Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Mit tehetünk, hogy javítsuk memóriánkat?

2014. 02. 24. 11:03

Fürdőzés
Bár a feledékenység olykor igen kellemetlen lehet, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ha nem jut eszünkbe valami. Számos memóriaserkentő és egyszerű önsegítő módszer létezik, amelyekkel bármely életkorban élesíthetjük és remek formában tarthatjuk elménket. Lássunk néhány módszert!
Figyelemfelkeltő illatok
Gyógynövényboltban vásároljunk rozmaring- vagy bazsa­likom-illóolajat. Vizsgálatok kimutatták, hogy e két illat fo­kozza az agy éber, figyelmi állapotban regisztrálható béta-hul­lámainak kibocsátását. Tegyünk egy kevés olajat a hajunkra, a csuklónkra vagy a ruhánkra - bárhová, ahonnan belélegez­hetjük. Esetleg töltsünk az olajból a párologtatóba, hogy meg­teljen vele a helyiség levegője.
Egy csésze fekete
A koffeintartalmú italok rövid időre fokozzák a koncent­rációt. Egy vizsgálatban részt vett idős emberek, akik na­ponta 3-4 csésze kávét ittak, ritkábban hagyta cserben az em­lékezetük, mint azokat, akik naponta legfeljebb egycsészényit fogyasztottak.
Oxigénből ne legyen hiány
A ginkgo biloba (páfrányfenyő) serkenti az agy vérellátását, így az agysejtek hozzájuthatnak a jobb teljesítményhez szüksé­ges oxigénhez. Változást azonban csak akkor fogunk tapasztalni, ha esetünkben az agy nem megfelelő vérellátása okozza a problémát.
Az agy vérellátását a testgyakorlás is hatékonyan javítja. Még arra is van bizonyíték, hogy a mozgás növelheti az agyi idegsejtek számát. Bármilyen rendszeres edzésforma beválhat, de a legjobb a gyaloglás, a kerékpározás vagy más aerob sport.
Memória és vércukorszint
A legújabb kutatások szerint összefüggés van a glükózinto­lerancia és az időskori memóriazavar közt. Sok ember, különösen az idősebbek szervezete nehezen tudja a vérben lévő glükózt a sej­tekbe juttatni és ott energiává alakítani. Étkezzünk rendsze­resen és mértékkel; részesítsük előnyben az élelmi rostok­ban gazdag zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonaféléket.
A ?jótékony" zsírok, amelyek a növényi olajokban, a dió­félékben, a magvakban, az avokádóban és a halakban találhatók, anélkül segítenek egyensúlyban tartani a vércukorszintet, hogy az artériákban zsíros lerakódásokat (plakkokat) képeznének.
Ésszerű étrend
Agyunk 85 százalékát víz alkotja. Ha nem szoktunk napon­ta legalább 8 nagy pohár folyadékot meginni, itt az ideje, hogy elkezdjük. A kiszáradás kimerültséghez vezet, és ez a me­móriát is hátrányosan befolyásolja.
Ügyeljünk arra, hogy az étrendünk elég B-vitamint, főként Bj- (tiamin),B3- (niacin),B6- (piridoxin) és B12- (ciano-kobal-amin) vitamint tartalmazzon. E tápanyagok segítenek az ideg­sejtek regenerálásában. A máj, az élesztő, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, a búzacsíra és a húsok a B-vitamin kiváló forrásai.
A telített zsírokban gazdag ételek mennyiségének csök­kentése is fontos. Ezek a zsírsavak az agyat ellátó artériák üre­gét beszűkítik, s ez az agy oxigénellátásának romlásához vezethet. Együnk legalább hetente egy vagy két alkalommal halat. Ezek többek között azért hasznosak, mert megakadályozzák az erek ?eltömődését".
Biztos, ami biztos
Szedjünk naponta olyan multivitamin-tablettát, amely tel­jes egészében tartalmazza a felnőtteknek ajánlott napi folsav-és B12-vitamin-mennyiséget - ezekhez ugyanis nagyon nehéz az étrendből hozzájutni. Még enyhe hiányuk is a szellemi ké­pességek hanyatlását idézheti elő.
