről, stílszerűen a nagykörútról indult. Itt megtudhattuk, hogy a Rákos patak mintegy 200 éve még nagyjából ennek a vonalát követve folyt keresztül a városon. Városblogger idegenvezetőnk iPad-jén meg is tekinthettük a korabeli térképeket.
A Rákóczi térről a Rákóczi utca felé vettük az irányt, s közben a Csokonai-Bezerédi utca sarkán felpillanthattunk az egykori nemzeti színház valamikori víztornyára is, mely ma már természetesen nem hajdani szerepében funkcionál.
A Rókus kápolna falán lévő táblán elcsodálkozhattunk, milyen magas volt itt a víz az 1838-es árvíz idején, és további infókkal gazdagodhattunk a város történetéből. Például, hogy Wesselényi Miklós, az árvízi hajós, aki a nagy árvízből sok embert kimentett, és amúgy Széchenyi István gróf mellett a reformkor jelentős alakja volt, egyben nagy nőcsábász is volt - amint előkerült naplója bizonyítja.
A következő állomás az egykori Hungária fürdő (ma Zara Hotel) felújított épülete volt. Magából a fürdőből sajnos semmi nem maradt meg, a hatvanas években bezárták, és az épület annyira lepusztult, hogy a díszes fürdő teljesen megsemmisült.
Budapest - víz mindenütt
 
Innen nem messze, a régi zsidónegyedben található Mikvébe is bejutottunk, noha a medencetérbe természetesen nem léphettünk. A Mikve az ortodox zsidó nők rituális fürdője, melyet a menstruáció után vesznek igénybe.
A kiskörúton kipróbáltuk, hogyan is lehet inni egy tűzcsapból. Az Ivócsap projekt keretében ugyanis a héten szerelték fel az első betéteket, melyek a tűzcsapokat alkalmassá teszik, hogy a nyári forróságban ivókútként szolgálhassanak.
A következő állomás az ötödik kerületi (Városház utca) tűzoltóság volt, ahol a műszakvezetőtől bepillantást kaphattunk az őrs mindennapjaiba.
A séta stílszerűen a Dunánál fejeződött be. A szépen felújított Március 15. téren hosszú sorban csobogókat találunk, előttük pedig egészen a korzóra vezet a Duna folyását a járólapokba vésett térkép. Bartha Dorka búcsúzásképp felhívta a figyelmünk, hogy még igen sok tennivaló lenne azért, hogy a város lakói valóban érezzék: egy folyó partján élnek.
Teo Wassermann
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem