Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hangolódjunk karácsonyi illatokkal a szaunában

2013. 12. 11. 10:01

Wellness
Jó, ha tudjuk, hogy a szaunamesterek igyekeznek mindig aktuálisak lenni, megtalálni egy-egy új illat, vagy testápoló krém apropóját. A debreceni szaunás lányoknak a Karácsony sem megoldhatatlan kihívás. Jönnek a Karácsonyi illatok, de természetesen lesz bőrradírozás, bőrápolás is, hogy testünk-lelkünk tiszta legyen, mire jön a Jézuska!
Mi főleg illatokban és zenében összpontosítunk a Karácsonyra - mondja Végh Tímea, az ország egyik legelismertebb szaunamester hölgye, akinek bizonyára különleges lesz ez a Karácsony, hiszen újdonsült férjével, Sándorral - aki szintén a Debreceni Szauna Klub oszlopos tagja - ez lesz az első közös, családi Karácsonyuk.
Az illatokról tudnunk kell, hogy érzelemvilágunkat észrevétlenül képesek befolyásolni. Az illatingerek befogadása agyunknak azon a részén történik, mely alapvető ösztöneinket irányítja. A nyúltagy, vagy hüllőagy agyunk legrégibb része - ha a törzsfejlődésben történt fejlődésünet tekintjük. Ebből is láthatjuk, hogy az illatok biológiai lényünkhöz, eredendő ösztöneinkhez kapcsolódnak, ezért is érdemes annyira odafigyelni rájuk. Primér jelzéseket jelentenek számunkra, melyek felébreszthetik belső motivációinkat. Képesek észrevétlenül hangolni-ráhangolni minket az ünnepre, Karácsonyra is. Nem véletken, hogy a szaunamesterek is előveszik ilyenkor a megfelelő üvegcséiket:
- Már Advent első vasárnapjától előkerültek nálunk a téli illatok nálunk: narancs, mandarin, fahéj, szegfűszeg, tömjén, mirha, illetve a cédrus és a szantálfa. Ezek mind erőteljes, testes illatok, melyek közül leginkább a narancs-fahéj-szegfűszeg kombináción érződik a karácsony hangulata - meséli Tímea, hogyan tudják vendégeiket könnyűszerrel karácsonyi hangulatba "bódítani". -  A programok után pedig gyógyteával, mogyoróval, szaloncukorral kínáljuk a vendégeket, a megfelelő ásványi anyag pótlás és boldogsághormon termelés érdekében. Az adventi időszak tehát a felkészülés jegyében telik.
- Karácsony előtt mindenki rohan, vásárol, igyekszik minél többet dolgozni, hogy a két ünnep között már ne kelljen, és sokszor hétvégére már nagyon stresszesek vagyunk. Ezért fontos, hogy mi a megfelelő légkört teremtsük meg a szaunában. Ez az a két óra, amikor testük-lelkük szó szerint megtisztul. Ilyenkor a programokon előtérbe kerülnek a lágyabb relaxáló, meditációs zenék is, hogy így is segítsük vendégeinket lélekben felkészülni az ünnepre. A tömjén és a mirha kifejezetten elősegítik ezt az elmélyülést és a meditációt, mindemellett antibakteriális hatással is bírnak, így segítenek megelőzni a betegségeket - vázolja az utóbbi évek szinte minden szaunamester-versenyén szép eredményeket elérő szaunamester.
A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, hiszen a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékozott a kisded Jézusnak. Természetesen ezeknek szimbolikus jelentése van. Az arany a Nap szimbóluma, ami Jézus napszerűségére utal, a mirha már előremutat az áldozati tettre, a tömjén pedig Jézus tisztaságát szimbolizálja. Lelki szempontból úgy is értelmezhetjük az ajándékokat mint a szeretet aranya, az ima tömjénje és a hit mirhája.
A mirha a gyakorlatban erősíti az idegeket, kezdeményező képességgel, erővel tölt el. Fenntartja a bőr egészségét, késlelteti az öregedést.
A tömjén fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással. Az ókorban valamennyi templomban égették, hogy kiűzze, távol tartsa a gonosz erőket és megtisztítsa a teret. Fokozza az elmélyülést. A bőrt rugalmassá, fiatalossá teszi. 
Karácsonykor december 25-én és 26-án már inkább vidámabb hangvételű, ünnepi felöntéseket csinálunk - tudjuk meg a debreceni törölközőpörgetők karácsonyi receptjét -, hiszen túl vagyunk már a szentestén, a családi ebéden, sokszor teli a pocak, könyökünkön jön ki a karácsony, ezért könnyedebb illatok kerülnek elő: citromfű, maracuja, kubeba, citrom, fodormenta, limett, borsmenta. A citrusfélékre is igaz, hogy antibakteriális hatással  bírnak, így segítenek megelőzni a télen gyakori légúti betegségeket. A zenében ilyenkor már inkább a vidámabb hangvételű összeállításokat részesítjük előnyben, előkészülve ezzel a szilveszteri évzáró szaunaprogramokra, mert hogy nálunk az is lesz, január elsején pedig méregtelenítő programok! És, hogy a gasztronómiának is jusson mindig egy kis szerep: Szilveszterkor lencsés virslisalátát, pogácsát és egy pohárka pezsgőt, Karácsonykor pedig saját készítésű mézeskalácsot kapnak vendégeink. Az egész programsorozatot az elmúlt évek tapasztalatai alapján alakítottuk ki, egyre szuperebbül működik. Mi így segítünk benne, hogy a szaunázás a Karcsonyi ünnepkör és az év vége hangulatára is ráhangolja a fürdőbe-szaunába érkezőket.
Hradszki Róbert, Termálfürdő.net szerkesztő
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem