Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Így néz ki az ország legtrendibb fürdőruhája

2014. 08. 31. 19:54

Fürdőzés
Évente megrendezik azt a divatpályázatot, melyre három darabos fürdőruha-kollekciókat várnak - egy-egy stílustörténeti korszakot felelevenítve. Augusztus végén a Gellért fürdőben idén is bemutatták a pályamunkákat, melyek a '60-as, '70-es évek retro korszakának stílusában születtek. A zseniális fürdőruhákat tervező nyertessel, Gaskó Nikolettel beszélgettem.

Teo: - Beszélgetésünk első feléből már kiderült, hogy egy zenei irányzat, az amerikai rockabilly körül kialakult pine up (rossz lány) öltözködési stílusból inspirálódtál.

Niki: - Igen, próbáltam nem csak az akkori fürdőruha-divatot felkutatni, hanem az emberek mindennapi életérzését, utcai divatját, zenei ízlését is feltérképezni.

- Hogy néz ki ez a strandon?

- A ruha- és hajviselet fontos része volt a rockabilly szubkultúrának, képviselői a strandon is ennek megfelelően öltözködtek. A fürdőruhák nem feneket takaró hosszúságúak már, engednek egy kicsit láttatni az idomokból, megállják a helyüket a mai strandokon is. Fürdőruháim a pin up követelményeinek megfelelően magasított derékvonalúak, élénk övrésszel kiemelve a derék és csípő közti domború ívet. A szintén élénk, alap színből előtűnő díszítő gombok és a jellegzetes matróz gallér egy komplett ruházat vonalvezetését sugallja, így akár a vízben, akár a vízparton, vagy akár egy hajós szórakozás, pihenés méltó, kényelmes viselete lehet.

- A matróz stílus egyébként is örökzöld. Úgy tudom, a '60-as évek fürdőruhái már anyagukban is hasonlítottak a maiakra.

- 1960-ban, amikor feltalálták a lycra nevű anyagot, elkészültek az első elasztikus fürdőruhák, ez is kellett ahhoz, hogy a csípőfazont és a háromszög alakú, megkötős melltartót divatba hozzák. Nem véletlen, hogy én is a fürdőruha jersey-t használtam.

- Gondolom a 40-50 évvel ezelőtti ruhákat a műszálas anyagok megjelenése ellenére sem lehetett olyan könnyen felölteni mint a maiakat.

- Mivel az én alsóim szűkítettek és magasított derekúak, ezért hátul gombbal záródnak. Ezt a záródást egy játékos masnival rejtettem el. A matrózgallér elengedhetetlen képviselője a stílusnak, így a nyakkialakítást is ennek megfelelően terveztem "nyakba akasztósra".

- Megtennéd, hogy végezetül néhány szóban bemutatkozol? Hol van lehetőséged megmutatni a kreativitásod? Meg lehet élni ma Magyarországon ruhatervezésből?

- Dehogy. A barátnőmmel közösen próbáltunk korábban tervezgetni és varrogatni, alkotni, de sajnos nincs sok lehetőség. Így maradnak a pályázatok. Már gyermekkoromban beleszerettem a varrásba, anyukám elmondása szerint már 5-6 évesen varrtam. A Budapesti Modell Divatiskolában tanultam, majd a Rejtő Sándor Könnyűipari Karon végeztem - akkor még BMF, most már Óbudai Egyetem. Ruhatervezőként diplomáztam, de a textil tervezői szakot is végigjártam. A magánéletben is szeretem a nőies ruhákat, mind tervezni mind hordani, ezért is választottam egy olyan témát, ami a nőiesség kihangsúlyozására támaszkodik.

- Tavaly a második helyet elhozó
Csabai Zitával beszélgettem a show után, s kérdeztem, h van-e esély a sorozatgyártásra. Az ő válasza is legalább ennyire lesújtó volt. Ez elszomorított, hiszen remek dolgok születnek évről-évre, ezekhez képest fantáziátlan dolgokat vesznek fel a nők a fürdőbe...

- Sajnos igen, jelenleg is ez a helyzet akár az utcát, akár a fürdőket, akár a strandokat nézzük. Sőt talán maguk a fürdők is kimentek kicsit a divatból, bár én szívesen járok, megvan a sajátos hangulatuk, légkörük, kultúrájuk.

Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem