Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Párválasztás selfness-szel

2013. 11. 19. 10:47

Wellness
Ép lélek ép testben - ezt ígéri a selfness? A wellnesst- és a fitness-t már bizonyára mindenki ismeri, azonban napjainkban egyre inkább trenddé válik, és egyre gyakrabban hallunk a selfnessről is. De hogy mit is takar ez a szó pontosan? Most megtudhatjuk!
Mi a selfness?
Mi más is állhatna a selfness filozófiájának hátterében, mint korunk stresszes életmódja? A feszültségekkel teli környezeti hatások, a konfliktusok és a folyamatos bizonyítási kényszer gyakran olyan élethelyzetet teremt, amit nehéz feldolgozni. A selfness megalkotói ehhez a manapság jellemző életformához társították a már régóta ismert szemléletet, miszerint ép lélek csak ép testben létezik. Éppen ez az, amiben a selfness túlmutat a wellness-en és a fitnesz-en, míg utóbbiak elsősorban a testtel foglalkoznak, addig a selfness egy globálisabb, az egész embert figyelembe vevő kezelést kínál, azaz nem csak a testre, hanem a lélekre is fókuszál. Fő célja az egészséges énkép kialakítása, a saját képességek felmérése, ami rendkívül fontos ahhoz, hogy a követő végül elindulhasson az önmegvalósítás útján és egyre magabiztosabbá, sikeresebbé és boldogabbá, ezen keresztül pedig egészségesebbé is váljon. Éppen ezért sokan életvezetési módszernek is tartják. Lényeges továbbá az is, hogy míg korábban elsősorban az alternatív gyógymódok képviselői, illetve pszichológusok és lélekgyógyászok fogadták el hatékonyságát, addig mára egyre több tudományág képviselői csatlakoztak a terápiához, azaz a módszer egyre elismertebbé válik tudományos körökben is.
Módszerei
Ahogy a fentiekben már szó volt róla, a selfness célja a test és a lélek összhangjának megteremtése. Ehhez pedig az első lépést az önismereti és személyiségfejlődést elősegítő, az énkép megerősítését szolgáló tréningek, terápiák jelentik. A legfontosabb, hogy a követő elsajátítsa ezt a fajta pozitív életszemléletet. Ebből is látható, hogy a selfness rendkívül egyénre szabott, többek között függ az adott ember adott személyiségétől, élethelyzetétől. Ebben rejlik elsajátításának nehézsége is, ugyanis nincs egyértelmű, mindenki számára egyformán működő recept.
Amennyiben az adott személynél testi-lelki problémák állnak fenn, fontos lépés ezek feltárása és kezelése. Ez általában olyan holisztikus gyógyító centrumokban vagy wellness központokban történik, ahol elsősorban a természetgyógyászat vagy egyéb alternatív gyógymódok eszközeivel élnek, de ezeket gyakran ötvözik a modern orvostudomány adta lehetőségekkel. A cél a páciens életében fennálló diszharmóniák feltárása, a gyökér-okok megtalálása és megoldása.
Mire használják a mindennapokban?
A selfness fogalmát az élet számos területére kivetítették már. A lelki egyensúly ugyanis akkor valósulhat meg ténylegesen, ha életünk minden területén sikeresnek érezzük magunkat. Így egyaránt fontos az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, kiegyensúlyozott kapcsolatban éljünk és megálljuk a helyünket a munkahelyünkön is.
A legkézenfekvőbb a wellness-szolgáltatásokkal együtt megjelenő terápiás módszer, ahol ezeket a kezeléseket életvezetési tanácsokkal egészítik ki. A selfness lényege alapvetően az önerőből tett belső erőfeszítések az életmódra, mozgásra és személyiségre vonatkozóan. Természetesen ezt nem kell egyedül kitalálnunk, orvosok, egészség-tanácsadók és mentálhigiéniai tanácsadók állnak az életmódjukon változtatni akarók rendelkezésére. Ilyen szolgáltatások például a relaxáció, a stressz-kezelési tréning, az egészség coatching, a dietetikus tanácsadás vagy a súlykontroll pszichológiával tréningek.
Vitathatatlan, hogy életünk egyik legfontosabb része a párkeresés, párválasztás, illetve aztán a párkapcsolati együttélés, a mindennapi családon belüli problémákon való felülemelkedés. A selfness erre is dolgozott ki tréningeket, ide tartozik például a single párkereső tréning, a párkapcsolati tréning, a relaxáció és feszültségkezelés NLP alapokon vagy a pszicho-animáció családoknak.
Sőt ma már ezt a módszert is bevetik céges csapatépítő tréningeken. Ez esetben a tréning célja, hogy felfedjék a cégben rejlő belső erőforrásokat, segítsenek feltárni a kommunikációban rejlő diszharmóniákat, hogy aztán egy harmonikus munkahelyi légkört alakítsanak ki.
A fentiek alapján a selfness tehát olyan pozitív életérzés, ami segít a mindennapi stresszhelyzetek kezelésében és abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az elméleti háttér áttekintése után érdemes lehet kipróbálni, biztos kimozdulást és egy más megközelítést adhat a sokszor nyomasztó mindennapokban.
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem