Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Ha jógázás közben Madonnát hallgatunk az már voga?

2014. 04. 09. 15:44

Wellness
Ismerje meg korunk legújabb fitnesz őrületét!
Idézzük fel a 80-as és 90-es évek Madonnájának koreográfiáját, keverjük hozzá korunk egyik legnagyobb divatjának, a jógának néhány elemét és máris megkapjuk az Angliában egyre népszerűbb új fitnesz őrületet, a vogát! De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?
Mi a voga?
Egyenlőre viszonylag kevés információt találhatunk az Interneten a vogáról. A legtöbb portál általában ugyanazt az egy mondatos meghatározást szajkózza, a voga a jógának egy energikusabb változata, ami a 80-as években megalkotott voguing-ra épül.
Ez a meghatározás némiképp ködös lehet azok számára, akik nem ismerik a voguing-ot, ahhoz tehát, hogy megértsük ezt az új trendet, kicsit vissza kell kanyarodnunk a 80-as évekhez. Vizuális típusok ajánlom, hogy nézzék meg Madonna Vogue című videóját, ami képekben illusztrálja a fogalmat.
A klipben is megjelenő mozdulatok adták a fitnesz új formájának alapját, a voguing és a voga azonban lényegesen több ennél! Madonna a 80-as és 90-es években igazi lázadónak számított, aki szembe ment az uralkodó társadalmi normával, zenéjével, mozgásában, sőt még öltözködésében is az identitásválasztás szabadságát hirdette, azaz bizonyos értelemben a szabad életérzés megtestesítőjeként tekinthetünk rá.
A voga lényegében a jóga egy újra formált, alternatív változata, amiben a voguing egyfajta életérzésként jelenik meg: Mozogj úgy és tegyél egészségedért oly módon, hogy közben a lehető legjobban érezd magad!
A voga megalkotójának, Juliet Murrell-nek, a filmipar egykori művészeti vezetőjének, a célja éppen ez volt, kicsit felpörgette a hagyományos jógát, hozzátette a 80-as, 90-es évek napjainkban is kedvelt zenéit és létrehozta egyedi, zömében a jóga és Madonna táncának elemeire épülő koreográfiáját. Hogy a 80-as évekbe történő időutazás illúziója teljes legyen, edzés közben akár még korhű ruhákba is öltözhetünk.
Miért jó a voga?
Egyfelől a voga a jóga egy olyan típusa, ami egyben kiváló kardio edzés. Másfelől ez a jógánál sokkal energikusabb mozgásforma praktikusabb azok számára, akik nem szeretnek sokáig egy helyben ülni, vagy nehezükre esik a légzésükre koncentrálva ellazulni. A voga olyan mozgásforma, ahol fontos a koreográfia, így, miközben a lépésekre koncentrálunk, agyunkat is könnyebben kikapcsolhatjuk. A voga tehát, ahogy napjaink wellness vagy fitnesz trendjei általában, az unalmas mindennapokból való kiszakadást hirdeti, a mozgás örömét hangsúlyozza, miközben ez a magával ragadó életérzés energiát szabadít fel bennünk.
Ha a saját szemeddel is szeretnéd megnézni miből áll egy ilyen gyakorlatsor, nézd meg ezt a videót!
Tetszene nekem a voga?
Azok számára, akiknek a jóga megnyugvást hozott és ezzel a módszerrel el tudtak lazulni, élvezve a hosszan tartó, nyújtó gyakorlatokat, nem biztos, hogy jó választás a voga. A jóga hívei szerint ugyanis a vogában éppen a jóga lényege veszik el, a lassú, nyújtó gyakorlatokat a gyors, ritmikus mozdulatok váltják fel.
Másfelől, bár a voga nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy egy órára jól érezzük magunkat és mozogjunk, azok számára, akik az intenzív edzés hívei és az alakformálásban nagyobb eredményre vágynak, szintén nem a leghatékonyabb megoldást kínálja.
Mindent összevetve a voga tökéletes választás lehet azok számára, akik a kemény edzés helyett inkább a mozgás öröméért sportolnak. De nem is ígér ennél többet.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...