Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A pestiek kedvenc strandja - 1921 óta

2014. 07. 24. 09:08
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A vízfelület oly hatalmas, hogy egy forró nyári napon is elég hely jut minden strandolónak.
A medencék ráadásul mind-mind gyönyörűen fel vannak újítva. A műemléknek tekinthető fogadó épületére még lenne mit költeni. A lassan 100 éves termál strandfürdő 1919-ben, még dunai fürdőként nyitott. Ám két év múlva már a kontinens legnagyobb strandmedencéje várta a fürdőközönséget. Nagyapáink, dédanyáink 5000 négyzetméteren lubickolhattak a város kellős közepén.
'37-ben aztán megépültek a mai öltözők és a híres hullámmedence - talán elirigyelték a Gellérttől... Valóban egyedi, különleges hangulata van mindkettőnek. A Pala hullámja azóta retró hangulatot kapott, frontját '66-os átépítése óta Bálint Endre mozaikjai díszítik. Tegyük hozzá: nagy szerencsénkre! Érdekes, hogy még a szocializmus alatt is jobban tudtak értéket teremteni egy fürdőben, mint ma. Nagyszerű hangulata van ennek a medencének, és nem csak a gyerekek imádják, íme:
A fürdő a Duna partján hosszan elhúzódva könnyen áttekinthető. Mértani középpontján a Margaréta medencével, melynek ódon szökőkútja alatt már dédapáink zuhanyozhattak. Ettől délre, a szigetbejárat felé helyezkedik el a hullámmedence, valamint a 2013-ban átadott csúszdapark. Ezeken túl még hatalmas gyepes területek vannak homokos sportpályákkal, és két érdekes, új pályával. A játék mexikóból ered és a fallabdához lehet hasonlítani. Az összes többi medence a strand északi oldalán, a bejárattól balra található, mégpedig egymás mellett elhelyezve, szinte összefüggő, monumentális vízfelületet képezve. Igazán impozáns látvány égbe szökő vízsugaraival a közepén!
Legelébb a két gyermekmedencét találjuk, egyik az igazán kicsiknek, a másik a nagyobbacskáknak szól. Árnyékolókkal, vízi élményelemekkel, játékokkal felszerelve igazán hívogatóak. Ezt egy gyönyörű úszómedence követi, ha egyszerre szeretnénk lehűlni, és elkerülni a tömeget, ezzel érdemes próbálkozni. Élmény-, és strandmedence következik - utóbbiba labdákat, egyéb strandfelszerelést is be lehet vinni. Sajnos sokan úgy gondolják, nem csak ide... Sekély, fokozatosan mélyülő partjukon napozni is lehet - miközben popsinkat hűtik a frissítő habok.
A tengernyi vizet a termálmedencék zárják le, kár, hogy azonos (35 C°) hőfokot kínálnak. A gyönyörű, idén felújított medencék napozópadjain - mint folyók homokpadján  - mennyei a henyélés, ám időnként történnek inkább a strandmedencébe való jelenetek - sajnos ezzel senki sem foglalkozik.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...