Mindig másik nóta
Gyakran hallgassunk zenét, lehetőleg többféle stílusút. Ez javítja a koncentrációs készséget, s megkönnyíti a tanultak fel­idézését. Bizonyos zenék az agysejtek működését is gyorsítják. Minél élénkebb a ritmus, annál fokozottabb az agyi válasz.
Ha valóban élesíteni szeretnénk a memóriánkat, kezdjünk el valamilyen hangszeren játszani. Akár a dobot, akár a zongo­rát választjuk, kezelésük megtanulása javítja az agy elemző- és összpontosító-képességét.
Nyugalom
Keressünk módot a feszültség feloldására. Az ideges vagy szorongó emberek szervezetében magas a stresszhormonok szintje. Idővel ezek befolyásolják a hippocampus, a memória irányításáért is felelős agyi terület működését.
Nem szükséges meditálnunk; egyszerűen csináljunk valami kellemeset, például sétáljunk vagy festegessünk a gyerekekkel, unokákkal.
A szibériai ginszeng védelmet nyújt a stressz káros hatásai­val szemben, és fokozza a szellemi éberséget. Vegyünk be víz­be keverve 10-20 csepp tinktúrát naponta háromszor, étkezés után, vagy szedjünk legfeljebb hat 50 mg-os kapszulát napon­ta. Ne alkalmazzuk egy hónapnál tovább, és legalább két hóna­pot várjunk, mielőtt újrakezdenénk a kúrát.
Otthoni tippek
A következő gyakorlatok segítségével meg­dolgoztathatjuk a szürkeállományunkat, és tökéletesíthetjük az emlékezőképességünket:
1. MEMÓRIAFEJLESZTŐ
Használjuk naponta többször a ?rosszabbik" kezünket valamilyen egyszerű tevékenység el­végzésére. Például, ha jobb kézzel szoktunk, most mossunk fogat a ballal. Ha mindig a bal kezünkkel húzzuk fel a nadrág cipzárját, ezen­túl tegyük a jobbal. Az agyunk szenzoros és motoros információkat kap az ügyetlenebb kéztől annak mozgatása közben, s ahhoz, hogy megbirkózzon a nehézséggel, új kapcso­latokat kell kiépítenie az idegsejtek között. (Válasszunk könnyű és veszélytelen feladato­kat. Lehetőleg ne barkácsolás vagy főzés közben próbáljuk ki.)
2. MEMÓRIAFEJLESZTŐ
A megjegyzendő adatokat próbáljuk meg va­lamihez kötni - egy szóhoz vagy rímhez, amely segít a felidézésében. A szivárvány színeit - piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és (ibolya)lila - például bármikor fújni fogjuk, ha kezdőbetűikkel kitalálunk egy mondatot: ?Pénteken Nagyi sosem zárta kulcsra az icipi­ci ládikát". Ugyanezzel a trükkel más, felsoro­lásszerű információt is rögzíthetünk. Tegyük fel, hogy lekvárt, almát, papírtörlőt, tojást és sajtot szeretnénk venni. Hogy tetszik a követ­kező: ?Laci akkor pont teknőst sétáltatott"? Így munkára fogjuk az elménket, de akár listát is írhatunk, ha máshogy nem megy.
3. MEMÓRIAFEJLESZTŐ
Ha ugyanazon a napon sokfelé kell megfor­dulnunk, és félünk, hogy valamit elfelejtünk, képzeljünk el egy minél elképesztőbb törté­netet, ezeket a tennivalókat beleszőve. Téte­lezzük fel, hogy útba kell ejtenünk a bankot, a könyvtárat, a hentest, és be kell ugranunk a barátunkhoz Jánoshoz, akinek egy könyvet szeretnénk visszaadni. A sztori így hangozhat: Mészáros Jani, a hentes kirabolta a bankot. A zsákmányt a könyvtárban rejtette el.
otthonigyógymódok.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...