Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Sós termálvizeink - mire jók, hol találunk ilyet?

2023. 10. 11. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Az alföldi fürdők jó része, így Hajdúszoboszló, Debrecen, Gyula, Cserkeszőlő, Gyopárosfürdő, Karcag, Kiskőrös, Nyíregyháza-Sóstó, vagy például Tamási, Igal, Zalakaros, Sárvár, Eger, Pesterzsébet, Kiskunmajsa mind-mind ezzel a típusú hévízzel rendelkezik.

Milyen problémák esetén segítenek a sós termálvizek?

A sós termálvizek alkalmasak mozgásszervi problémák kezelésére. Főként az idült degeneratív vagy gyulladásos reumatológiai megbetegedésekben, csontritkulásban (osteoporosis), különböző végtagsérülések után, ortopédiai műtéteket követően, protézis-beültetés után, bénulások utókezelésében, gerincsérv esetén hatásos.
A nátrium-klorid, vagyis a só fertőtlenítő, gyulladásgátló hatása speciálisan a női szervek betegsége esetén hatékony. Különösen, ha jódot is tartalmaz, hiszen az felerősíti ezt a hatást. Vagyis krónikus nőgyógyászati betegségek esetén kifejezetten ajánlott. Különösen krónikus petefészek-gyulladás és meddőség esetén figyeltek meg látványos eredményeket.
Sós termálvizeink - mire jók, hol találunk ilyet?
Jódos-sós gyógymedence a pesterzsébeti gyógyfürdőben
Nem csoda, hogy a só fertőtlenítő, baktériumölő hatása éppígy elősegíti a gyógyulást urológiai problémáknál  - férfiak és nők esetében egyaránt.
Bőrproblémákra is emiatt alkalmas. Rendszeres alkalmazásával még a gyakorlatilag gyógyíthatatlan pikkelysömört is visszaszorítja.

Hogyan alkalmazzuk?

Fontos, hogy a gyógyvíz alkalmazása kúraszerűen történjen, egy-két mártózástól ne várjunk csodát. Gyakran és meghatározott ideig kell élnünk a gyógyító vizekkel! Egy mártózásnál általában 20 percet javasolnak, mindezt orvosi kontroll mellett.
Az ásványi anyagok hatásain kívül, a termálvíz hőfoka is segíthet a gyógyulásban, a hideg-meleg váltófürdő keringési zavarokat gyógyít, általános immunerősítő hatása is van, a sós víznek különösen.
Hazánkban a konyhasós vizek legjellemzőbb tulajdonsága a bőrhöz való erős tapadás, melyet elektromos töltésével lehet magyarázni. A megtapadt só erős ingerhatást fejt ki, ami az immunrendszert hosszabb időn keresztül aktiválja. Ilyenkor a bőr hőmérséklete átmenetileg megemelkedik, melynek következtében fokozódik az anyagcsere.

Ivókúraként is hatásos

Sokan nem tudják, hogy nemcsak külsőleg lehet kihasználni egy termálvíz gyógyító erejét, hanem ivókúraként alkalmazva is. Akár több szervre is hathat egyszerre. A sós vizek ivókúraként nyálkahártyánk hurutos megbetegedésein segítenek, ugyanis nyákoldó hatásúak. Ehhez valójában az öblögetés, gargarizálás a legmegfelelőbb gyógymód. 2-3 hetes ivókúraként pedig a gyomornedvek termelését serkenti. Ivókúra során évszázadok óta a séta közbeni gyógyvíz kortyolgatás ajánlott, nem véletlenül készültek nyakba akasztható ivókupák már az 1800-as években is nagy múltú vidéki fürdőhelyeinken.
Mielőtt azonban belekezdünk az ivókúrába, olvassuk el az adott (akár palackozott akár helyben fogyasztandó) gyógyvíz összetételét.
Fontos, hogy a fenti leírás általánosságban igaz a sós termál- és gyógyvizekre.
Konkrét probléma esetén mindenképpen forduljon szakorvoshoz, és kövesse az ő utasításait.
 
Sós termálvizeink - mire jók, hol találunk ilyet?
Figyelem: a sós termálvíz nem alkalmazható vizenyő esetén, terhesség, menstruáció esetén, súlyos szívbetegség, magas vérnyomás, előrehaladott visszeres betegség vagy súlyos vesebetegség esetén, illetve fertőző betegségek fennállásakor és fokozott vízvisszatartásos betegségeknél.
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide