Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A fürdőzés nem csak ücsörgés a termálvízben! Hát mi más?

2014. 08. 28. 16:36

Fürdőzés
A gyakorlott fürdővendégek előtt nem titok, hogy a fürdőzés játék a hőmérsékletekkel, melyek egy fürdőben többféle halmazállapotban is rendelkezésünkre állnak.

A termálfürdőkben jellemző vízhőmérséklet, a 36 C° fok kiválóan alkalmas az ejtőzésre, relaxációra. De nem kell hozzá harminc perc (ez az ajánlott fürdőzési idő ezen a hőfokon), hogy teljesen eltompuljunk benne. Sokaknál, főleg idősebbeknél jellemző, hogy órákig is el tudnak ülni benne. Természetesen az sem mindegy, meddig merülünk a vízbe, hiszen annál jobban felmelegít, minél nagyobb testfelületünket éri a víz. A folyékony közeg jobb hatással adja le a hőt mint a légnemű - így furcsamód a testhőmérsékletünknél alacsonyabb víztől is felhevülünk.

Az egy fokkal hidegebb, a 35 C° az, amely indifferens hőmérsékletű, vagyis se melegnek, se hidegnek nem érezzük. Így nem is melegít fel minket. Nem véletlen, hogy ilyen hőmérsékletű medencének minden (OEP-es) fürdőkúra helyszínen lennie kell. A gyógyvizes kúra egyébként nem pusztán a meleg vízben való csücsülést jelenti - bár a gyógyvizek ásványianyag-tartalma jelenti a fő gyógytényezőt -, ám beletartozik a különböző hőfokú medencék közötti lépegetés is. Kár, hogy erre sem a fürdőorvosok, sem a fürdők alkalmazottai, sem információs táblák nem hívják fel a fürdővendégek figyelmét! Fürdőzni ugyanis úgy kell, mintha egy társasjáték tábláján mozognánk. Hidegből melegbe, melegből hidegbe. Ez játék stimulálja keringési rendszerünket, ez az egészséges fürdőzés lényege - évezredek óta. Tudták már ezt a törökök, a rómaiak, de még az ógörögök is.

Ezt a társasjátékot játszva célszerű néha a szauna és a gőz nevezetű mezőkre is rálépni, így nem csak változatosabb lesz a fürdő, de egészségünkért is többet teszünk. Ezzel ugyanis nem csak 20-25 fok különbségekkel játszhatunk, de akár 80-90 C°-ról is lehet szó! A keringési rendszerünk melett már szívünk, bőrünk, légzőszerveink is belépnek a játszmába, melynek neve: Hogyan őrizzük meg egészségünket természetes módon, miközben kiválóan szórakozunk. Avagy hogyan lesz élvezet a gyógyulás.

Ne mulasszuk hát el a forró kabinok kipróbálását - csak éppen addig, ameddig kellemes. Aki nem bírja a hideg vizet, próbálja meg szauna, gőz után mennyivel könnyebb belemenni! Csak egy zuhanyt ejtsünk meg előtte, hogy ne vigyük izzadtságunkat a medencébe! Akinek túl hideg a csobbanó medence, maradhat a zuhany alatt, de váltson olyan hidegre, amennyit el bír viselni. Csak amennyire jól esik, de azért törekedjünk határaink feszegetésére.

Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem