Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kalóriadús ételek - egészségesen!

2014. 02. 03. 12:40

Wellness
Pizza, spagetti, fagyi. Ha meghalljuk ezeknek az ételeknek a nevét, elsőre biztosan nem az egészséges táplálkozás jut eszünkbe. Pedig megfelelő módon elkészítve az is bátran fogyaszthatja őket, aki odafigyel az alakjára.
Mit fogyasszunk reggelire?
Keresse a valódi gyümölcsleveket!
Válasszon reggelire 100%-os gyümölcslevet, ezek ugyanis tele vannak természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ezzel szemben a gyümölcs italok 25%-nál is kevesebb gyümölcsléből készülnek, sőt még akár hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes a címkéről tájékozódni, hogy egészséges üdítőt válasszunk!
Egy tál teljes kiőrlésű gabonapehely fedezheti a napi rostszükségletet
Ahhoz, hogy napja a megfelelő tápanyagok bevitelével kezdődjön, válasszon teljes kiőrlésű gabonapelyhet reggelire, ami tele van rosttal és korpával! Ha igazán tápláló reggelit szeretne készíteni, adjon a gabonapehelyhez egy kis gyümölcsöt és öntse fel alacsony zsírtartalmú tejjel! A teljes kiőrlésű gabonapehellyel szemben a mai trendek szerint gyakran magas zsírtartalma miatt alulmarad a sokáig nagyon egészségesnek tartott granola is. A granola - a pelyhekkel ellentétben - inkább a Dr. Bircher-Benner svájci orvos és dietetikus által életre hívott müzlire hasonlít. A granola édességét is főleg a hozzákevert aszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok adják, illetve a fogyasztáskor hozzáadott egészséges édesítők. A különbség a két termék között, hogy a granola alapját képező gabonaféléket a felhasználás előtt megsütik, így ízük és állaguk is megváltozik. Érdemes tehát csínján bánni a granola fogyasztásával vagy esetleg alacsony zsírtartalmú joghurttal tálalni!
Mire figyeljünk a főétkezésekkor?
Felejtse el a magas zsírtartalmú feltétet a pizzán!
Nagy kedvence a pizza, de szeretne egészségesen élni? A pizzáról sem kell teljesen lemondania, csak érdemes figyelni arra, milyen feltét kerül az ételünkre. Válassza a margarita típust vagy a grillezett csirkés, illetve zöldséges feltéttel készült változatot! Azzal, hogy kihagyja a kolbászt, az extra sajtot és a pepperonit, jelentősen csökkentheti a zsír-, nátrium és kalóriabevitelt. Ami még fontos a pizza esetében az a mennyiség. Ne egyen többet két szeletnél, ha még éhes marad, egészítse ki az étkezést egy kis salátával!
A spagetti is lehet egészséges, ha megfelelő alapanyagból készül!
Próbálja ki az új, teljes kiőrlésű tésztát! Még a gyerekek is szeretni fogják ezt a változatot, különösen akkor, ha a tetejére kedvenc paradicsomos szószukat készítjük el. Ezzel a trükkel a gyerekek kedvencévé tehetjük a hagyományos spagetti magas rosttartalmú és tápanyagokban gazdag változatát. A hagyományos makaróni és sajt kerülendő, ezeknek az ételeknek ugyanis nagyon magas a zsír- és kalóriatartalma, miközben alacsony a rosttartalma.
Pótolja a szezonálisan elérhető ételekben megtalálható tápanyagokat a fagyasztott változattal!
A szezonálisan elérhető ételeket, mint például a zöldségeket, pótolja fagyasztottal! A fagyasztott ételek ugyanis szintén jó tápanyagforrást jelentenek. Érdemes odafigyelni arra, hogy kerülje a sült vagy a krémes ragukat! A grillezett, párolt vagy pirított ételek ezeknél jóval egészségesebbek és alacsonyabb a kalóriatartalmuk.
A halrudacska egészséges alternatívája a zsírmentes fagyasztott garnélarák
A gyerekek nagy kedvencének, a halrudacskának szintén van egészséges változata. A garnélarákot ráadásul rendkívül kényelmes elkészíteni, hiszen már előre főzve fagyasztják le. Tálalja hideg szósszal, grillezve vagy pirított zöldségekkel keverje össze és úgy süsse meg!
Végezetül, néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mit együnk, ha ránk tör a nassolhatnék?
A popcorn egészséges nasi
Az alacsony zsírtartalmú pattogatott kukoricában minden megvan, amitől egy nasi igazi jónak számít: ropogós, finom és ráadásul még egészséges is. Hogy miért? A popcorn teljes kiőrlésű rost forrás. Ha az üzletben a 94%-os zsírmentes vajas változatot választja, akkor nyugodtan nassolhat az esti film közben. A popcorn-nal szemben a burgonyachips már közel sem olyan jó választás, ha ránk tör a nassolhatnék. Ezeknek ugyanis viszonylag magas a zsírtartalma, ráadásul etetik magukat, ha egyszer elkezdjük enni, akkor nehéz megállni... Ha mégis szereti a chipset, akkor figyeljen arra, hogy mennyit fogyaszt belőle!
Hummusz vagy snack?
A wikipedia szerint a hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (tahina) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. A csicseriborsó miatt tele van vassal, fehérjével, rosttal és C-vitaminnal. Ez az étel különösen egészséges, ha friss zöldségekkel, például bébirépával fogyasztjuk. Felejtse el a sajtmártást és élvezze inkább az egészséges hummuszt, ha nassolni vágyik!
A magas zsírtartalmú ételekről mondjon le, ne a finom ízekről!
A nyári szezon nagy kedvence a fagyi, ugyanakkor ez az az időszak, amikor a legtöbben diétáznak. Ha nyáron egy kis lehűlésre vágyik, azonban nem kell lemondania a fagyiról, csak mindössze azt kell megfontolnia, hogy milyen típust választ! Fogyasszon alacsony zsír- és kalóriatartalmú sorbetet, könnyű fagylaltot vagy fagyasztott joghurtot! Egy új technológiának köszönhetően ezeknek a fagyasztott termékeknek az íze éppolyan finom, mint a krémes fagylaltoknak. Egy fél csésze fagyi így minden diéta mellett megfér.
A webmd.com nyomán
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...