Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Szaunaorgazmus helyett önismeret - hogy mire nem jó a szaunázás...

2014. 05. 13. 13:05

Wellness
Az izzasztókunyhó, vagy izzasztósátor a természeti népek számára évezredeken át a testi-lelki megtisztulás egyik formája volt. Egy csillagfényes májusi éjszakán a szaunázásnak ezt a spirituális, ősi formáját elevenítettük fel a Hortobágyon, mely manapság önismereti tréningként használatos.
A Nyugati Fogadónál megtartott izzasztókunyhó szertartás célja nem a szaunaprogramokról ismert szaunaorgazmus kiváltása volt.
Ellenben jó lehetőséget kínált, hogy az elemekkel megküzdve: a forróság és a gőz poklát elviselve, közelebb kerüljünk önvalónkhoz. Az önismereti szaunaprogramra a közeli Debrecen neves szaunamesterei is eljöttek, hiszen az Aquaticumban ők is rendszeresen megizzasztják a szombati szertartás vezetőjét, Órendi János "indián" gyógyítót, aki az észak-amerikai indiánoktól "leste el" a szertartást.
Az izzasztókunyhóban való együtt izzadásnak különleges varázsa van. Főleg, ha a természeti népek életszemléletét is megidézzük közben. A nomád népek, bármely kontinensen éltek is, hasonló hitvilágot - és hasonló gödörszaunákat használtak.
Kis túlzással a mi őseink is gödörről-gödörre vándorolva jutottak el a Kárpát-medencébe. Sámánisztikus hagyományaink is vannak, ezért az indiánok által máig őrzött gyakorlatot a "kunyhózás" szervezője, Órendi János természetgyógyász a magyar hagyományokhoz visszanyúlva igyekezett rekonstruálni.
Ahhoz, hogy felfedezhesd belső önvalód és meghalld belső csönded üzenetét, egyes egyedül kell lenned, álarcok nélkül, őszintén. Minden érzékszervünk a külső világra irányul, kifelé figyel. Egyetlen érzékszervünk sem irányul befelé. Mikor az izzasztókunyhó forró sötétségében minden érzékszerv leáll, egyszerre bent vagyunk. A külvilág megszűnik létezni.
A kunyhó anyaméhszerű kialakítása biztonságos meleggel vesz körül, amiben elengedhetjük magunkat, mégis kihívást jelent a kényelmetlennek tűnő testhelyzettel és a fojtogató meleggel való küzdelem. Ahhoz, hogy leküzdjük a körülmények korlátozását, felül kell emelkednünk a fizikai nehézségeken, és lelki-szellemi érzékszerveinknek kell átadnunk az irányítást. Tudatunk átlépi hétköznapi határait, átadjuk magunkat felsőbb énünk vezetésének. Fel kell ismernünk, hogy valójában egyedül vagyunk, és meg kell barátkoznunk a helyzettel.
A szertartás - akárcsak egy teljes szaunaprogram - három-négy session-ből áll, ám a benntartózkodási idő jóval hosszabb is lehet. Egy szabályos szaunaprogramon ez 15 perc, ám a kunyhóban ezt az önismereti munka üteme szabja meg: többnyire ennek a duplája. Ám senkinek sem kell félni tőle, a cél nem a végkimerülés, és a rendszeres szellőztetéssel elegendő oxigénhez jutunk. A forróság sem öncélú, sem nem kényeztető jellegű, mint a szaunaprogramokon - belső utunkon segít minket. Miközben ugyanis legyőzzük a természet erőit egyre beljebb haladunk középpontunk felé.
Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...