Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Indián izzasztósátor: a spirituális szauna + fotókkal!

2014. 05. 13. 13:26

Fürdőzés
Szaunamester ismerőseim hívták fel a figyelmem, hogy idehaza is ki lehet próbálni az indiánok izzasztósátrát. Mikor meghallottam, hogy a szervező közvetlenül az indiánoktól leste el, hogyan is kell ezt csinálni, nem haboztam, hiszen régóta szerettem volna megtapasztalni a szaunázásnak ezt az ősi, autentikus formáját.
A programon aztán kiderült, hogy a résztvevők többsége nem a szaunaőrültek közül kerül ki, inkább egyfajta egyfajta spirituális-önismereti útként tekint az izzasztókunyhó-szertartásra, amit valóban kevéssé lehet egy hagyományos szaunaprogramokhoz hasonlítani.
Órendi János, az izzasztósátor-szertartás vezetője ősi bölcsességek tudója. Az USA-ban született magyar gyermekként az indiánok közé kerülve ismerkedett meg a szertartás technikájával. Itt vált gyógyítóvá is, majd beutazta az egész világot, mielőtt hazatért szülei földjére.
Bár Jánost legfeljebb én hasonlítom egy sámánhoz, kétezer éve bizonyára mégiscsak orvosnak nevezték volna. Az 'orvos' ugyanis az ősmagyar sámánok egyik elnevezése volt. Ezek az orvosok, vagy más néven táltosok nem csak a szellemvilág és a közösség kapcsolatát teremtették meg, de gyógyítással is foglalkoztak. Akárcsak egy mai természetgyógyász.
Modern sámánunk programjában az indiánoktól átvett élő hagyományra a magyar ősvallás emlékei épülnek. A csodaszarvasra való utalás, a sámándob, a regösénekek a magyar kultúrkörhöz kötik a nálunk már a múlt ködébe veszett életmódot.
Noha a magyarok nehezen hagyták el ősi-pogány vallásukat - több száz éves oklevelek tanúsága szerint miután megtérítették őket, még vissza-visszatértek korábbi hitükre - az ehhez kötődő emlékek már csak népi kultúránk dokumentumaiban, nyelvemlékeinkben, történeti és régészeti kutatásokban lelhetők fel. Ám a magyar-indián "sámán" megtermékenyíti velük a gödörszauna amerikai kontinensen még élő hagyományát, rekonstruálja, milyen is lehetett őseink hasonló jellegű szertartása. Ilyennel ugyanis minden természeti nép rendelkezett, éppen a nomád ember eufóriára való eredendő vágya miatt.
A modern sámán utazásai során azonban olyan holisztikus tudásra tett szert, mellyel túllépett azon, hogy pusztán magyar és indián hagyományokból építkezzék. A tűz maga például egy buddhista imazászlók által teremtett erőtér közepén állt, és egyetlen lehetőségünknek, hogy önmagunkba nézzünk, a meditációt tartja. Végeredményben tehát egy spirituális kalandnak lehettünk részesei, mely többféle kultúrából, vallás-, és hitrendszerből építkezett. A multikulturális kaland pedig önismereti célokat szolgált.
Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem