Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hogy is van ez? Ép testben ép lélek vagy ép lélekhez ép test?

2014. 08. 23. 09:32

Wellness
A testi egészség mellett a lelkire is ugyanolyan szükség van. Miként tehetünk a nyugodt, tudatos életért?
Mint ahogy azt korábbi cikkünkben már megírtuk, 2014 egyik legerőteljesebb, mindent átszövő trendje az az igazán egyszerű, ugyanakkor lenyűgöző elv, melyet úgy lehetne összefoglalni: a tudatos élet. Az az elképzelés miszerint, ha csak a jelenre koncentrálunk, képesek vagyunk megtisztítani elménket a mai száguldó világunk okozta túlzott ingerbeviteltől. Az emberek vágynak a szellemi feltöltődésre, és szükségük is van rá számos okból kifolyólag. A "tudatosság" hatékony eszköz lehet a kezükben a mindennap stresszel szemben.
Nézzük hát, milyen eszközökkel próbálhatunk meg egy kicsit megszabadulni a mindennapok körforgásától és a jelenre fókuszálni.
Meditáció
Bár a nyugati gondolkozástól elsőre talán kicsit távolinak tűnik, mégis egyre többen fordulnak a meditációhoz. A meditáció lényege, hogy testünket és lelkünket tudatosan ellazítjuk, belsőnkre koncentrálunk. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Amikor valaki meditál, tulajdonképpen annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja.
A meditáció gyakorlatát nem olyan nehéz elsajátítani, ráadásul számos előnnyel jár, nem véletlenül alkalmazzák bizonyos kultúrákban már évezredek óta. A rendszeres meditáció eredményeképpen egészségesebbek leszünk, mivel annak köszönhetően, hogy a légzésünkre figyelünk, csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk és nyugodtabbá válunk. Javul a koncentrációkészségünk és élesedik az elménk, így könnyebben végezzük a munkánkat. Segít tisztázni és tudatosítani az érzelmeinket, így könnyebben kezeljük az élet hozta problémákat.
Sport
A sport vagy mozgás, legyen szó jógáról, küzdősportról, táncról vagy testépítésről mindig elsősorban a jelenről szól. Éppen ezért kiválóan alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmünket a mindennapos mókuskerékről. Talán ismerős érzés, hogy két óra edzés után az ember mindent hihetetlenül letisztultan képes látni. Nincs ezen mit csodálkozni, ugyanis - mint az köztudott - a rendszeres testmozgás hatására légzőszervi, kiválasztó-rendszeri, hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik szervezetünkben. Az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki és a szorongásos tüneteket is mérsékli.
A testedzés jelentős mértékben csökkenti a depresszió érzését azoknál, akik enyhe vagy közepes mértékű depresszióban szenvednek, és azoknál is, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Arról nem is beszélve, hogy önértékelésünknek is jót tesz.
Fürdő és wellness
Kiváló módszer a stressz elűzésére és a "jelenlétre" a fürdőzés és a wellness. A wellness szó már jelentésében is hordozza azt az üzenetet, hogy nem elég a testünkre koncentrálni, az egészséghez a lelkünknek is rendben kell lennie. A cél pedig hosszú távon az kellene legyen, hogy az élet minden területén elsajátítsuk és élvezzük a wellness örömeit és szépségeit, hiszen - ahogy azt a dalai láma is gyönyörűen megfogalmazta - "az egészséges elme az igazi kulcs a boldogsághoz".
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem