Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Táplálkozásideológiák. Tavaszi fogyókúra-kalauz

2014. 04. 18. 17:26

Wellness
A legújabb fogyis cikkünkben számba vett elméletek már nem fogyókúrának, vagy diétának, sokkal inkább az ideális testsúly megtartásához, illetve megszerzéséhez szükséges táplálkozási programnak, életmódnak, életstílusnak, már-már ideológiának mondhatók.
Az USA-ban a nyolcvanas években indult, hozzánk mintegy 20 éves késéssel érkezett módszer hívei vércsoportjuk szerint válogatják össze, mit esznek. A vércsoport szerinti étkezés - ABO - első hallásra elég meredeken hangzik, mégis meglepően sok követőre talált az az amerikai orvos, aki kísérletei során felfigyelt rá, hogy ugyanaz az étel másképp hat az emberekre. D'Adamo hosszas kutatómunkával ezt a különbséget a vércsoportok különbözőségében találta meg.
Szintén amerikai, és szintén a nyolcvanas évekből származó diéta a testkontroll (eredeti nevén Fit For Life, Hervey és Marilin Diamond nevéhet köthető). Erre már csupán néhány évet kellett várnunk, mire ideért. A módszer lényege: nem mindegy, hogy mit mivel eszünk. Privilegizálja a zöldségeket és a gyümölcsöket, melyeket mindig éhgyomorra - ezért elsősorban reggelire - kell fogyasztanunk. Úgy tartja, a tej és tejtermékek emésztésére az emberi szervezet kevéssé alkalmas, ezért nem ajánlja fogyasztásukat.
Evolúciós szempontú étrendnek tekintik követői a paleolit diétát. Az irányza a paleolit kori táplálkozást igyekszik reprodukálni a mai viszonyok között. Az irányzat 1975-ben indult, mikor Walter L. Voegtlin gasztroenterológus kijelentette, hogy az ember egy "húsevő állat", aki eredetileg a vadállatokhoz hasonlóan fehérjét és zsírokat fogyasztott. A négy módszer közül ez az, ami leginkább életstílus, életmód semmint alkalmi diéta. Célja, hogy elkerüljük az ún. civilizációs betegségeket, mint amilyenek a keringési betegségek, vagy a cukorbetegség.
Ezeknél jóval újabb trend a lúgosítás. A szervezet ph-értékének szabályozásán alapul, mert úgy véli: "a ma emberére a túlsavasodás jellemző". Ezért a nem megfelelő táplálkozást, a dohányzást, az ésszerűtlen és túlzásba vitt fogyókúrát, a mozgáshiányt, a stresszt, és a mértéktelen alkoholfogyasztást teszik felelőssé. Hogy mi a megoldás? Hát a lúgosító hatású élelmiszerek tudatos fogyasztása!
Nem az íz alapján lehet eldönteni, hogy valami savasít vagy lugosít, a legjobb lugosító például a savanyú ízű citrom, savanyú uborka és savanyú káposzta!
Sorozatunk további részei:
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...