Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Itt a levendulaszezon! Tihanyban hétvégén zárul a fesztivál

2014. 06. 20. 17:49

Útitárs
A hétvégén nagy nyüzsgés várható Tihanyban a levendula főszereplésével. A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény - hogyan is telepíthető?
A levendula legkönnyebben tőosztással is szaporítható, de lehet magról is nevelni. Ilyenkor késő ősszel kell a cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni. Egy-két év alatt erősödik meg annyira, hogy ki lehet ültetni.  A szabadgyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető ki, míg a konténeres  fagymentes időben bármikor. Napos, meleg helyre kell ültetni, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő.
Balaton-felvidéki hagyományokra épülő, táji kötődésű rendezvény a héten zajló tihanyi Levendula Fesztivál. A mediterrán területen honos gyógynövény  kiemelt szerepet játszott a szubmediterrán klímájú Tihany történetében is, ahol a mai napig hagyománya van a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezen hagyományok az elmúlt évtizedek során egyre kisebb hangsúlyt kaptak, az utóbbi években azonban történtek törekvések a helyi levendulával kapcsolatos szokások felelevenítésére és minél szélesebb körben való megismertetésére. Ezért hozták létre a fesztivált, melyre várhatóan ezen a hétvégén érkeznek legtöbben a gyönyörű balatoni félszigetre.
A cél a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, természetesen szórakoztató formában, ám lehetőséget nyújt helyi amatőr művészek fellépésére is, de fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészei kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetjük meg. A programon a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park munkatársai kalauzolnak minket a félsziget levendulamezőire.
Termálfürdő.net
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...