Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kiderült, miért lepték el a külföldiek a fővárosi fürdőket!

2014. 08. 27. 08:30

Fürdőzés
Kissé megijedtem, mikor egy átlagos pénteki napon, kedvenc kis budai törökfürdőm pénztárát már kora délután bezárták. Ennyi volt, nincs több kabin. Konstatáltam, hogy rengeteg a külföldi a büfénél, s az utcán is, és mivel nyáron kicsit hanyagolom a termálfürdőt, arra gondoltam: a budapesti túristainvázió egyszerűen elérte a Fő utcát is.

Arra gondolni sem mertem, hogy az elmúlt egy-két évben akkora reklámot csináltam ennek a kis fürdőnek, aminek ez lett az eredménye - főleg, hogy fürdőkalauzom a hazai közönséghez szól. Másrészt itt-ott nem kifejezetten reklám ízűen szóltam róla, ám ez csak azért van, mert nagyon szeretem. És szeretném, ha - hazám- házam-hamam - még jobban működne.

No, ez kis csúsztatás, mert budai törökfürőink nem hamamok, hanem ilidzsék. A hódító oszmánok ilyen fürdőket csak ott építettek, ahol megvolt hozzá a termálvíz - vagyis jobbára a 150 éves magyarországi uralom idején. A kettő között sok a különbség, a sok meleg víz... Aminek egy kupola alatti nagy medencét építettek. A hamamban erre a helyre az alulról melegített köldök követ fektetik.

Nem tudom, hogy a sok külföldi fiatal, akik a Sziget Fesztivál idején - mert ezért volt a nyüzsgés - a Királyt, és a többi budapesti fürdőt, strandot ellepték, tudták-e hamamba, vagy ilidzsébe érkezik, mindenesetre jól döntöttek.

Ha fürdővárosainkról hallunk ma inkább Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Harkány jut az eszünkbe. Pedig a legfontosabb fürdőváros itt van az orrunk előtt, és észre sem vesszük. Mivel a főváros nem kizárólag a fürdőkről szól. Ám míg az említett fürdőhelyeken csak egy-egy fürdőt találunk - melyről éppen elhíresültek -, addig Budapesten csak a BGYH ZRT. 12 fürdőt és strandot üzemeltet. Ha pedig visszaidézzük a harmincas éveket, a Horthy Miklós híd melletti hidroplán kikötőbe, s onnan a Szent Gellért Gyógyfürdőbe külföldről hozták a vendéget, vagy kutakodunk egy kicsit a fővárosi fürdők 1945 előtti reklámanyagaiban, rögtön láthatjuk, hogy Budapest dinamikus fürdővárosként jelenik meg. Ezt kellene visszahozni, de csakis a maga fürdőkultúrájával!

Kiss Dóra marketing osztályvezetőt kérdeztem, hogyan sikerült bevonzani a Sziget közönségét:
- A Sziget Fesztivállal valóban volt együttműködésünk. A Citypass karszalagot külön lehetett megvásárolni a hetijegy mellé. A karszalaggal rendelkezők egy alkalommal ingyen, a további alkalmakkor 20% kedvezménnyel jöhettek a fürdőkbe. Így több mint 20.000 Szigetes vendégünk volt, akik legtöbben a Széchenyi és Gellért fürdőket keresték fel.

Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...