Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Természetes fájdalomcsillapító, ami elűzi a stresszt - és még a termékenységet is segíti

2014. 01. 21. 15:50

Fürdőzés
Minden, amit az akupunktúráról tudni érdemes
Mi az akupunktúra?
Az akupunktúra egy ősi gyógyító gyakorlat, ami a kínai orvoslásra épül, lényege, hogy vékony tűket helyeznek el a test különböző, úgynevezett biológiailag aktív pontjain, melyek szabályosan, az erővonalak (meridiánok) mentén helyezkednek el. Sokáig főként a fájdalom enyhítésére alkalmazzák, azonban ma már egyéb problémák kezelésére is használják. Bár a módszer ősi, népszerűsége napról napra nő és alkalmazása egyre inkább elterjed a különböző kultúrákban. Amerikában például több mint 3 millióan veszik igénybe, Franciaországban minden 5. ember kipróbálta már a terápiát és hazánkban is sokan érdeklődnek a módszer iránt.
Hogy működik?
Az akupunktúra lényege a test életenergiájának áramlásával vagy más néven a Chi-vel függ össze. A terápia során 14 ponton stimulálják ezeket az energiautakat. Szakértők szerint hatékonysága abban rejlik, hogy a kezelés hatására a szervezetben endorfin szabadul fel, ami egyfelől természetes fájdalomcsillapítóként hat, másfelől növeli a véráramlást, sőt még az agyi aktivitásra is hatással van. Energetizáló és nyugtató hatása miatt a stressz kezelésére is kiválóan alkalmas. Mindezeket a pozitív hatásokat pedig majdhogynem teljesen fájdalommentes módon éri el, mivel a kezeléskor használt tűk igen vékonyak, a páciens általában egyáltalán nem, vagy maximum kis mértékű fájdalmat érez, amikor behelyezik a testébe a tűket. Természetesen, alternatív gyógymód lévén, többen is szkeptikusak a módszerrel szemben, szerintük a terápia csak azért működik, mert az emberek hisznek a hatékonyságában, azaz az egész nem több, mint egyszerű placebo hatás.
Mire jó az akupunktúra?
Az emberek általában akkor fordulnak ehhez az alternatív módszerhez, ha fáj valamijük, céljuk legtöbbször, hogy elkerüljék a gyógyszerszedést és azok mellékhatásait. Bár ez a módszer lényegesen kevésbé tűnik félelmetesnek, mint egy komolyabb kezelés, fontos tudnunk, hogy az akupunktúra az esetek többségében inkább kiegészítő kezelésként működhet. Például ha egy fájdalom miatt gyógyszeres kezelés alatt állunk, akkor egyéb alternatív módok (akupunktúra, masszázs) alkalmazásával csökkenthetjük a napi gyógyszervitel mennyiséget. Ezen kívül a kezelés javíthat a beteg életminőségén és enyhítheti a krónikus fájdalmat.
Az akupunktúra szerepe a fájdalom csökkentésében
Az általános tapasztalatok szerint az emberek sok esetben akkor próbálják ki a kezelést, ha olyan krónikus hátfájással küzdenek, amire a hagyományos módszerek már nem hoznak enyhülést. Az akupunktúra hátfájással szembeni hatékonyságát kutatási eredmények is igazolják, ezek szerint ez az alternatív terápia bizonyítottan hatékonyabb, mint egy három hónapja tartó hagyományos kezelés.
Az akupunktúra a hátfájás mellett enyhíti a migrénes vagy feszültség okozta fejfájást. Tanulmányok szerint a hagyományos kezeléssel szemben az akupunktúra ebben az esetben is hatékonyabbnak bizonyult.
A fentieken túl, kutatási eredmények szerint az akupunktúra jótékonyan hat az ízületi fájdalmakra, különösen a térd esetében és bár elsőre meglepőnek tűnhet, de a terápia enyhítheti a foghúzás és a fogászati műtétek következtében beálló fájdalmat is.
Az akupunktúra szerepe a rák kezelésében
A csukló egy pontján alkalmazott akupunktúra csökkentheti a hányingert, ezért gyakran alkalmazzák ezt az alternatív gyógymódot például rákos betegek kemoterápiás kezelése mellett. Tanulmányok szerint 10 különböző akupunktúrás módszer, többek között a tűkkel végzett terápia, az elektromos stimuláció és az akupresszúra, hatékony ellenszere a hányingernek. Ezen kívül az akupunktúra fájdalomcsökkentő hatása miatt szintén hatékony alternatív gyógymód a kemoterápia mellett, sőt még a mellrákkal összefüggő hőhullámokat is kezeli. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ilyen betegségek mellett mindenképpen olyan szakértő tanácsát kérjük, aki jártas a rákbetegek kezelésében!
Az akupunktúra és a termékenység
Celine Dion vagy Mariah Carey csak néhány azok közül a hírességek közül, akik esküsznek az akupunktúra termékenységre gyakorolt jótékony hatására. Azok szerint a tanulmányok szerint, amik ennek az állításnak az elméleti igazolásával foglalkoztak, a módszer valóban segítheti a hagyományos termékenységi kezelések hatékonyságának növelését. Hogy miért? Az akupunktúra csökkenti a stresszt és növeli a vér áramlását a petefészekbe.
Az akupunktúra szerepe a dohányzásról való leszokásban
Az akupunktúrát sokszor alkalmazzák a dohányzásról való leszokást segítő terápiák során, de gyakran kipróbálják azok is, akik álmatlanságban, depressziótól szenvednek vagy allergiásak. Ezen terápiák során az akupunktúrás kezelések különböző változatait alkalmazzák, például a dohányzásról leszoktató kezelés lényege, hogy akupunktúrás tűket helyeznek el a fül külső részén.
Mikor forduljunk ehhez a terápiához?
Ahogy a fentiekből is látható, az akupunktúrának ritkán vannak mellékhatásai, ha jelentkezik is valamilyen mellékhatás, általában az is nagyon enyhe, így kiváló alternatívája a fájdalomcsillapítóknak vagy a szteriod kezeléseknek. Ha csak stresszes életünkön szeretnénk javítani, akkor akár önmagában is hatékony alternatív gyógymódot jelenthet, azonban komolyabb betegségek esetében főleg más kezelésekkel együtt alkalmazzák. Mindenesetre akármilyen formában is szeretnénk kipróbálni, érdemes szakértő tanácsát kérni előtte. Ez különösen azért is fontos, mert az akupunktúra egyik legnagyobb veszélye, ha nem steril tűvel végzik vagy ha a nem megfelelő pontokon alkalmazzák. Ezért tényleg nagyon fontos utánanéznünk, hogy olyan helyet válasszunk a kezelésre, ahogy az akupunktúrát végző személy a megfelelő képzettséggel rendelkezik.
Kik ne próbálják ki?
Azoknak, akik vérzékenységben szenvednek vagy vérhigítót szednek, illetve terhesség esetén mindenképpen érdemes egy kezelés előtt kikérniük orvosuk tanácsát is. Ezen kívül az elektromos stimulációs kezelés nem ajánlott azoknak, akik pacemakert viselnek.
webmd.com nyomán
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...