Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Egyszerű, ám mégis összetett - a szabályos mellúszásról

2014. 09. 29. 18:15

Wellness
Vajon ha a Tudsz úszni? kérdésre igennel felelünk, mit értünk alatta? Azt, hogy nem merülünk el a vízben, mint a balta, vagy hogy szabályosan, azaz a leghatékonyabb mozgásformát követve úszunk. A kettő között ég és föld lehet a különbség.

Emlékszem Kata nénire, még gyermekkoromból. A nagynénémékkel sokat jártunk fürdőbe, strandoltunk együtt. Kata nénin azért nevettünk sokat, mert - kis túlzással - függőleges testtartásban úszott. No jó, legyünk őszinték, a víz színével teste nagyjából 45°-ot zárt be mellúszás közben. Nem mondom, hogy ez nem úszás, hiszen nem merült el. Kata néni ráadásul már akkoriban igen csak termetes asszonyság volt, vagyis hozzá képest ez is jelentős teljesítmény volt. Fő a mozgás, amit a vízbe merülve jelentős testsúlyával szabadabban élvezhetett, mint egyébként.

Ám, ha tehetjük, és az úszást mint sportot szeretnénk űzni, feltétlenül meg kell tanulni a szabályos lapátolást, hiszen csak így úszhatunk le jelentősebb távokat. Így lesz igazán hatásos cardio- és alakformáló edzés, valóban egészséges sportolás belőle.

A mellúszásról azt tartják, a legegyszerűbb úszásnem. A Tudsz úszni? kérdésre igennel felelők többnyire a mellúszás némi ismeretéről tesznek tanúbizonyságot. Ez az alap.

Ám a szakértők másként tekintenek rá: valójában a legösszetettebb mozgásformának tekintik, elsősorban, külön fázisban mozog a kéz és a láb. Legalábbis, ha jól csináljuk.

Mikor csupán kifelé karkörzéssel úszunk, az kétdimenziós karmunkát jelent. Ha a mozdulatsort szabályosan (azaz hatékonyan) szeretnénk végrehajtani, ügyelnünk kell rá, hogy karunkat ne két, hanem három dimenzióban mozgassuk. Vagyis a kar előrenyújtása után egy lefelé toló mozdulattal indítunk. Ez a víz felszínén maradást segíti. Ezután távolítjuk a karokat a vállszélességnél kicsit távolabb. Amikor a kar eléri a váll síkját, akkor pedig egy határozott mozdulattal befelé forgatjuk a bordaív alá, s a mellkas előtt zárjuk.

A tempóban ez az a pillanat egyébként, mikor gyorsan magunk alá húzzuk a lábunkat. A lábtempónál legtöbben éppen ezt rontjuk el, vagyis nem páros lábbal, összezárt térdekkel jövünk előre. Lábaink szabályosan csak a rúgó mozdulatnál nyílhatnak szét.

Talán emlékszünk erre a torna órákról: páros lábemelés. Emelje az, akinek van pároslába - szokta erre mondani a lusta Nagy Pista. No, az úszásnál ezt a pároslábat is használni kell. Pista egész biztosan nem tudott helyesen úszni.
Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem