Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Itt a tavasz! Használja ki a jó időt, és felejtse el a stresszt!

2014. 03. 13. 12:38

Wellness
Bár kutatások szerint a rövid távú stressz akár pozitívan is hathat a teljesítőképességünkre, a legújabb tanulmányok szerint, ha hosszú távon ki vagyunk téve szorongásnak, az még akár génjeinkre is kihathat és számos egészségügyi problémának a forrása lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk leküzdeni ezeket az érzéseket és valóban ki tudjuk kapcsolni agyunkat. Cikkünkben összegyűjtöttük a leghatékonyabb stressz-űző tippeket!
Itt a jó idő, használja ki!
Végre itt a tavasz, ideje kimozdulni a négy fal közül! Töltsön minél több időt a szabadban és szabaduljon fel a friss levegőn! Kutatások szerint a szervezetünkben a napfény hatására termelődő D-vitamin az egyik legjobb kedélyjavító. Ráadásul a körülöttünk levő hangok és zajok elterelhetik figyelmünket a problémánkról. Nincs ideje napközben kimenni? Akkor szerezzen be az irodájába néhány virágot! Bár meglepőnek tűnhet, de kutatások szerint azokon a munkahelyeken, ahol sok növényt tartanak, jóval alacsonyabb a dolgozók szisztolés vérnyomás értéke, mint azokon a helyeken, ahol kevesebb a növény.
Teremtse meg mindennapi szokásait!
Szakértők szerint a stressz leküzdésének másik leghatékonyabb módja, ha mindennapjainkba beiktatunk ismétlődő szokásokat. Ilyen lehet például a reggeli kutyasétáltatás, egy jó, forró fürdő alvás előtt vagy zenehallgatás munkába menet. Igazából mindegy is hogy mivel töltjük az időnket, a lényeg, hogy legyenek a napjainkban olyan rutinszerűen végzett események, amikkel szívesen foglalkozunk. Kutatások eredményei szerint testünk vágyik a rutincselekvésekre, ezek segítségével könnyebben kezeli a pszichés stresszt. Ha úgy érzi, összecsaptak a feje felett a hullámok, váltson egy megszokott rutintevékenységre, hogy ismét nyeregben érezze magát!
Sportoljon!
A mozgás szintén nagyon jó stressz-csökkentő. Edzés hatására szervezetünk endorfint termel, így már egy kis mozgás után is azonnal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ráadásul a mozgás segít abban, hogy könnyebben elaludjunk, csökkenti az enyhe depresszió tüneteit és hatására nemcsak nyugodtabbnak érezzük magunkat, de könnyebben tudjunk koncentrálni is. Azaz mindent összevetve a sport rendkívül hatékony stressz-kezelő. Tegye mindennapi rutinná a testmozgást, válasszon olyan mozgásformát, amit minden alkalommal alig vár, hogy elkezdjen, esetleg szervezzen be egy barátot, aki motiválja, vagy ha más nem segít, ezt is írja be ugyanúgy a naptárjába, mint egyéb más elfoglaltságát!
Űzze el a negatív gondolatokat!
Néha úgy érzi, hogy a fejét elöntötte a negatív gondolatok áradata? Ezen nincs miért meglepődnünk, a sok stressz ugyanis káoszt szülhet elménkben és ebben a káoszban legegyszerűbben úgy tehetünk rendet, ha olyan tevékenységet választunk, ami egészen más módon köti le agyunkat. Ilyenkor a legjobb kikapcsolódás, ha valamilyen kreatív feladatot keresünk magunknak, például festünk, kötünk valamit vagy mondjuk megmászunk egy sziklát. Persze annak sem kell aggódnia, aki nem egy Picasso vagy retteg a magasban, a lényeg, hogy olyan dolgot válasszunk, ami leköti figyelmünket, ugyanakkor megnyugtató. A kötés ritmikus mozdulatsora például azonnal ellazítja elménket.
Nyugtassa meg önmagát!
Ha úgy érzi, a feszültség már olyan mértékben tetőfokára hágott, hogy nem bírja elviselni, akkor keressen egy csendes helyet, hunyja be a szemeit, koncentráljon a légzésére és képzelje el, hogy egy boldog, megnyugtató helyen van! Szkeptikus a képzelet erejét illetően? Tegye félre kételyeit, kutatások szerint ugyanis a szervezetünk már akkor is kevesebb kortizolt, azaz stressz hormont termel, ha csak elképzeljük, hogy egy nyugodtabb helyen vagyunk. Rengeteg helyen írtak már a megnyugtató képek jótékony hatásáról. Szánjon rá Ön is egy kis időt, keressen egy képet, amire ha rápillant, nyugalom árasztja el! Tegye ki az íróasztalára vagy állítsa be monitora háttérképének! Ha nyugalomra vágyik, csak pillantson a képre és pár percre szabadítsa fel elméjét a negatív gondolatok alól!
Vegyen egy kellemes fürdőt!
A víz természetes nyugtató hatása onnan ered, hogy emlékeztet bennünket az anyaméh oltalmára. Ezért, már, ha csak beülünk egy kád meleg vízbe is jobban érezzük magunkat. A hatás pedig tovább fokozható, ha aromaterápiás gyertyát vagy illóolajokat, esetleg fürdő gyöngyöket is használunk közben. Ha van kedve kipróbálni az aromaterápiát, akkor mielőtt megvesz egy illóolajat, szánjon egy kis időt arra, hogy többféle illatot is megszagol. Bár a levendula vagy a jázmin tuti tipp, ha megnyugtató aromát keres, általában mindenkit más illat nyugtat meg igazán. Válassza ki az Ön számár legmegfelelőbbet!
Dekorálja környezetét levendulával!
Már a fentiekből is látható, a levendula illata megnyugtathat bennünket. Ez az aroma ugyanis csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, ami nemcsak ellazít bennünket, de segíti az alvást is. Ha nehezen alszik el, tegyen egy csokor szárított levendulát az ágya mellé és garantáltan jót fog aludni!
Igyon egy csésze kamillateát!
Kutatások szerint a kamillatea szervezetünkre gyakorolt hatását tekintve hasonlít a Valiumhoz, azaz kitűnő nyugtató, ráadásul nem kell félnünk a kellemetlen mellékhatásoktól sem. Nem szereti a teát? Használja fel más formában a kamillát! A kamilla ugyanis, bármilyen formában is fogyasztjuk, segít csökkenteni a szorongást.
Próbálja ki a svéd masszázst!
A természetes és otthon is könnyen beszerezhető kellékek mellett nagyon jót tesz, ha egy kis időre elvonulunk a világ elől, például egy spa-ba. Ha pedig ott jár, feltétlenül próbálja ki a svéd masszázst, ami egyaránt gyengéd, ugyanakkor javítja a vérkeringést. Igazán el akar lazulni? A megnyugtató illatanyagok, a lágy zene vagy a különleges fények még inkább elősegíthetik a relaxációt.
A health.com nyomán
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...