Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Egy magyar-indián gyógyító a Hortobágyon

2014. 05. 13. 13:10

Fürdőzés
Az indián gyógyítók úgy tartják: ha összhangban élsz a természettel, figyelsz belső hangodra, valamint a test, a lélek és a szellem egységére - megóvhatod vagy helyreállíthatod egészségedet. Szerencsére nem kellett az észak-amerikai kontinensre mennünk, hogy ilyen gyógyítót találjunk: Órendi János Amerikában született, és már gyermekként indiánok közé csöppent. Ma Debrecenben él, a mi terminológiánkkal természetgyógyásznak mondhatnánk.
János a hatvanas években született az USA-ban. Amolyan nevelhetetlen gyermekként az egyik nyáron szülei egy nagybácsi gondjaira bízták. Ez a gyermekkori vakációja aztán gyökeresen új irányba terelte életét. A nagybácsi ugyanis jól ismerte a Seattle-ben található indián rezervátum törzsfőnökét, és gondolta: egy kis környezetváltozás jót fog tenni a hiperaktív gyermeknek.
Seattle az USA északnyugati csücskében található, hallatán mi leginkább az itt játszódó Grace Klinika című sorozatra asszociálhatunk. Történetünk szempontjából ez csak azért érdekes, mert Órendi János is itt vált gyógyítóvá, de természetesen nem - az egyébként csak kitalált - klinikán.
Az indián rezervátum sámánja ugyanis rögtön, még gyermekként meglátta benne a gyógyítót, és próbatételek elé állította. A kis Jancsi először még hiába igyekezett minden erejével elérni, hogy a mestere által kiválasztott gyenge kis palánta megerősödjék, az csak nem akart fejlődésnek indulni. Mikor aztán az indián sámán puszta szavaitól új életre kelt a kis növény, megerősödött a gyermek hite. Válassz magadnak egy lovat - kapta a következő feladatot. Három hétig ült a vadlovak mellett, mikor egyszer csak odajött hozzá a kiválasztott ló, és a vállára hajtotta fejét. Rövidesen azt is megengedte neki, hogy a hátára pattanjon. Természetesen nyereg és zabla nélkül. Az indiánok csak egy édesgyökérből font kis kantárt tettek a ló szájában, mellyel némileg irányítani lehetett.
Érdekes, hogy éppen egy ló terelte a magyar kisfiút erre az útra, hiszen ennek az állatnak a magyar őstörténetben is különösen fontos szerepe volt. Nemcsak, mert lovas nomád népként őseink velük-rajtuk ékeztek a Kárpát-medencébe, majd indultak tovább Nyugat-Európába elrabolt örökségüket keresni, de a ló az ősmagyar sámánizmus totemállata volt.
Az ősmagyar sámánt táltosnak nevezték. A szó eredeti jelentése - etimológiáját tekintve - `varázslat, varázserő` lehetett, mely a vogulok tolten szóban meg is őrződött. Az osztják tolt pedig `láz, segítség, enyhítés, csillapítás` jelentésével a sámán gyógyító tevékenységére utal.
Ma a táltos szó elsődlegesen a népmesék, regösénekek csodás tulajdonságokkal megáldott lovát jelenti, aki zsarátnokot eszik, tüzet okád, de még a fegyver sem fog rajta. Persze nem véletlen, hogy mesekincsünk megőrizte ősi hitrendszerünk e fontos elemét. A csodás tulajdonságok ugyanis eredetileg a táltosnak nevezett ősmagyar sámán ismérvei, akit lóbőrből készült dobjának üteme és a galóca vitt a révületbe. "Utazása" során teste a totemállat lelkébe költözött, segítségével utazott el a szellemek birodalmába. Ezek után már érthető, miért nevezte a sámán lovának a dobot. Így került át a táltos jelentése a lóra is.
De térjünk vissza a mi amerikai-magyar "sámánunkhoz", aki nem elégedett meg azzal, amit az indiánok között tanult, hanem - mielőtt hazatért volna ősei földjére - Mexikótól Új-Zélandig beutazta az egész világot, hogy még jobb gyógyító váljék belőle. Ma a 401. izzasztókunyhó szertartásnál - vagy ahogy ő fogalmaz: kunyhózásnál - tart...
... és esze ágában sincs abba hagyni. A szaunázásnak ezt az autentikus módját spirituális, belső utazásnak tekinti - valahogy úgy, ahogy egy ősmagyar sámán tette azt.
Ám ez a sámán péntekenként feltűnhet a debreceni Aquaticum megújult szaunavilágában is! Ha a legkeményebb felöntésen, az oroszon megpillantanak egy szakállas férfit, aki egymagában üldögél a legforróbb, felső padsoron - rátaláltak történetünk főhősére!
 
Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...