Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A selfizés legújabb módja - vödör víz a nyakba!

2014. 08. 19. 21:24

Fürdőzés
Elterjedtek a világhálón azok a videók, melyeken hírességek kapnak a nyakukba egy vödör jeges vizet. Tudd meg, miért is teszik eredetileg, és honnét származik az ötlet?!

Az Ice Bucket Challenge, vagyis jeges vödör kihívás névre hallgató internetes happening lényege, hogy megfelelj a kihívásnak, bizonyítsd: bevállalós vagy. Egyúttal felszólítasz három embert, hogy kövessék a példád - vagy: adományozzanak 100 dollárt az amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedőknek (ALS). Legalábbis az eredeti kihívás szerint! Az akció ugyanis eredetileg egy kevéssé ismert betegségre hívja fel a figyelmet az USA-ban. A sztárok, hírességet többnyire nem csak bevállalják a hidegzuhanyt, de az adományról sem feledkeznek meg.

A kihívás elsősorban a hollywoodi sztárok, és más hírességek környezetében terjedt el az utóbbi napokban. Részt vett benne szinte mindenki aki él és mozog, például a filmszínész-rendező Ben Affleck, Nina Dobrev a Vámpírnaplók című TV-sorozat sztárja, Mark Zuckerberg a Facebook alapítója, vagy éppen a microsoftos Bill Gates. Ő igen kreatívan oldotta meg a feladatot. Vagy inkább jó színész? Eljátszotta, mintha megtervezett volna egy kis tartószerkezetet, melyre maga a dézsa kerül, majd - mintha épp a szaunából érkezve állna a hideg vizes dézsa alá - zutty! Valójában nyilván egy ügyes stáb készítette elő a happeninget, de sebaj. Ügyes volt! Egyesek csak snasszul leöntik magukat egy vödör vízzel. Ő csak egy zsinórt húzott meg mindehhez. Segítség igénybe vétele sem tiltott, a legtöbben megkérnek valakit az akcióra. A néhai Hannah Montana, azaz Miley Cyrus igyekezett megfelelni új extravagáns énjének, és bátyjával a maga módján átértelmezték a feladatot: Ice (jég) helyett Rice (rizs) került a fejükre.
 

A kihívás mögött tehát eredetileg empátia állt, együttérzés az ALS-betegségben szenvedőkkel. Valljuk meg, ennek hiányában már kicsit öncélúvá váltak a követők poénvideói.

Valahogy úgy használjuk ezt a kihívást, mint egy kis nyári mókázást, mint egy selfit. A sztárok úgy gondolták: az adományozás népszerű húzás, s ha már jó fej vagyok, miért ne mutassam meg magam, miért ne sütkérezzenem kicsit a népszerűségben. Legtöbbjük természetesen nem elkerülni akarta az adományozást a kihívás teljesítésével, annak ellenére támogatták az ALS ügyét, hogy végrehajtották a mutatványt. Bár a videókról úgy tűnik, őket is inkább a mókázás vonzza, minthogy felhívják a figyelmet az ALS-betegségre.

A ronda betegség lényege egyébként, hogy a beteg fokozatosan elveszíti mozgásképességét, nem tud enni, beszélni, végül már lélegezni sem. Ugyanis azoknak az agyi idegsejteknek az elhalásával jár, melyek izmaink akaratlagos mozgását koordinálják.

Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...