Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Május elseje, a hosszúhétvégék ünnepe

2014. 04. 15. 11:56

Fürdőzés
Igen, hosszú lesz. Sokunknak az ünnepnapoknál az a legfontosabb kérdés, lesz e belőle hosszú hétvége. Leginkább talán a Munka ünnepével vagyunk így.
Május elseje, a Munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt  hivatalos állami szabadnap a világ számos országában. Az ünnepnap a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Az USA-ban tartott 1886-os május 1-i általános sztrájk miatt ünnepeljük ezen a napon, mikor 350 ezer ember lépett sztrájba a 8 órás munkaidő igényével.
A Szovjetunióban és a keleti blokk szocialista országaiban - így 1945-90 között hazánkban is - a legnagyobb szocialista ünneppé nőtte ki magát, melyet országszerte kötelező munkásfelvonulásokkal ünnepeltünk. A nemzeti színű zászlókat ezeken a felvonulásokon a nemzetközi munkásmozgalom zászlaja, a piros zászló egészítette ki, és a sör meg a virsli.
Manapság Európa majd minden országában még mindig ünnepnap, sőt állami szabadnap, ám érdekes, hogy az USA-ban és Kanadában nem a Munka, hanem a Törvény napjaként ünneplik. 2004-ben, az Európai Unió bővítését is e napra időzítették, talán, hogy a nap megkopott legitimációját erősítsék. Kevés sikerrel. Magyarországon ugyanúgy a "munkát", s nem a csatlakozást ünnepeljük, mint azelőtt. Még így is elenyésző azok száma, akik ideológiai megfontolásból valóban ünnepnek tekintik.
Az igazság az, hogy május elsejével kapcsolatban az embereket - azon túl, hogy szeretjük, mert szabadnap - egy dolog érdekli: milyen napra esik. Hiszen ez határozza meg, hogy hosszúhétvégénk lesz vagy sem. Nos, aki még nem tudná, annak jó hírrel szolgálhatok: Május 1-et idén négy napig ünnepeljük! Mivel csütörtökre esik, a pénteket a rákövetkező hét szombatján, 10-én dolgozzuk le. Ezt persze nem szeretjük, és ez általában meg is látszik a szombati munkamorálunkon. Így ne bánkódjunk, ezek a ledolgozós napok kicsit azért lazábban telnek. Örüljünk inkább felhőtlenül a hosszúhétvégénknek, hiszen legtöbben lényegében mást nem fogunk megünnepelni ezen kívül.
A négy szabadnap pedig ideális lesz egy wellness kiruccanásra, lehet tervezgetni, merre indulunk! Ehhez adunk egy tippet is:
A miskolctapolcai Barlangfürdő talán tavasszal mutatja a legszebb arcát. Ilyenkor nem csak az Európában egyedülálló (hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt) járatok medencéiben, hanem a kinti termálmedencékben is hűsölhetünk, napozhatunk. A fantasztikus fürdő parkjában található a Hotel Kitty***superior, amely majáliskor pezsgőkínálással, ingyenes masszázzsal és ajándék bobpálya belépőjeggyel várja a vendégeket!
 
Hradszki Róbert, Termálfürdő.net szerkesztő
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...