Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Aromaterápia - a téli szezon gyógymódja

2014. 02. 05. 12:58

Fürdőzés
A téli hideg és a köd könnyen légúti betegségekhez vezethet, különösen a nagyvárosi ember életében, ahol a környezeti ártalmak nyálkahártyánk, hörgőink tiszataságát, egészségét is fenyegetik. A nagyvárosi szmog és a krónikus bronchitiszes megbetegedések közötti összefüggést már orvosok is megfigyelték.
Légzőrendszerünkről
A garat és légcső feladata nem csak a levegő beáramoltatása, hanem tisztítása, temperálása és párásítása is. A nyálkahártya immunrendszerünk fontos eleme, egyben érzékeny műszer: ha piszkos levegőt lélegzünk be, a nyálkahártyánk elvékonyodik - vagy éppen megvastagszik.

Így a kórokozók felgyülemlenek és gyulladást okozhatnak. A kishörgők irányába húzódva tovább fertőzik a légutakat. Akut hörghurutgyulladás is kialakulhat, amely elhanyagolva krónikussá válik és permanens köhögést eredményez.

Hogyan gyógyíthatjuk?
A bevett orvosi módszer, hogy a mirigyeket több nyálka termelésére ösztönző szereket kombinálnak erős antibiotikumokkal. Így az antibiotikumok ugyan elpusztítják a baktériumokat, de nem tisztítják meg a légutakat, és a vírusokra sem hatnak. Nem is beszélve egyéb ártalmas hatásaikról.
Már az antik ember az illóolajokban kereste sok betegség gyógyszerét - nem alaptalanul. A kellemes illatú, értékes illóolajokat már az ókori egyiptomiak is használták. Indiában pedig vallási szertartásokon is nagy szerep jutott nekik. Kínában az akupunktúra mellett szintén növényi kivonatokat alkalmaztak kiegészítő kezelésként.
Az illóolaj tehát csak arra vár, hogy újra felfedezzük!
Milyen olajat válasszunk?
Az illóolajokat desztillációval nyerik, ezek tehát növényi alapanyagú esszenciák. Megtaláljuk őket "erőscukrokban", de fürdőolajakban, spraykben, tusolószerekben és krémekben is. Minél töményebb formában lélegezzük be, annál inkább segít a hörgőknek, légútnak, nyálkahártyának. Legjobb megoldás tehát az illóolajos inhaláció, esetleg finn szaunázással összekötve, ahogyan azt a mostanában divatba jött szaunaprogramokon (szeánszokon) alkalmazzák. A szaunamesterek gyakran egész jó illatzsonglőrökké válnak. Munkájuk során akár minden nap használják őket, és belekóstolva az aromaterapeuta szerepkörébe különböző illatkombinációkat kevernek ki. Nekünk a legfontosabb, amit meg kell jegyeznünk velük kapcsolatban, hogy nem érdemes a legolcsóbb kínait megvenni, mert többet árthatunk egészségünknek, mint amennyit segítünk. Az illóolajok minősége ugyanis igen eltérő, kezdve a no name kínaitól mondjuk a gyógyterápiás célokra alkalmas igen tiszta olajokig, mint például az amerikai Young & Living. Azt is fontos tudnunk ha magunk használjuk őket a szaunafelöntésnél, hogy mindig alaposan higítva kerüljenek a forró szaunakövekre! Az említett nagy tisztaságú, igen drága olajok ilyen irányú felhasználása pedig egyáltalán nem jellemző, sokkal inkább masszázskezelések, vagy inhalációs terápia, esetleg lakásunkban történő párologtatás, porlasztás útján vehetjük magunkhoz.

Hatásukra a lerakódott nyák hamar fellazul és kiürül, a baktériumok és a vírusok hamarabb elpusztulnak, az orrdugulás és az orrfolyás megszűnik. Mindenekelőtt az eukaliptusz, a borsmenta, citrusfélék és a fenyő illóolaját javasoljuk akár inhalálásra, akár a szaunába, akár a hideg téli napokon lakásunkban aromamécsesben párologtatni.  
Mivel agyunkban az illatok érzékelése ma is a nyúltagyban (hüllőagyban) történik - abban a régióban, mely a legkorábban alakult ki az evolúciós országúton -, az illatok alapvető érzéseinkhez, ösztöneinkhez, emlékeinkhez kötődnek. Közérzetünket is javítjuk velük!
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem