Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Világszerte óriási siker a mozikban a Grand Budapest Hotel

2014. 03. 18. 14:53

Hotelvilág
Wes Anderson új filmje, a Grand Budapest Hotel, egy luxusszálloda életét és titkait mutatja be a boldog békeidőkben. A történetnek semmi köze Budapesthez, csak a filmben elképzelt csillogó kozmopolita hotel viseli a magyar főváros nevét. Ennek ellenére sok látogatót hozhat Magyarországra már a cím is. Megmozgatja a nézők fantáziáját, érdeklődni kezdenek Budapest iránt.
A tekintélyes angol napilap, a The Daily Telegraph riportert küldött Budapestre, hogy nézze meg, milyen most egy ottani grand hotel. A képes beszámolót két oldalnyi terjedelemben közli a lap.

A The Daily Telegraph által Budapestre küldött Adrian Bridge a körúti Corinthiában valamint a Gresham Palace hotelben nézett körül és beszélgetett el a recepció egy-egy régen ott dolgozó tagjával. A Corinthiában, a hajdani Royal Nagyszállóban, Ungár Tamást a szakmai diszkréció kötelezte arra, hogy évtizedes emlékei közül ne avassa be mindenbe az angol újságírót, de felidézte a jellemzően luxus grand-hotel történetet egy vendégükről, aki éjfélkor telefonált a portára, hogy száz szál fehér rózsát kér egy órán belül a szobájába. Öt maszek virágost ébresztettek fel a legszebb álmából, és csapatnyi küldöncöt, hogy teljesítsék a tisztelt vendég kívánságát, aki így óhajtotta ünnepelni, hogy a hölgy, akinek megkérte a kezét, igent mondott.

"Ez a két vendégünk soha se fogja elfelejteni a szállodánkat" - jegyezte meg Ungár Tamás. Volt olyan lakója is a hotelnek, aki nem csak látni akarta az Operaházat, de fel is akart lépni benne. "Elintéztük" - mondja a recepció-főnök. Statisztálhatott az esti előadáson. Az 1896-ban megnyitott, hajdani Royal Szálló épp olyan volt, mint a filmbeli, a maga idejében rettentő modern: mind a 350 lakosztályhoz volt fürdőszoba és a hotel-cukrászda süteményeit a Gerbaud szállította.

S persze hozzá tartozott a Royal filmszínház, amelyben a Lumiere fivérek csodás mozgó képeit vetítették. A milleniumi aranykor után következtek a történelem viszontagságai. Az 1983 óta ott dolgozó Ungár Tamás szerint a szálloda még a Kádár-korszakban is őrzött valamit a régi eleganciájából, de azután tényleg rászolgált a megújulásra.

1991-ben bezárt, 2003-ban a máltai Pisani család tulajdonában ismét minden tekintetben igazi luxushotelként nyílt meg újra. Az angol riporter szerint esti kivilágított homlokzata megnyerően impozáns, nem kevésbé a márvány lépcsőháza, amelyen immár olyan hírességek járnak fel s le, mint Helen Mirren, Tony Blair és -hát igen - a Deep Purple rock együttes tagjai. S van-e friss Ungár-anekdota? Igen, egy amerikai magyar hölgyről szól, akinek fel kellett kutatni a húgát, akit tíz éves kora óta nem látott. Sikerült a testvéregyesítés, a hotel kávéházában találkozott a két idős hölgy, nagy sírás-rívás közepette.

A hajdani angol biztosító társasági palotából hotellé lett, 1906-ban, szecessziós gyöngyszemnek épült Gresham Palota recepciósa, Andrási Márta arra emlékezik, hogy egy ízben negyven egyforma kerékpárt kellett előteremteni egy városnézésre kész társaságnak. A The Daily Telegraph riportere oly nagy elismeréssel ír a magyar vendéglátásról és a magyar főváros szépségéről, hogy kedvet csinál cikkével lapja minden olvasójának a budapesti utazáshoz.
Inforadio - Sárközi Mátyás, London
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem