Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Európában egyedülálló dolgot alkottak Szombathelyen

2014. 08. 19. 15:49
Forrás: MTI
Útitárs
Működőképes, felszerelésében és anyagaiban is teljesen korhű ókori római konyhát építettek fel Szombathelyen.  
Történelmi Témapark nemcsak az augusztus 21-én kezdődő Savaria Történelmi Karnevál napjaiban üzemel majd, hanem áprilistól egészen októberig várja mindazokat, akik a témaparkba látogatnak és a római kori gasztronómiával is szívesen ismerkednének.
A kísérleti régészeti konyha épületét péntek délután Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere adta át, aki köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Claudius császár által alapított, kétezer éve lakott város büszke arra a kultúrára, amelyet a rómaiak hoztak és terjesztettek el, ennek pedig fontos része volt a gasztronómia is.
Borhy László régészprofesszor elmondta: a régészeti ásatásokon feltárt épületek, a falfestményeken ábrázolt munkafolyamatok, valamint a megmaradt írásos emlékek alapján viszonylag pontos ismereteink vannak a római kori gasztronómiai szokásokról és kultúráról.
Európában egyedülálló ez a konyha
Szavai szerint Európában mégis egyedülállónak mondható, hogy egy valóban működő, a római kor előírásainak megfelelően megépített konyhát rendeztek be régészek útmutatása alapján.
A tapasztott falú konyhaépület középpontjában kemence áll, mellette pedig egy szintén fatüzelésű kályha, amely az ételek melegen tartására szolgál, a falak mentén, a konyhapult alatt pedig agyagkorsók sorakoznak, a konyhai munkát pedig ugyanúgy, mint annak idején, csővezetéken érkező víz segíti.
Fürdőajánló
Tófürdő Szombathely
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem